Ο χρυσός θα χτυπήσει νέα ρεκόρ το 2024 - Reuters

pixabay / Stevebidmead
Freepen.gr - Οι τιμές του χρυσού αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο το 2024, καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ωθεί τη ζήτηση ασφαλών καταφυγίων για το μέταλλο, ανέφερε το Reuters αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενο ειδικούς του κλάδου.

Ο χρυσός έκλεισε το έτος στα 2.063 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο άνω του 13% σε ετήσια βάση, στην πρώτη ετήσια άνοδό του εδώ και τρία χρόνια, και φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 2.110 δολαρίων ανά ουγγιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι τιμές σημειώνουν ράλι για περισσότερο από δύο μήνες, λόγω της ζήτησης των επενδυτών στον απόηχο των φόβων για ύφεση και των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετά από έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε στις αρχές του 2022. Επιπλέον, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες και πολλοί άλλοι αναμένεται να εξακολουθήσουν να ενισχύουν τις τιμές του χρυσού το 2024.

"Σε συνέχεια μιας εκπληκτικά ισχυρής απόδοσης το 2023, βλέπουμε περαιτέρω κέρδη των τιμών το 2024, με κινητήρια δύναμη την τριπλέτα της δυναμικής που κυνηγάει τα hedge funds, τις κεντρικές τράπεζες που συνεχίζουν να αγοράζουν φυσικό χρυσό με σταθερό ρυθμό και, όχι λιγότερο σημαντικό, την ανανεωμένη ζήτηση από τους επενδυτές ETF", δήλωσε ο Ole Hansen της Saxo Bank στο Reuters. Η JPMorgan προβλέπει επίσης ένα "ράλι ξεσπάσματος" για τον χρυσό στα μέσα του 2024, προβλέποντας μια κορυφή στα 2.300 δολάρια, όταν οι ΗΠΑ αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια. Η UBS βλέπει τον χρυσό να φτάνει τα 2.200 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και του πληθωρισμού.

Στις προοπτικές του για το 2024 που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού δήλωσε ότι αναμένει πως οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την αγορά χρυσού, γεγονός που θα μπορούσε να παράσχει πρόσθετη στήριξη στο χρυσό και να ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητά του.

Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξευθεί και πάλι.

"Ο χρυσός θα μπορούσε να αναγκαστεί να διαγράψει κάποια από τα φετινά κέρδη αν μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού αναγκάσει τη Fed να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια στροφή πολιτικής το 2024", δήλωσε στο Reuters ο Han Tan, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail