"Έχει ήδη χάσει το Κίεβο;" - Η γερμανική εφημερίδα Welt υποστηρίζει ότι η Ουκρανία "καταρρέει"...

ukrinform.net
...και ότι ο Όρμπαν είχε δίκιο αλλά "κανείς δεν τολμά να το παραδεχτεί

Η γερμανική εφημερίδα Welt, ίσως η πιο δημοφιλής έκδοση στη χώρα, είναι γνωστή για τη φιλοουκρανική της στάση και δημοσίευσε στο παρελθόν πολλά άρθρα σχετικά με την πιθανή επιτυχία της στρατιωτικής επίθεσης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Όμως, σε μια στήλη που δημοσίευσε χθες ο επικεφαλής ανταποκριτής της εφημερίδας, Sascha Lehnartz, η εκτίμηση για τις πιθανότητες της Ουκρανίας στον πόλεμο είναι σαφώς δυσοίωνη.
Με τίτλο "Έχει ήδη χάσει το Κίεβο;" το άρθρο περιγράφει ότι ο στρατός της Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο απελπισμένος σε σημείο που ο αρχιστράτηγος της χώρας παραδέχεται πως υπάρχει "αδιέξοδο" στο μέτωπο.

"Ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Η αντεπίθεση φαίνεται να έχει αποτύχει. Οι σύμμαχοι είναι κουρασμένοι. Και το αργότερο από τις αρχές Νοεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ένα νέο αντίπαλο που δεν ήταν απαραίτητα αναμενόμενο: τον ίδιο του τον αρχιστράτηγο, τον Βαλέρι Ζαλούζνι", γράφει η Die Welt. 

Η Welt αναφέρεται σε μια πρόσφατη συνέντευξη στον Economist, στην οποία ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, δήλωσε ότι "(όπως και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο), έχουμε φτάσει σε ένα τεχνικό επίπεδο που μας φέρνει σε κατάσταση αδιεξόδου" και πως για να κερδίσει η Ουκρανία, θα χρειαστούν θαυματουργά όπλα για να νικήσει τους Ρώσους, "όπως η κινεζική πυρίτιδα".

Η εφημερίδα περιγράφει λεπτομερώς πώς η παραδοχή του Zaluzhny αποτελεί σαφή αμηχανία για τον Zelensky.

"Όλοι είναι κουρασμένοι και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους", δήλωσε ο Ζελένσκι απαντώντας στα σχόλια σε συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: "Αλλά δεν πρόκειται για αδιέξοδο". Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του, Ihor Zhovkva, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για αδιέξοδο "διευκολύνουν τη δουλειά του επιτιθέμενου" και προκαλούν "πανικό" στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Σε απάντηση, η Welt έγραψε πως οι αυξανόμενες διαιρέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και της κυβέρνησης σχετικά με το καθεστώς του πολέμου θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σημαντικό σημείο καμπής.

"Η διαμάχη μεταξύ του προέδρου και του ανώτατου αξιωματικού του στρατού δείχνει ότι το ενιαίο εσωτερικό μέτωπο στην Ουκρανία καταρρέει. Και κάθε αμφιβολία που εκφράζεται στο Κίεβο για τις προοπτικές επιτυχίας της Ουκρανίας ενισχύεται στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυβερνητικών κεντρικών γραφείων", γράφει ο Lehnartz.

Η Welt επισημαίνει επίσης ότι οι πολιτικές νίκες διαφόρων λαϊκιστών ηγετών εντός της Ευρώπης θα δημιουργήσουν πιθανότατα σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη συνεχιζόμενη υλική και οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η εμβάθυνση της δημοσιονομικής κρίσης στη Γερμανία θα μπορούσε επίσης να σημάνει περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας, θέτοντας σε κίνδυνο την πολεμική προσπάθεια της χώρας.

"Οι πρόσφατες εκλογικές νίκες του Geert Wilders στην Ολλανδία και του Robert Fico στη Σλοβακία - και οι δύο απορρίπτουν περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία - είναι επίσης συμπτώματα της αυξανόμενης πολεμικής κόπωσης στη Δύση", γράφει η Welt.

"Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι το παραδέχθηκε αυτό το Σεπτέμβριο, όταν την ξεγέλασε στο τηλέφωνο ένα κωμικό δίδυμο από τη Μόσχα: είδε "μεγάλη κόπωση από όλες τις πλευρές". Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη δηλώσει πως η ουκρανική στρατηγική "απέτυχε". Όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά κανείς (εκτός από τον Όρμπαν) δεν τολμά να το πει δυνατά", συνεχίζει η εφημερίδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail