Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ξεπερνά το 200%

ΑFΡ / Luis Rοbayο
Freepen.gr - Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αργεντινή ξεπέρασε το 211% το 2023, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της κυβέρνησης INDEC.

Η ετήσια άνοδος των τιμών της Αργεντινής την έχει επίσης ωθήσει πάνω από τη Βενεζουέλα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, στέλνοντας τη χώρα της Νότιας Αμερικής στην υψηλότερη θέση μεταξύ των εθνών που αγωνίζονται με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τον ισχυρό αντίκτυπο μιας σειράς μέτρων-σοκ εκεί, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος κατά 50% και της αύξησης του βασικού επιτοκίου στο 133%, που εφάρμοσε ο νέος πρόεδρος της χώρας Χαβιέρ Μίλεϊ σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τελικά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό της χώρας. Η κυβέρνηση επέτρεψε επίσης να λήξουν οι συμφωνίες καθορισμού των τιμών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υπερδιπλασιάστηκε από το 2022 σε ποσοστό σχεδόν 95%. Εν τω μεταξύ, ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 25,5% το Δεκέμβριο, από 12,8% τον Νοέμβριο, αλλά ελαφρώς κάτω από το 30% που προέβλεπε η κυβέρνηση της χώρας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησε να αποδεσμεύσει 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την Αργεντινή στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους και παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χάσει τους στόχους που σχετίζονται με το πρόγραμμα δανείων ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα δραστικά μέτρα που έλαβε η νέα κυβέρνηση είχαν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές στη χώρα και ειδικότερα στις τιμές των τροφίμων.

Η αγοραστική δύναμη των Αργεντινών μειώθηκε περίπου 10% κατά μέσο όρο τον Δεκέμβριο, καθώς οι μισθοί αυξήθηκαν βραδύτερα από τις τιμές, σύμφωνα με τον Fernando Marull, διευθυντή της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων FMyA, όπως αναφέρουν οι FT.

Επιπλέον, μια τακτική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Ομοσπονδία Μεσαίων Επιχειρήσεων της Αργεντινής μεταξύ των εμπόρων λιανικής πώλησης έδειξε μείωση των πωλήσεων κατά 13,7% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022.

Σύμφωνα με τον Marull, τόσο ο πληθωρισμός όσο και η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνουν "τρομερά" τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

"Μετά από αυτό, εάν το οικονομικό σχέδιο του Μίλεϊ είναι επιτυχές, θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε μια ανάκαμψη", πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail