Η Washington Post παραδέχεται σιωπηρά ότι το καθεστώς του Κιέβου χάνει

Όταν η Ρωσία αναγκάστηκε να απαντήσει στην έρπουσα επιθετικότητα του ΝΑΤΟ με την έναρξη της στρατηγικής αντεπίθεσής της, επίσημα γνωστής ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO), κορυφαίοι διοικητές του ΝΑΤΟ, όπως ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ (ε.α.), τότε πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ισχυρίστηκαν ότι το Κίεβο θα έπεφτε "μέσα σε 72 ώρες". Κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν είπε ποτέ πως η Μόσχα θα καταλάμβανε το Κίεβο ή ολόκληρη την Ουκρανία, τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης εκείνη την εποχή, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Ωστόσο, η μηχανή της mainstream προπαγάνδας (κατά)χρησιμοποίησε στο έπακρο αυτόν τον αβάσιμο ισχυρισμό για να παρουσιάσει τη ρωσική SMO ως κάποιου είδους "αποτυχία", επειδή δεν επιτεύχθηκε αυτός ο μυθικός "στόχος" που ποτέ δε διακήρυξε στην πραγματικότητα.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Οι στρατηγοί στο Κρεμλίνο δεν είχαν ποτέ ούτε μια φορά αυταπάτες ότι το Κίεβο, μια πόλη τριών εκατομμυρίων κατοίκων στην οποία υπήρχαν περισσότεροι αστυνομικοί από ό,τι στρατιώτες σε ολόκληρη τη ρωσική δύναμη που εισήλθε στην Ουκρανία στην αρχή της SMO, θα μπορούσε ενδεχομένως να πέσει τόσο γρήγορα. Απλώς δεν ήταν αυτός ο στόχος. Ωστόσο, η σύγκρουση θα είχε τελειώσει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, αν η πολιτική Δύση, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είχαν τορπιλίσει τις επιτυχείς ειρηνευτικές συνομιλίες που θα έθεταν τέρμα στην SMO στις αρχές Μαρτίου.  Και όμως, σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα της Washington Post για την αποτυχημένη αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία είχαν σίγουρα αυταπάτες ότι θα μπορούσαν να νικήσουν τη Ρωσία μέσα σε 24 ώρες και να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα.

Η έκθεση ανέφερε πως ο στόχος για το πρώτο 24ωρο ήταν να προχωρήσουν 15 χιλιόμετρα, να φτάσουν στο χωριό Ραμποτίνο και στη συνέχεια στη Μελιτούπολη, διακόπτοντας τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε η ίδια η WaPo, τίποτα δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί. Τα ναρκοπέδια, το λασπώδες έδαφος, η ρωσική ενεργή άμυνα και η άμυνα σε βάθος συνέβαλαν στην ταπεινωτική αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης. Το ρωσικό πυροβολικό, τα ATGM (αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι), τα ελικόπτερα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαφάνισαν τη μία στήλη μετά την άλλη που υποτίθεται ότι θα τους νικούσαν μέσα σε 24 ώρες. Σύμφωνα με την WaPo, την τέταρτη ημέρα, ο στρατηγός Valery Zaluzhny, "είχε δει αρκετά". Αποτεφρωμένο υλικό του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών "Bradley" και των γερμανικών "Leopard", γέμισε το πεδίο της μάχης.

Η έκθεση παραδέχεται επίσης πως "ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών κατέστρεψε το ηθικό", αναγκάζοντας τον Zaluzhny να σταματήσει. Τότε απέρριψε τα αμερικανικά σχέδια για μαζική, μηχανοκίνητη επίθεση και υποστηρικτικά πυρά πυροβολικού και αποφάσισε ότι μικρές ομάδες των περίπου 10 στρατιωτών θα προχωρούσαν πεζή. Η WaPo παραδέχεται στη συνέχεια πως "μήνες σχεδιασμού με τις ΗΠΑ παραμερίστηκαν εκείνη την τέταρτη ημέρα και η ήδη καθυστερημένη αντεπίθεση έφτασε σχεδόν στο απροχώρητο", παραπονούμενη περαιτέρω ότι "αντί να κάνουν μια διάρρηξη εννέα μιλίων (14-15 χλμ.) την πρώτη ημέρα, οι Ουκρανοί στους σχεδόν έξι μήνες από τον Ιούνιο προχώρησαν περίπου 12 μίλια (19 χλμ.) και απελευθέρωσαν μια χούφτα χωριά", ενώ "η Μελιτόπολη είναι ακόμα πολύ μακριά".

Αυτό είναι το δεύτερο μέρος δύο εκθέσεων σχετικά με αυτό που η WaPo αποκάλεσε "τις μάταιες προσπάθειες παραβίασης των ρωσικών γραμμών, καθώς και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των Ουκρανών και των Αμερικανών διοικητών σχετικά με την τακτική και τη στρατηγική". Βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 30 ανώτερους Ουκρανούς και Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, καθώς και με πάνω από δύο δωδεκάδες αξιωματικούς και στρατιώτες της πρώτης γραμμής. Η WaPo απαριθμεί διάφορα "βασικά ευρήματα", υποστηρίζοντας πως "το 70% των στρατευμάτων σε μία από τις ταξιαρχίες που ηγούνται της αντεπίθεσης και είναι εξοπλισμένα με τα νεότερα δυτικά όπλα, μπήκαν στη μάχη χωρίς καμία εμπειρία μάχης". Αυτός ο ισχυρισμός θα μπορούσε να είναι αληθινός, αλλά μοιάζει επίσης πολύ με μια μάταιη προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι ταπεινωτικές αποτυχίες του εξαιρετικά υπερτιμημένου εξοπλισμού του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, η έκθεση συνεχίζει με τον ισχυρισμό ότι "οι αποτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης οδήγησαν σε ρήξεις με τις ΗΠΑ" και πως` "ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον ανώτατο διοικητή της Ουκρανίας για εβδομάδες στις αρχές της εκστρατείας, εν μέσω εντάσεων σχετικά με την αμφισβήτηση των αποφάσεων του Αμερικανού στο πεδίο της μάχης". Κάθε πλευρά "κατηγορούσε την άλλη για λάθη ή λανθασμένους υπολογισμούς". Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι "κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία είχε μείνει πίσω σε βασικές στρατιωτικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της επίγειας αναγνώρισης για την κατανόηση της πυκνότητας των ναρκοπεδίων", ενώ "Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Αμερικανοί δεν έδειχναν να κατανοούν πώς τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλη τεχνολογία είχαν μεταμορφώσει το πεδίο της μάχης".

Η WaPo παραδέχτηκε ότι "η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει μόνο περίπου 200 τετραγωνικά μίλια εδάφους, με κόστος χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και δισεκατομμύρια σε δυτική στρατιωτική βοήθεια μόνο το 2023", προσθέτοντας πως "σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη της αντεπίθεσης, η εκστρατεία έχει γίνει ένας πόλεμος σταδιακών κερδών", ένας γελοίος ευφημιστικός τρόπος για να πούμε ότι απέτυχε, κάτι που ανεξάρτητοι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το InfoBRICS προέβλεψαν πριν από μήνες. Στη συνέχεια, η έκθεση εξηγεί τη διαδικασία εκπαίδευσης της 47ης ξεχωριστής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας στο χώρο εκπαίδευσης Grafenwoehr στη Γερμανία, όπου ο Αμερικανός στρατηγός Mark Milley συμβούλευε τους Ουκρανούς στρατιώτες για το πώς να παραβιάσουν αποτελεσματικά τις ρωσικές γραμμές.

Ο Milley συνέχισε να φλυαρεί για την "ουσία της στρατηγικής συνδυασμένων όπλων της αντεπίθεσης, η οποία απαιτούσε συντονισμένους ελιγμούς από μια μαζική δύναμη πεζικού, αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, μηχανικών και πυροβολικού". Ωστόσο, δεν ανέφερε ποτέ ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα τολμούσαν ποτέ να ξεκινήσουν τέτοιες επιχειρήσεις χωρίς απόλυτη αεροπορική υπεροχή. Ακριβώς η 47η επιλέχθηκε για να αποτελέσει "δύναμη διάρρηξης στην άκρη της αντεπίθεσης" και ήταν εξοπλισμένη με νατοϊκά όπλα. Ωστόσο, η WaPo ισχυρίζεται ότι οι άνδρες που επιστρατεύτηκαν στην ταξιαρχία δεν είχαν καμία εμπειρία μάχης, καθώς επρόκειτο για μια νεοσύστατη μονάδα. Η νεοναζιστική χούντα αποφάσισε πως "πιο έμπειρες ταξιαρχίες θα κρατούσαν τους Ρώσους μακριά κατά τη διάρκεια του χειμώνα".

Εν τω μεταξύ, οι νεοσύλλεκτοι θα σχημάτιζαν νέες ταξιαρχίες, θα εκπαιδεύονταν από το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνταν στην επερχόμενη αντεπίθεση, αν και η WaPo υποστήριξε ότι "ακόμη και οι πιο σκληροτράχηλες ταξιαρχίες αποτελούνταν πλέον σε μεγάλο βαθμό από επιστρατευμένους αντικαταστάτες". Η ηγεσία της 47ης ήταν επίσης "εντυπωσιακά νέα", υποστηρίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως ο διοικητής της ήταν μόλις 28 ετών και ο αναπληρωτής του 25 ετών. Ωστόσο, η νεότητά τους είχε διαφημιστεί ως "πλεονέκτημα", επειδή υποτίθεται ότι "θα απορροφούσαν τις τακτικές του ΝΑΤΟ ανεπηρέαστοι από τον σοβιετικό τρόπο πολέμου που εξακολουθεί να διαπνέει τμήματα του ουκρανικού στρατού". Περιττό να πούμε πως ήταν ακριβώς αυτή η "απορρόφηση των τακτικών του ΝΑΤΟ" που οδήγησε στις καταστροφικές απώλειες κατά την αντεπίθεση.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι διοικητές του ΝΑΤΟ αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι αυτός ο διαρκώς δυσφημισμένος "σοβιετικός τρόπος πολέμου" είναι στην πραγματικότητα ανώτερος από οτιδήποτε έχει καταφέρει να επινοήσει η πολιτική Δύση μετά τον (Πρώτο) Ψυχρό Πόλεμο. Η WaPo παραδέχτηκε μάλιστα πως "οι Ουκρανοί στρατιώτες πίστευαν ότι οι Αμερικανοί εκπαιδευτές δεν είχαν αντιληφθεί την κλίμακα της σύγκρουσης απέναντι σε έναν ισχυρότερο εχθρό", επισημαίνοντας ότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη αμέτρητα drones, οχυρώσεις, ναρκοπέδια κ.λπ. Οι Ουκρανοί στρατιώτες που έφεραν τα δικά τους drones απορρίφθηκαν, καθώς τα προγράμματα εκπαίδευσης ήταν προκαθορισμένα και δεν περιλάμβαναν drones. Θα πρέπει να επισημανθεί πως είναι ασφαλώς αλήθεια ότι η πολιτική Δύση είναι εντελώς ανίκανη να πολεμήσει έναν εξ αποστάσεως ικανό ή καλά εκπαιδευμένο αντίπαλο.

Ως επί το πλείστον, ο πόλος των εμπόλεμων δυνάμεων χρησιμοποιεί αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως "τακτική των γυπών", όπου ένας σχετικά ισχυρός αντίπαλος δέχεται επίθεση μόνο αφού έχει εξαντληθεί πλήρως από δεκαετίες κυρώσεων, πραξικοπημάτων, εμφυλίων πολέμων και άλλων μορφών υπεκφυγής και ενορχηστρωμένης αστάθειας. Η πολιτική Δύση έκανε το καθεστώς του Κιέβου να πιστέψει ότι η καταπολέμηση της Ρωσίας θα ισοδυναμούσε με τις δικές τους αμέτρητες εισβολές σε σχετικά ανήμπορους αντιπάλους. Η συνολική αλαζονεία του ΝΑΤΟ και των μαριονετών της νεοναζιστικής χούντας έφτασε τόσο μακριά που ανακοίνωσαν πομπωδώς την αντεπίθεση σαν να ήταν ήδη τελειωμένη υπόθεση, εξαλείφοντας εντελώς κάθε πιθανότητα να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μια κρίσιμη πτυχή του πολέμου.

"Νομίζαμε πως θα ήταν ένα απλό διήμερο έργο", ανέφερε η WaPo σε δηλώσεις του διοικητή του "Μπράντλεϊ" με το χαρακτηριστικό κλήσης Γάλλος.

Στη συνέχεια η έκθεση παραδέχεται ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ήταν καλά προετοιμασμένοι για την αντεπίθεση και αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, αγωνιζόμενοι σκληρά για να διατηρήσουν τις θέσεις τους, ακόμη και κάτω από έντονα πυρά πυροβολικού. Στη συνέχεια, κάπως εκπληκτικά, μια προσπάθεια να προωθηθεί κάποια τυπική πολεμική προπαγάνδα γύρισε μπούμερανγκ σε μια μόνο δήλωση ενός Ουκρανού διοικητή σχετικά με τις μάχες στην Κλεσέγιεβκα.

"Η Κλιστσίεβκα είναι στην πραγματικότητα ένα νεκροταφείο εξοπλισμού και ρωσικών στρατευμάτων", ανέφερε η WaPo στον διοικητή της ταξιαρχίας Lyut, συνταγματάρχη της αστυνομίας Oleksandr Netrebko, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε: "Κάθε τετραγωνικό μέτρο της απελευθερωμένης γης είναι καλυμμένο με το αίμα των ανδρών μας".

Προφανώς, αυτό είναι αρκετά αυτονόητο. Η WaPo παραδέχεται στη συνέχεια ότι οι επανειλημμένες αποτυχίες οδήγησαν σε αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων "οι οποίοι αναστατώθηκαν όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που η Ουκρανία δεν αφιέρωνε αρκετές δυνάμεις σε έναν από τους νότιους άξονες, δεδομένης της αμερικανικής άποψης για τη στρατηγική του αξία". Υπήρχαν επίσης σημαντικές διαφορές στη σκέψη των αμερικανικών ανώτατων στελεχών. Η WaPo παραδέχεται περαιτέρω πως ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, ήταν υπέρμαχος μιας πολύ πιο προσεκτικής προσέγγισης, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τον "πιο αισιόδοξο, παρακινητικό τόνο" του Μίλεϊ. Ωστόσο, ο Cavoli φέρεται ότι "δεν μπορούσε να φτάσει στον Zaluzhny κατά τη διάρκεια μέρους του καλοκαιριού, μιας κρίσιμης φάσης της αντεπίθεσης", υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Η WaPo επικαλέστηκε "τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα", αλλά παραδέχθηκε ότι ο Cavoli αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ένας "ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Zaluzhny μίλησε με τον Milley, τον άμεσο συνομιλητή του, καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας", γεγονός που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον προηγούμενο ισχυρισμό πως ο Zaluzhny δεν μπορούσε να προσεγγιστεί. Στη συνέχεια, η έκθεση επισημαίνει την αυξανόμενη απογοήτευση που εξέφρασε ο Milley απευθείας στον Zaluzhny, ο οποίος φέρεται να τον ρώτησε: "Τι κάνεις;" Από την άλλη πλευρά, το καθεστώς του Κιέβου επέμενε ότι η Δύση απλώς δεν του έδινε την αεροπορική ισχύ και τα άλλα όπλα που απαιτούνται για να πετύχει μια στρατηγική συνδυασμένων όπλων. Η Olha Stefanishyna, αναπληρώτρια πρωθυπουργός για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση, παραπονέθηκε:

"Θέλετε να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση, θέλετε να δείξουμε τις λαμπρές προόδους στην πρώτη γραμμή. Αλλά δεν έχουμε τα μαχητικά αεροσκάφη, που σημαίνει πως θέλετε να πετάξουμε τους στρατιώτες μας, ξέρετε, και να αποδεχτούμε το ίδιο το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τους προστατεύσουμε", στο οποίο στη συνέχεια πρόσθεσε (αφού έλαβε αρνητική απάντηση): "Ακούσαμε ... 'Είμαστε εντάξει που οι στρατιώτες σας θα πεθαίνουν χωρίς υποστήριξη από τον ουρανό'".

Αυτό είναι σίγουρα αλήθεια. Η πολιτική Δύση (κατα)χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς ως βορά για τα κανόνια εναντίον της Ρωσίας, ενώ εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό τη χώρα τους. Επιπλέον, τα όπλα που υποτίθεται ότι ήταν "game changers" αποδείχθηκαν πως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας γελοίος μύθος της ανύπαρκτης δυτικής "τεχνολογικής υπεροχής". Ακόμα και η WaPo, ένα από τα πιο προβεβλημένα μέσα της mainstream προπαγανδιστικής μηχανής, αναγκάστηκε να το παραδεχτεί αυτό, ενώ οι αξιωματούχοι της νεοναζιστικής χούντας υποστήριξαν ότι πολλά από τα όπλα που ήταν σημαντικά το 2022 δεν παραδόθηκαν και πως αυτό δεν έχει αλλάξει. Εν τω μεταξύ, η ταλαιπωρημένη 47η ταξιαρχία μεταφέρθηκε για να πολεμήσει στην περιοχή Avdeyevka, όπου οι Ρώσοι προελαύνουν.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail