Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Ακόμη και αξιωματούχοι όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα έχουν συμβάλει σε αυτή την τάση, έστω και ακούσια. Για παράδειγμα, ο πρώτος παραδέχτηκε πως "ακόμη και με αυτή την ουσιαστική σημαντική στρατιωτική υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, [η Ουκρανία] δεν μπόρεσε, κατά το τελευταίο έτος, να μετακινήσει την πρώτη γραμμή του μετώπου. Και αυτό ακριβώς αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη Ρωσία". Αν και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τα λόγια του έδειξαν ότι δεν θα κάνει καμία διαφορά.
Όσον αφορά το δεύτερο, ο εν λόγω κορυφαίος διπλωμάτης υπερηφανεύτηκε για το πώς "γινόμαστε λίγο πολύ de facto ένας στρατός του ΝΑΤΟ όσον αφορά την τεχνική μας ικανότητα, τη διαχείριση, τις προσεγγίσεις και τις αρχές λειτουργίας ενός στρατού". Με μια κίνηση, επιβεβαίωσε αυτό που ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ακούσια ότι το μπλοκ του δεν είναι σε θέση να νικήσει τη Ρωσία, ενώ παράλληλα έδωσε αξιοπιστία στην επίσημη εκτίμηση της Ρωσίας πως η σύγκρουση είναι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων με το ΝΑΤΟ. Μαζί, ο Στόλτενμπεργκ και ο Κουλέμπα μόλις προκάλεσαν τεράστια ζημιά στη φήμη του ΝΑΤΟ.
Μένοντας στις αποκαλύψεις τους, γίνεται προφανές ότι η Ρωσία είναι τόσο ισχυρή που απέκρουσε με επιτυχία το συνδυασμένο δυναμικό του ΝΑΤΟ και πολλών άλλων δεκάδων εταίρων του σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι συνέβαλαν συλλογικά στην τελικά αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας το καλοκαίρι. Ο κομπασμός του Κουλέμπα για το πώς οι δυνάμεις της πλευράς του λειτουργούν σήμερα ως "de facto στρατός του ΝΑΤΟ" σφυρηλατεί αυτό το σημείο και δείχνει ότι ο Στόλτενμπεργκ δεν είχε άδικο όταν είπε πως "δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη Ρωσία".
Η σύγκριση των σχολίων αυτών των δύο, ωστόσο, αποκαλύπτει μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των αντίστοιχων αντιλήψεών τους για αυτή τη σύγκρουση. Ενώ ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει σιωπηρά τη δύναμη της Ρωσίας, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουκρανίας συνεχίζει να αρνείται αυτή την πραγματικότητα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη όμως, καθώς ευθυγραμμίζεται με αυτό που το Time Magazine περιέγραψε ως τις μεσσιανικές αυταπάτες του αφεντικού του για τη νίκη, σύμφωνα με έναν ανώνυμο ανώτερο σύμβουλο. Αυτό εξηγεί γιατί το Κίεβο δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις αναφερόμενες δυτικές πιέσεις για την επανάληψη των συνομιλιών με τη Ρωσία.
Αντ' αυτού, ο Ζελένσκι προκάλεσε ακούσια ένα κυνήγι μαγισσών μεταξύ των ίδιων των υπηρεσιών ασφαλείας του, υποστηρίζοντας ότι οι λεγόμενοι "Ρώσοι πράκτορες" συνωμοτούν για να οργανώσουν ένα "Μαϊντάν 3" εναντίον του, το οποίο έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης αντιπαλότητας του με τον ολοένα και πιο δημοφιλή αρχιστράτηγο Ζαλούζνι. Ο Στόλτενμπεργκ πρέπει να διατηρεί τις δημόσιες εμφανίσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας "όσο χρειαστεί" σύμφωνα με το δυτικό μάντρα, παρά το γεγονός πως διαβάζει τα σημάδια, αλλά ο Ζελένσκι και οι όμοιοί του όπως ο Κουλέμπα εξακολουθούν πραγματικά να πιστεύουν πως μπορούν να νικήσουν.
Οι διαχωρισμοί μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας αναμένεται επομένως να συνεχίσουν να διευρύνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανές τριβές μεταξύ τους όσο περισσότερο το Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί υπό τις μεσσιανικές αυταπάτες της πολιτικής του ηγεσίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τον Ζαλούζνι. Εξάλλου, συμμερίζεται την εκτίμηση του Στόλτενμπεργκ για τη δύναμη της Ρωσίας, όπως αποδεικνύεται από την παραδοχή του στο Economist στις αρχές Νοεμβρίου ότι η σύγκρουση έχει εισέλθει σε αδιέξοδο, σε αντίθεση με τον Ζελένσκι που εξακολουθεί να το αρνείται μέχρι σήμερα.