Αυξάνεται το μερίδιο του γουάν στις παγκόσμιες πληρωμές - SWIFT

pixabay / Squirrel_photos
Freepen.gr - Το κινεζικό γουάν έχει αυξηθεί και θα γίνει το τέταρτο πιο ενεργό νόμισμα για παγκόσμιες πληρωμές βάσει αξίας το Νοέμβριο του 2023, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία συναλλαγών που συγκέντρωσε η παγκόσμια υπηρεσία ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT.

Σύμφωνα με την έκθεση που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα, το ρενμίνμπι χρησιμοποιήθηκε στο 4,61% των συναλλαγών, σημειώνοντας άνοδο από 3,60% τον Οκτώβριο και ξεπερνώντας το μερίδιο του ιαπωνικού γεν, το οποίο υποχώρησε στο 3,41% από 3,91%.

Συνολικά, η αξία των πληρωμών σε ρενμίνμπι αυξήθηκε κατά 34,87% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση, το παγκόσμιο μερίδιο του γουάν έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το Νοέμβριο του 2022, όταν αποτελούσε το 2,37% των πληρωμών.

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των άλλων κορυφαίων νομισμάτων παγκοσμίως μειώθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, με το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ να διολισθαίνει από 47,25% τον Οκτώβριο σε 47,08%. Το μερίδιο του ευρώ μειώθηκε από 23,36% σε 22,95%, ενώ η βρετανική λίρα υποχώρησε σε 7,15% από 7,33%.

Το αυξανόμενο μερίδιο του γιουάν στις διασυνοριακές συναλλαγές αντανακλά την τάση της Κίνας να απομακρύνεται από το δολάριο, καθώς και τις προσπάθειες του Πεκίνου να προωθήσει τη χρήση του εθνικού της νομίσματος, αναφέρει η έκθεση.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η Κίνα πιέζει για πληρωμές σε άλλα νομίσματα εκτός από δολάρια στο εμπόριο με τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική.

"Φαίνεται πως και άλλες αναδυόμενες χώρες χρησιμοποιούν το γουάν όταν εισάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών Dai-ichi Life, Toru Nishihama, σύμφωνα με το Nikkei Asia.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail