Maryam Qarehgozlou - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι άνθρωποι στην πολιορκημένη και κατακρεουργημένη Λωρίδα της Γάζας έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από τροφή, αγωνίζονται να έχουν καθημερινά τέσσερα τετραγωνικά γεύματα, και μερικές φορές ακόμη και ένα αξιοπρεπές γεύμα.
Ευάλωτα παιδιά, με τα μάτια τους βυθισμένα και το σώμα τους εύθραυστο, προσκολλώνται στους ανήμπορους γονείς τους, κοιτάζοντας επίμονα τις πενιχρές μερίδες φαγητού που μοιράζονται από τις τοπικές υπηρεσίες βοήθειας.
Όλοι οι κάτοικοι της Γάζας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι μερίδες δεν είναι αρκετές για να τους συντηρήσουν για πολύ, αλλά είναι η μόνη τους ελπίδα σε μια εποχή ακραίας έλλειψης, καθώς ο ισραηλινός πόλεμος στην πολιορκημένη περιοχή πλησιάζει στον τέταρτο μήνα του.
Ενώ ο αεροπορικός και χερσαίος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 20.500 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά και γυναίκες, ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιορκημένης περιοχής αντιμετωπίζει μια δυνητικά μεγαλύτερη καταστροφή - την κρίση πείνας.
Τα τοπικά αρτοποιεία και οι αποθήκες τροφίμων έχουν ισοπεδωθεί σε όλη τη Γάζα από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον της λωρίδας. Οι δρόμοι, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής βοήθειας, έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς χαλιών στην περιοχή και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα φορτηγά που είναι φορτωμένα με βοήθεια.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ακρωτηριαστικός αποκλεισμός της περιοχής από το καθεστώς έχει περιορίσει την περιορισμένη βοήθεια που εισρέει στη Γάζα, στερώντας από τους πολίτες την πρόσβαση σε τρόφιμα και άλλες βασικές παροχές, όπως νερό και καύσιμα.
Σε μια νέα έκθεση για την επισιτιστική ασφάλεια που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) προειδοποίησε πως ενώ ο ισραηλινός πόλεμος δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, περισσότερα από ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στη Γάζα, δηλαδή πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, παλεύουν με την ακραία πείνα.
Ο λιμός πλησιάζει
Η έκθεση Integrated Food Security Phase Classification (IPC), η πιο πρόσφατη ανάλυση επισιτιστικής ασφάλειας για τη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από το WFP, άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αναφέρει ότι το σύνολο του πληθυσμού της Γάζας αντιμετωπίζει άμεσο "κίνδυνο λιμού".
"Η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών, η περαιτέρω μείωση της πρόσβασης σε τρόφιμα, βασικές υπηρεσίες και σωτήρια βοήθεια και η ακραία συγκέντρωση ή απομόνωση των ανθρώπων σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε περιοχές χωρίς βασικές υπηρεσίες είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση αυτού του κινδύνου", αναφέρεται στην έκθεση.
Η IPC προσδιορίζει πέντε φάσεις ταξινόμησης για την επισιτιστική ασφάλεια: ελάχιστη (1), σε κατάσταση πίεσης (2), κρίση (3), έκτακτη ανάγκη (4) και καταστροφή ή λιμός (5).
Ο ορισμός της για τον λιμό είναι όταν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού μιας περιοχής εμπίπτει στη φάση πέντε της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.
Η έκθεση εκτιμά ότι μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, περίπου 2,08 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτελούν το 90 τοις εκατό του πληθυσμού, αντιμετώπισαν "υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας", που κατατάσσονται στη Φάση 3 της IPC ή υψηλότερα (κρίση ή χειρότερη).
Μεταξύ αυτών, είπε, πάνω από το 40% του πληθυσμού, σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πάνω από το 15%, σχεδόν 400.000 άνθρωποι, σε κατάσταση καταστροφής.
"Δεν πρόκειται απλώς για αριθμούς - πίσω από αυτές τις ανησυχητικές στατιστικές κρύβονται μεμονωμένα παιδιά, γυναίκες και άνδρες", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του WFP Arif Husain.
"Η πολυπλοκότητα, το μέγεθος και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίχθηκε αυτή η κρίση είναι πρωτοφανής".
Η έκθεση IPC προβλέπει ότι μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 7 Φεβρουαρίου, το σύνολο του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας θα ταξινομηθεί στη φάση IPC 3 ή ανώτερη (κρίση ή χειρότερη).
"Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας που έχει ταξινομήσει ποτέ η πρωτοβουλία IPC για οποιαδήποτε περιοχή ή χώρα", σημειώνει η έκθεση.
"Το WFP έχει προειδοποιήσει για αυτή την επερχόμενη καταστροφή εδώ και εβδομάδες. Τραγικά, χωρίς την ασφαλή, συνεπή πρόσβαση για την οποία καλούσαμε, η κατάσταση είναι απελπιστική και κανείς στη Γάζα δεν είναι ασφαλής από την πείνα", ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια του WFP, Σίντι ΜακΚέιν.
Πώς μοιάζει η κρίση πείνας στη Γάζα;
Μια έρευνα του WFP που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της βραχύβιας παύσης των μαχών μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου αποκάλυψε πως εννέα στις δέκα οικογένειες στη βόρεια Γάζα και 2 στα 3 νοικοκυριά στη νότια Γάζα είχαν περάσει τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα και νύχτα χωρίς καθόλου τρόφιμα.
"Όταν τους ρωτήσαμε πόσο συχνά συνέβαινε αυτό, μας είπαν ότι για έως και 10 ημέρες τον τελευταίο μήνα δεν είχαν φάει φαγητό", αναφέρεται στην έρευνα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο συντονιστής των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σον Κέισι δήλωσε πως όλοι στη Γάζα ζητούν φαγητό.
"Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που λιμοκτονούν τώρα, ενήλικες, παιδιά, είναι αφόρητο. Όπου κι αν πάμε, ο κόσμος μας ζητάει φαγητό, ακόμη και στο νοσοκομείο, περπάτησα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και κάποιος με ανοιχτή αιμορραγική πληγή, ανοιχτό κάταγμα- ζητούσε φαγητό. Αν αυτό δεν είναι ένδειξη της απελπισίας, δεν ξέρω τι είναι", δήλωσε ο Casey.
Μια έκθεση του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Al Mezan, μιας οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia της Γάζας, στις 14 Δεκεμβρίου αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι κοντά στα κέντρα διανομής τροφίμων της νότιας Γάζας στη Ράφα πρέπει να περιμένουν στην ουρά για 10 ώρες και μερικές φορές επιστρέφουν με άδεια χέρια.
Εκπρόσωπος του WFP δήλωσε ότι ο οργανισμός συνεχίζει τις παραδόσεις βοήθειας, αλλά "απλά δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα".
"Με μόνο ένα κλάσμα των απαραίτητων προμηθειών τροφίμων να έρχεται, έλλειψη καυσίμων, διακοπές στις επικοινωνίες και χωρίς ασφάλεια, δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας", ανέφεραν.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε πως έχει φτάσει σε 760.000 ανθρώπους με "ενισχυμένα μπισκότα, δέματα τροφίμων ή αλεύρι σίτου" τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η Maya al-Khadr δημοσίευσε ένα βίντεο στο Snapchat που δείχνει ένα κουτί τυρί και οκτώ ατομικά τυλιγμένα μπισκότα χουρμάδων που είπε ότι δόθηκαν στην οικογένειά της στη Ράφα - την περιοχή της νότιας Γάζας όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
"Αυτό είναι το γεύμα μου για όλη την ημέρα - πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Οι διανομές είναι μερικές φορές δύο κονσέρβες φασόλια σε μια μέρα, κάποιες μέρες τίποτα απολύτως και κάποιες μέρες μερικές κονσέρβες τόνου. Πολλές μέρες είναι μόνο μπισκότα για πολλά άτομα", είπε.
Χωρίς μαγειρικό αέριο, χωρίς γεύματα
Η πολιορκία του Ισραήλ σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να βρουν αέριο για μαγείρεμα. Η προετοιμασία των γευμάτων έχει αποδειχθεί πρόκληση λόγω της οξείας έλλειψης καυσίμων. Για να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν, οι άνθρωποι στη Γάζα καίνε τώρα δέντρα, έπιπλα, ξύλινες πόρτες ή χαρτόνια.
"Κόβουμε οποιοδήποτε δέντρο [βρίσκουμε], δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος. Το χρησιμοποιούμε για να μαγειρεύουμε, να τρώμε, και ζεσταίνουμε νερό με αυτό για να πλυθούμε και να πιούμε. Οπότε είναι μεγάλη δουλειά να πάμε να πάρουμε τα ξύλα", δήλωσε ο Nazmi Mwafi, ένας 23χρονος που χρησιμοποιεί την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat για να στέλνει καθημερινά ενημερώσεις από τη Γάζα.
"Πηγαίνουμε στα δάση, αλλά είναι πολύ μεγάλη η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε. Σου παίρνει ώρες γιατί πρέπει να κόψεις τα δέντρα, μετά πρέπει να τα σύρεις σε μεγάλη απόσταση μέσα από αμμώδη γη μέχρι να φτάσεις σε έναν κεντρικό δρόμο", πρόσθεσε ο Mwafi.
Ο Shahd al-Modallal, ο οποίος ζει στη Ράφα, δήλωσε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ό,τι μπορούν να βρουν ως καύσιμο, είτε πρόκειται για απορρίμματα χαρτιού είτε ακόμη και για τα πολύτιμα ελαιόδεντρά τους.
"Ο Οκτώβριος είναι η εποχή των ελιών και του ελαιολάδου. Αντί να [μαζεύουμε] ελιές, κόβουμε όποιο δέντρο μπορούμε να βρούμε για να επιβιώσουμε", είπε.
"Θα ανάψουμε μια φωτιά και θα ανακοινώσουμε σε όλους στην οικογένεια ότι έχουμε φωτιά και έτσι όποιος έχει φαγητό που θέλει να μαγειρέψει να το φέρει. Αυτή είναι η καθημερινή μας ρουτίνα".
Όταν δεν μπορούν να βρεθούν καυσόξυλα, οι άνθρωποι στη Γάζα καίνε σκουπίδια.
Το WFP δήλωσε ότι περίπου το 13% των ανθρώπων καίνε στερεά απόβλητα επειδή δεν μπορούν να βρουν καυσόξυλα και προειδοποίησε πως η χρήση "βρώμικων καυσίμων" κάνει την πιθανότητα αναπνευστικών λοιμώξεων πολύ χειρότερη.
Το επίπεδο της επισιτιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα παραμένει επίσης οδυνηρά χαμηλό.
Το WFP έχει συστήσει να εισέρχονται στη Γάζα τουλάχιστον 100 φορτηγά που μεταφέρουν μόνο τρόφιμα και νερό καθημερινά, αλλά από την έναρξη του πολέμου τις περισσότερες ημέρες ακόμη και ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που εισέρχονται στο πολιορκημένο έδαφος είναι μικρότερος από αυτόν.
Σε μια έκθεση για την κατάσταση, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε ότι την Παρασκευή, μόνο 69 φορτηγά που μετέφεραν προμήθειες εισήλθαν στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα και 23 φορτηγά εισήλθαν από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.
"Αυτό παραμένει πολύ κάτω από τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 φορτηγών (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των αγαθών του ιδιωτικού τομέα) που εισέρχονταν κάθε εργάσιμη ημέρα πριν από τις 7 Οκτωβρίου", ανέφερε.
Ευάλωτες ομάδες
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres "ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επίθεσή του" θέτει "τεράστια εμπόδια" στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της Γάζας.
"Μια αποτελεσματική επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα απαιτεί ασφάλεια, προσωπικό που μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια, υλικοτεχνική ικανότητα και την επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία δεν υπάρχουν", δήλωσε ο Γκουτέρες.
Η πρόσφατη έκθεση της IPC εξέφρασε επίσης "ιδιαίτερη" ανησυχία για την αυξημένη διατροφική ευπάθεια των παιδιών, των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών και των ηλικιωμένων στην πολιορκημένη παράκτια περιοχή.
Η έκθεση προειδοποίησε ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια θέτει και τα 335.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Λωρίδα της Γάζας σε υψηλό κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού και θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) εκτίμησε πως τις επόμενες εβδομάδες τουλάχιστον 10.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών θα υποφέρουν από την πιο απειλητική για τη ζωή μορφή υποσιτισμού, γνωστή ως σοβαρή σπατάλη, και θα χρειαστούν θεραπευτικά τρόφιμα.
"Ανησυχούμε επίσης ιδιαίτερα για τη διατροφή περισσότερων από 155.000 εγκύων γυναικών και μητέρων που θηλάζουν, καθώς και για περισσότερα από 135.000 παιδιά κάτω των δύο ετών, δεδομένων των ειδικών διατροφικών αναγκών τους, οι οποίες επιδεινώνονται από το στρες και το τραύμα", ανέφερε η UNICEF σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.
"Η πείνα όπλο πολέμου"
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, η Euro-Med Human Rights Monitor δήλωσε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει αυστηρά τη χρήση της πείνας "ως όπλο", προσθέτοντας πως το ισραηλινό καθεστώς, ως κατοχική δύναμη, είναι υποχρεωμένο να παρέχει βασικές ανάγκες και προστασία στο λαό της Γάζας.
Το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη, ορίζει ότι η σκόπιμη πείνα των αμάχων "στερώντας τους αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης παρεμπόδισης των προμηθειών αρωγής" συνιστά έγκλημα πολέμου.
Η ομάδα δικαιωμάτων δήλωσε ότι πάνω από το 71% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα της Euro-Med στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν πως υποφέρουν από ακραία πείνα.
Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 2722 για την ενίσχυση της άμεσης, ασφαλούς και απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα στη Γάζα.
Η Islamic Relief, μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ανακοίνωσή της το Σάββατο χαιρέτισε την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για βελτιωμένη ανθρωπιστική πρόσβαση, ωστόσο χαρακτήρισε "ντροπιαστική" την αποτυχία του να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό της "συνεχιζόμενης σφαγής" αμάχων.
"Μπροστά σε τέτοια τεράστια δεινά, το ψήφισμα αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό. Μόνο μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους αμάχους και να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική καταστροφή", αναφέρεται στην ανακοίνωση.