militarywatchmagazine.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε μετά την αποστολή συνοδείας: "Κατά τη διάρκεια της πτήσης του προεδρικού αεροσκάφους προς την προσγείωση στο Άμπου Ντάμπι, ο αρχηγός του κράτους συνοδευόταν από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Su-35S των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων. Τα μαχητικά αυτά έφεραν τυπικό οπλισμό διαφόρων κατηγοριών. Τα Su-35S απογειώθηκαν από επιχειρησιακό αεροδρόμιο της Ρωσίας υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες με έντονη βροχή και θυελλώδεις ανέμους. Τα μαχητικά αεροσκάφη πιλοτάρονταν από πιλότους υψηλού επιπέδου".
Όσον αφορά τον σκοπό της ανάπτυξης των Su-35, ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ενώ τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία είναι "σταθερές, ασφαλείς χώρες", η γύρω γειτονιά "είναι σίγουρα γεμάτη κινδύνους και απρόβλεπτα, οπότε, φυσικά, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του επικεφαλής του ρωσικού κράτους στο κατάλληλο επίπεδο". Ένα βίντεο από τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35S κατά τη διάρκεια της αποστολής δόθηκε στη δημοσιότητα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δείχνοντας μια ακραία αντίθεση μεταξύ των βαθιών χειμερινών κλιμάτων όπου απογειώθηκαν και της ερήμου όπου στη συνέχεια προσγειώθηκαν.
Το Su-35 έχει άνετα μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιαδήποτε κατηγορία δυτικών μαχητικών, διαθέτοντας υπερδιπλάσιο βεληνεκές από τα F-22 και F-35, γεγονός που καθιστά το αεροσκάφος ιδανικό για τέτοιου είδους αποστολές συνοδείας μεγάλου βεληνεκούς. Η κλάση μαχητικών έχει αποκτήσει ένα τρομερό ρεκόρ μάχης στην Ουκρανία και είναι πολύ πιθανό να έχει καταρρίψει περισσότερα εχθρικά μαχητικά σε μάχη αέρος από οποιαδήποτε άλλη κλάση μαχητικών του 21ου αιώνα.
Τα αεροσκάφη θεωρούνται μαχητικά "4++ γενιάς" και δε διαθέτουν βασικά χαρακτηριστικά που συναντώνται στα πιο σύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, όπως ενεργά ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και μείωση της διατομής ραντάρ. Το μαχητικό πέμπτης γενιάς της Ρωσίας, το Su-57, βρίσκεται σχεδόν δέκα χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι το Su-35 εξακολουθεί να αποτελεί την ελίτ του στόλου της χώρας, αν και έχει ακόμη δει πιο εκτεταμένη χρήση μάχης από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό της γενιάς του λόγω των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Η ανάπτυξη των Su-35 μπορεί να ερμηνευθεί ως επίδειξη δύναμης, ιδίως δεδομένου ότι ένας εξίσου μικρός αριθμός Su-35 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της πορείας του συριακού πολέμου από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, όταν αναπτύχθηκαν από μια ρωσική αεροπορική βάση στη χώρα. Τα Su-35 που εδρεύουν εκεί αναχαίτισαν πολλές φορές ισραηλινά και τουρκικά F-16 για να τα εμποδίσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε συριακούς στόχους. Τα μαχητικά που εδρεύουν στη Συρία αναχαίτισαν πιο πρόσφατα, το 2023, επιθετικά αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper που παραβίαζαν παράνομα τον συριακό εναέριο χώρο, γεγονός που σε τουλάχιστον ένα περιστατικό προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο αμερικανικό αεροσκάφος. Συνεπώς, η Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τις δυνατότητες της κατηγορίας μαχητικών. Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν δείξει στο παρελθόν ενδιαφέρον για το Su-35, η χώρα φαίνεται ότι θα αποκτήσει πιο προηγμένα μαχητικά, ενώ το ίδιο το Su-35 είναι πιθανό να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του στόλου του γειτονικού Ιράν - το οποίο θα παραλάβει την πρώτη του μοίρα το 2024 και μπορεί στη συνέχεια να δώσει επόμενες παραγγελίες.
Με τις δυτικές χώρες να είναι εδώ και καιρό οι μόνες ξένες δυνάμεις που αναπτύσσουν μαχητικά στον Κόλπο, η άφιξη των Su-35, έστω και προσωρινά, θεωρήθηκε ως ένδειξη της αυξανόμενης μετατόπισης της δυναμικής της ασφάλειας στην περιοχή. Η άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών ακολουθεί πολλαπλά πισωγυρίσματα για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως η έγκριση από το Άμπου Ντάμπι του ανοίγματος μιας εγκατάστασης που σχετίζεται με την ασφάλεια και συνδέεται με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, η αντίσταση στις δυτικές πιέσεις για την απαγόρευση της κινεζικής Huawei να κατασκευάσει τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενιάς και η απόκτηση του πρώτου κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους που παραγγέλθηκε το 2021.
Στο Άμπου Ντάμπι, ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε τα ΗΑΕ ως τον "κύριο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας στον αραβικό κόσμο", υπογραμμίζοντας την αύξηση του εμπορίου κατά 67% που παρατηρήθηκε το 2022. Το αραβικό κράτος διαδραμάτισε τότε σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση των δυτικών εισαγωγών μετά τη διακοπή των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Στη συνέχεια, στο Ριάντ υπογράφηκε συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, ενώ τα δύο κράτη προέτρεψαν από κοινού την περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ για να αντιστραφεί η τάση μείωσης των τιμών. Τα κράτη του Κόλπου αντιστάθηκαν στις σημαντικές πιέσεις της Δύσης από τις αρχές του 2022 να αποστασιοποιηθούν από τη Μόσχα και να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να στερήσουν από τη χώρα κρίσιμα έσοδα, αν και μια τέτοια αλλαγή πολιτικής δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η Ρωσία άρχισε να ενισχύει τους δεσμούς της με τον Κόλπο στα τέλη της δεκαετίας του 2010, όταν η ψύξη των σχέσεων μεταξύ των περιφερειακών κρατών και του δυτικού κόσμου και μια σημαντική επίδειξη δύναμης από τη Μόσχα με τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, μεταξύ τους, δημιούργησαν μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να επωφεληθούν από τη στενότερη συνεργασία.