Θάνατος, καταστροφή, εκτοπισμός, πείνα: 100 ημέρες ισραηλινού πολέμου στη Γάζα

Έχουν περάσει 100 ημέρες από τότε που το ισραηλινό καθεστώς εξαπέλυσε τον νέο του πόλεμο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη δολοφονία παιδιών μέχρι τον βομβαρδισμό νοσοκομείων και σχολείων, από τη γέννηση της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης μέχρι την αφαίρεση στέγης, το ισραηλινό καθεστώς έχει κάνει τα πάντα από τις 7 Οκτωβρίου για να συντρίψει την αποφασιστικότητα των κατοίκων της Γάζας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Κάνουμε μια ανασκόπηση των 100 ημερών του ισραηλινού γενοκτονικού πολέμου στη Γάζα και των φρικαλεοτήτων που έχει επιφέρει στους Παλαιστίνιους της πολιορκημένης παράκτιας περιοχής.

100 ημέρες σφαγής παιδιών:

Εν μέσω του ισραηλινού γενοκτονικού πολέμου στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, τα παιδιά έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα. Σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων, περισσότερα από 10.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Επικαλούμενη το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, η οργάνωση Save the Children σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη ανέφερε πως πάνω από 10.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα σε σχεδόν 100 ημέρες.

"Τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δείχνουν ότι περισσότερα από 10.000 από τα 1,1 εκατομμύρια παιδιά της Γάζας - ή το 1% του συνολικού παιδικού πληθυσμού (από τις 7 Οκτωβρίου)", ανέφερε η ΜΚΟ.

Πάνω από το 40% των νεκρών στην πολιορκημένη περιοχή, όπως αναφέρει, είναι παιδιά.   

"Για κάθε ημέρα χωρίς οριστική κατάπαυση του πυρός, σκοτώνονται κατά μέσο όρο 100 παιδιά. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει καμία δικαιολογία για τη δολοφονία παιδιών. Η κατάσταση στη Γάζα είναι τερατώδης και αποτελεί πληγή για την κοινή μας ανθρωπιά", δήλωσε ο Jason Lee, διευθυντής της Save the Children για την Παλαιστίνη.

Τον περασμένο μήνα, η Κάθριν Ράσελ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, χαρακτήρισε τη Γάζα ως "το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί" εν μέσω των σφαγών παιδιών στη λωρίδα.

Σύμφωνα με το Euro-Med Monitor, η ισραηλινή επιθετικότητα έχει αφήσει 18.000 Παλαιστίνια παιδιά τραυματισμένα, με πολλά από αυτά να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, υποφέροντας από ακρωτηριασμούς, σοβαρά εγκαύματα και άλλες επιπλοκές.

Η ομάδα δικαιωμάτων σημείωσε επίσης ότι περίπου 24.000 με 25.000 παιδιά στη Γάζα έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους και περίπου 640.000 παιδιά έχουν καταστρέψει τα σπίτια τους, καθιστώντας τα άστεγα. 

Εκατοντάδες παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια των κατοικιών που έγιναν στόχος των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά σε έκθεσή του στα τέλη Οκτωβρίου ανέφερε πως σχεδόν κάθε παιδί στη Γάζα έχει εκτεθεί σε "βαθιά οδυνηρά γεγονότα και τραύματα". Η κατάσταση έχει χειροτερέψει τώρα.

100 ημέρες βομβαρδισμού νοσοκομείων

Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν το ισραηλινό καθεστώς εξαπέλυσε τη νέα του επίθεση κατά της Γάζας, η πλειονότητα των νοσοκομείων έχει καταστραφεί πλήρως ή μερικώς με τις πόρτες να κλείνουν για τους ασθενείς.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι μόνο 8 από τα 36 νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι λειτουργικά και μπορούν να δεχτούν νέους ασθενείς. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί περαιτέρω τώρα.

Το ισραηλινό καθεστώς βομβαρδίζει νοσοκομεία και σκοτώνει Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε νοσοκομεία αφού εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους - τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Γάζα.

Ο στρατός του καθεστώτος έχει καταστρέψει πολλά νοσοκομεία με το πρόσχημα πως χρησιμεύουν ως "κέντρα διοίκησης και ελέγχου" για το κίνημα αντίστασης της Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα, χωρίς να προσκομίσει καμία απόδειξη.

Όλα ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου, όταν το ισραηλινό καθεστώς βομβάρδισε το αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας. Η φονική έκρηξη, η οποία έγινε εν μέσω αδιάκριτων βομβαρδισμών, σκότωσε πάνω από 700 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκτοπίστηκαν.

Μια εβδομάδα πριν, ο ισραηλινός στρατός είχε διατάξει την εκκένωση 22 νοσοκομείων στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του αγγλικανικού νοσοκομείου, όπου εκατοντάδες ασθενείς έλαβαν θεραπεία.

Στις 30 Οκτωβρίου, το Νοσοκομείο Τουρκικής-Παλαιστινιακής Φιλίας, η κορυφαία μονάδα αντικαρκινικής θεραπείας στη Γάζα, ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του ότι υπέστη εκτεταμένες ζημιές λόγω των ανελέητων βομβαρδισμών του Ισραήλ.

Ακολούθησε το Νοσοκομείο Αλ-Κουντς, η δεύτερη μεγαλύτερη υγειονομική εγκατάσταση στην πόλη της Γάζας, και η γύρω περιοχή του, που δέχθηκαν έντονο βομβαρδισμό, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα θανάτους και τραυματισμούς.

Το νοσοκομείο της Ινδονησίας, βόρεια της Γάζας, δέχθηκε επίσης επίθεση, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές.

Όπως και άλλα νοσοκομεία, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο αρνήθηκε επίσης τις εκκλήσεις για εκκένωση και αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούν την ιατρική εγκατάσταση για να εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης τη γεννήτρια ρεύματος και τους ηλιακούς συλλέκτες του νοσοκομείου al-Wafa της πόλης της Γάζας, τα οποία χρησιμοποιούνταν από διάφορα τμήματα της υγειονομικής μονάδας.

Το ιατρικό συγκρότημα Νάσερ, το οποίο περιλαμβάνει το νοσοκομείο παίδων Αλ Νάσερ, το εξειδικευμένο νοσοκομείο Ραντίσι, το οφθαλμιατρείο και το ψυχιατρικό νοσοκομείο, επλήγη επίσης από ισραηλινούς πυραύλους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν επίσης στο στόχαστρο το νοσοκομειακό συγκρότημα al-Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πολιορκημένης περιοχής, το οποίο εδώ και τρεις μήνες παλεύει με την έλλειψη καυσίμων, νερού και φαρμάκων.

100 ημέρες πείνας και λιμοκτονίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε πως στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω των βομβαρδισμών και της πολιορκίας του ισραηλινού καθεστώτος, "διαφαίνεται εκτεταμένη πείνα".

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι ο λιμός είναι "προ των πυλών", καθώς οι κάτοικοι της Γάζας συνεχίζουν να παλεύουν με τα "υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί ποτέ".

"Η Γάζα έχει γίνει απλά ακατοίκητη. Ο λαός της είναι μάρτυρας καθημερινών απειλών για την ίδια την ύπαρξή του - ενώ ο κόσμος παρακολουθεί", δήλωσε ο Griffiths σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). "Η ελπίδα δεν ήταν ποτέ πιο άπιαστη".

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες προειδοποίησε επίσης για την ανεπαρκή βοήθεια προς τη Γάζα, η οποία, όπως είπε, έχει αφήσει το 40% του πληθυσμού της περιοχής "σε κίνδυνο λιμού".

"Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας για την επιβίωση, την εύρεση τροφής και την εύρεση νερού", ανέφερε ο Thomas White, διευθυντής των υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα, στο X, πρώην γνωστό ως Twitter.

Το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που διέπει τις ένοπλες συγκρούσεις αναφέρει ότι "η σκόπιμη χρήση της πείνας των αμάχων ως μεθόδου πολέμου, στερώντας τους αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης παρεμπόδισης των προμηθειών αρωγής" αποτελεί παραβίαση.

Ωστόσο, αυτό που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους παρατηρητές, δεν είναι πείνα ή λιμός, αλλά σκόπιμη πείνα - χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.

Ο Tlaleng Mofokeng, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία, απαντώντας στην τελευταία έκθεση του επικεφαλής του ΟΗΕ, δήλωσε ότι το αποκλεισμένο παλαιστινιακό έδαφος αντιμετωπίζει "σκόπιμη πείνα, όχι λιμό".

"Χρειαζόμαστε μια άμεση κατάπαυση του πυρός", έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, με αφορμή την έκθεση που αναφέρει ότι στη Γάζα απειλείται "εκτεταμένος λιμός".

Η Oxfam International έχει επίσης προειδοποιήσει πως η πείνα "χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο κατά των αμάχων στη Γάζα σε μια πράξη συλλογικής τιμωρίας".

100 ημέρες εκτοπισμού

Εν μέσω του γενοκτονικού πολέμου του καθεστώτος του Τελ Αβίβ στη Γάζα, εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι και έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, οι περισσότεροι από αυτούς εγκαθίστανται σε πρόχειρες σκηνές στη νότια Γάζα.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 80% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί από τις 7 Οκτωβρίου.

"Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, ούτε εκεί ούτε πουθενά στη Γάζα. Ένας βάρβαρος πόλεμος συνεχίζεται, αμείωτος", ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στην έκθεση που αναρτήθηκε στο X.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο παγκόσμιος οργανισμός είναι "βαθιά θορυβημένος" από τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με την απέλαση του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε επίσης ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνει το ισραηλινό καθεστώς αποσκοπούν στη βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini, σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τον πόλεμο, δήλωσε πως ο πόλεμος έχει επηρεάσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

"Πολλοί θα φέρουν σημάδια για μια ζωή, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Η συντριπτική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είναι βαθιά τραυματισμένοι", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπουργοί του ισραηλινού καθεστώτος ζητούν ανοιχτά την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα, προκειμένου να αλλάξει η δημογραφία της περιοχής και να επιτραπεί στους σιωνιστές εποίκους να αποκτήσουν ερείσματα εκεί.

"Αυτό που πρέπει να γίνει στη Γάζα είναι να ενθαρρυνθεί η μετανάστευση", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ. "Αν υπάρχουν 100.000 ή 200.000 Άραβες στη Γάζα και όχι 2 εκατομμύρια Άραβες, όλη η συζήτηση για την επόμενη μέρα θα μοιάζει εντελώς διαφορετική".

100 ημέρες δολοφονίας δημοσιογράφων

Ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου έχει ήδη ξεπεράσει τις 100, φτάνοντας πλέον τις 117, καθιστώντας την περιοχή το πιο επικίνδυνο μέρος για τους δημοσιογράφους σήμερα.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η ομάδα υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης, αναφέρει ότι η βία κατά των δημοσιογράφων στη Γάζα εν μέσω της τρέχουσας ισραηλινής επίθεσης είναι "άνευ προηγουμένου" στην ιστορία της ομάδας.

Διάφορες οργανώσεις για την προστασία των δημοσιογράφων έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την σκόπιμη στοχοποίηση δημοσιογράφων από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

"Οι δημοσιογράφοι σε όλη την περιοχή κάνουν μεγάλες θυσίες για να καλύψουν αυτή τη συγκλονιστική σύγκρουση. Εκείνοι στη Γάζα, ειδικότερα, έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν ένα πρωτοφανές τίμημα και αντιμετωπίζουν εκθετικές απειλές", αναφέρει η CPJ σε πρόσφατη έκθεσή της.  

"Πολλοί έχουν χάσει συναδέλφους, οικογένειες και εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης και έχουν φύγει αναζητώντας ασφάλεια όταν δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο ή έξοδος".

Ο απολογισμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου ξεπέρασε ακόμη και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - 69 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945.  

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που σκοτώνονται στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω του γενοκτονικού πολέμου του ισραηλινού καθεστώτος.

Ο παγκόσμιος οργανισμός δήλωσε πως οι δολοφονίες όλων των δημοσιογράφων στη Γάζα "πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και ανεξάρτητα, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, και οι παραβιάσεις να διωχθούν ποινικά".

100 ημέρες καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς

Από τις 7 Οκτωβρίου, η σιωνιστική οντότητα των εποίκων-αποικιοκρατών, προκειμένου να εποικίσει τους Παλαιστίνιους και να αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα του τόπου, καταστρέφει σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Γάζα.

Οι δρόμοι που είναι στρωμένοι με μπουκαμβίλιες, οι αγορές που σφύζουν από κόσμο, τα τζαμιά που αντηχούν από τις προσκλήσεις για προσευχή, η κυριακάτικη λειτουργία σε μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του κόσμου, η παραλία που θα αποτελούσε σημείο πικνίκ για οικογένειες, τα νεκροταφεία - τα πάντα έχουν δεχθεί επίθεση.

Πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Τύπου της Γάζας αποκάλυψε ότι περίπου 200 μνημεία που ανήκουν στη χριστιανική και ισλαμική ιστορία και αρχιτεκτονική στην πολιορκημένη λωρίδα έχουν καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει ως αποτέλεσμα των αδιάκριτων ισραηλινών επιδρομών.

Τα ισραηλινά στρατεύματα "είτε κατέστρεψαν είτε προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερα από 200 από τα 325 μνημεία πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς στη Λωρίδα της Γάζας", αναφέρει η έκθεση.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις 7 Νοεμβρίου από τη ΜΚΟ "Heritage for Peace" με έδρα την Ισπανία ανέφερε επίσης ότι η τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει επηρεάσει τουλάχιστον 104 αρχαιολογικούς χώρους.

Ένας από αυτούς είναι το Μεγάλο Τέμενος Ομαρί, το παλαιότερο και μεγαλύτερο τέμενος στη Γάζα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Δεκέμβριο. Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης της Γάζας και ήταν διάσημο ως το πρώτο τζαμί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα, χτυπήθηκε επίσης από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, καταστρέφοντας το κτίριο και σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους που είχαν αναζητήσει προστασία εκεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail