Τι κατέστρεψε η Ρωσία στην αεροπορική βάση Starokonstantinov;

Στις 14 Δεκεμβρίου, το Avia.pro ανέφερε ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) έστειλαν τέσσερα MiG-31K/I (αναχαιτιστικά τροποποιημένα σε μαχητικά κρούσης) οπλισμένα με 9-A-7660 "Kinzhal" εκτοξευόμενους από αέρος υπερηχητικούς πυραύλους (συνήθως τους δίνεται η ανεπιβεβαίωτη ονομασία Kh-47M2) για να καταστρέψουν στόχους υψηλής προτεραιότητας στην αεροπορική βάση Starokonstantinov στην περιφέρεια Khmelnitsky. Επικαλούμενο ουκρανικές πηγές, το Avia.pro υποστηρίζει πως η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από την περιφέρεια Lipetsk της Ρωσίας, σχεδόν 1000 χιλιόμετρα μακριά. Η επίθεση θεωρήθηκε αρχικά ότι κατέστρεψε μόνο τα τακτικά βομβαρδιστικά Su-24M σοβιετικής εποχής που είχαν τροποποιηθεί για να μεταφέρουν τους γαλλοβρετανικούς πυραύλους cruise "Storm Shadow/SCALP EG" που εκτοξεύονται από αέρος. Σύντομα, οι πληροφορίες επικαιροποιήθηκαν για να συμπεριλάβουν την καταστροφή των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και Su-27.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, από τότε, υπήρξαν αρκετές αναφορές ότι οι πραγματικοί στόχοι ήταν πολύ περισσότεροι από την ταχέως μειούμενη προμήθεια παλαιότερων αεροσκαφών αεροπορικής υπεροχής σοβιετικής εποχής. Οι αναφορές αυτές αναφέρουν όχι μόνο την υποψία καταστροφής αρκετών συστημάτων αεράμυνας που προμηθεύει το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των πολυδιαφημισμένων συστημάτων SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος) "Patriot", αλλά και των πολύ περισσότερο υπερτιμημένων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16. Αρκετά κανάλια του milblog Telegram έδωσαν ακόμη και τον ακριβή χρόνο των επιθέσεων. Επικαλούμενα πηγές "προσκείμενες στην ηγεσία των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου", οι αναφορές υποστηρίζουν ότι στις 16:45, τρεις εναέριοι στόχοι υψηλής ταχύτητας πέταξαν προς τον Σταροκωνσταντίνοφ, με αποτέλεσμα να σημειωθεί τεράστια έκρηξη δύο λεπτά αργότερα. Μέχρι τις 16:50, καταγράφηκαν τουλάχιστον άλλες δύο εκρήξεις.

Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι το χτύπημα του Starokonstantinov συνδέεται με ασφαλείς πληροφορίες για την εμφάνιση "κάτι πολύ σημαντικού στην αεροπορική βάση", γεγονός που ώθησε τις VKS να χρησιμοποιήσουν τον πιο επικίνδυνο πύραυλο εναέριας εκτόξευσης που γενικά προορίζεται για τέτοιους στόχους υψηλής προτεραιότητας. Σημαντικά κανάλια, όπως τα " Two Majors" και το "Militarist", ανέφεραν πως αυτές οι αεροπορικές επιδρομές αποτελούσαν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που κατέστρεψε επίσης ένα SAM "Patriot" γερμανικής προμήθειας. Η Defense Express με έδρα το Κίεβο δημοσίευσε παρόμοιες αναφορές στις 14 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι οι VKS χρησιμοποίησαν τα "Kinzhals" για "πρώτη φορά εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες", με την "τελευταία καταγεγραμμένη επίθεση να είναι στις 11 Αυγούστου", όταν χτυπήθηκαν στόχοι στη δυτική Ουκρανία.

Ο συνταγματάρχης Yurii Ihnat, ένας από τους εκπροσώπους της Ουκρανίας, δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες της επίθεσης, επιμένοντας πως "[πρέπει] να αφήσουμε τον εχθρό να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα" και "[δε θα] τους τροφοδοτήσουμε με πληροφορίες σχετικά με το τι στόχευσαν και τι χτύπησαν". Ωστόσο, ακόμη και οι έντονα προκατειλημμένες πηγές του καθεστώτος του Κιέβου παραδέχθηκαν ότι η επίθεση ήταν εξαιρετικά περίπλοκη, με πολλά δολώματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ανακοίνωσαν ότι αεροσκάφη MiG-31K/I απογειώθηκαν στις 11:07, κάτι που αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν ψευδής συναγερμός. Το ίδιο συνέβη στις 12:42 και στις 14:09, οι οποίες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ψευδείς συναγερμοί, καθώς δεν υπήρξαν πυραυλικά πλήγματα. Την επόμενη φορά, οι προαναφερθείσες σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ανακοίνωσαν την επίθεση μόνο μετά την πρώτη έκρηξη.

Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη της περίτεχνης φύσης του πυραυλικού πλήγματος, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την άποψη πως ό,τι σταθμεύει στην αεροπορική βάση Starokonstantinov ήταν όντως στόχος υψηλής προτεραιότητας. Το τεράστιο μέγεθος της σύγχυσης στις πηγές του Κιέβου οδήγησε σε ανακοινώσεις ότι ο αριθμός των "Kinzhals" έφτασε τα 15, από μόλις δύο πυραύλους λίγα λεπτά νωρίτερα. Όσον αφορά τον ρωσικό στρατό, φαίνεται πως αυτό που τράβηξε την προσοχή του ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) ήταν η επείγουσα ανάπτυξη των συστημάτων SAM που προέρχονται από το ΝΑΤΟ και τα οποία βρίσκονταν εκεί για να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλής προτεραιότητας. Προφανώς, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό περιλαμβάνει την στάθμευση των πρώτων πολυαναμενόμενων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 24 Δεκεμβρίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε επιτυχή πλήγματα σε πολλαπλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει την καταστροφή συστημάτων SAM, όπως το NASAMS (Νορβηγικό προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος) και το γαλλικής κατασκευής "Crotale-NG", αμφότερα στην αεροπορική βάση Starokonstantinov. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτά τα συστήματα αεράμυνας βρίσκονταν εκεί για να προστατεύουν τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία υψηλής προτεραιότητας. Είναι ενδιαφέρον πως μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, στις 22 Δεκεμβρίου, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι "σύντομα θα παραδώσει" τουλάχιστον 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε το επιβεβαίωσε αυτό, κάνοντας λόγο για "ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των συμφωνιών που έγιναν για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας".

Ο υπουργός Άμυνας του καθεστώτος του Κιέβου, Ρουστάμ Ουμέροφ, δήλωσε πρόσφατα πως τα F-16 είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και ευαίσθητα, απαιτώντας τις καλύτερες δυνατές εγκαταστάσεις και υποδομές. Η μόνη αεροπορική βάση στην Ουκρανία με τέτοιες παραμέτρους είναι ακριβώς αυτή στο Starokonstantinov. Χτισμένη από την ΕΣΣΔ, είναι γνωστή για την στιβαρότητά της, όντας μια από τις σημαντικότερες σοβιετικές αεροπορικές βάσεις κατά τη διάρκεια του (πρώτου) Ψυχρού Πολέμου. Σε συνδυασμό με την πολιτική πρακτική της Δύσης να ανακοινώνει την παράδοση όπλων αφού αυτά έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κίεβο, καθώς και το γεγονός ότι διέθετε πρόσθετη κάλυψη SAM, αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ιδέα ότι τα υπερτιμημένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 βρίσκονται (ή στην προκειμένη περίπτωση, βρίσκονταν) ήδη στην αεροπορική βάση Starokonstantinov.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail