Τα διόδια της διώρυγας του Σουέζ αυξάνονται κατά 300% - Sky News

pixabay / PublicDomainPictures
Freepen.gr - Το κόστος μεταφοράς φορτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, μιας σημαντικής πλωτής οδού για την παγκόσμια ναυτιλία, έχει αυξηθεί πάνω από 300% από το Νοέμβριο, εν μέσω επιθέσεων των Χούτι σε εμπορικά πλοία που πιστεύεται ότι συνδέονται με το Ισραήλ, ανέφερε την Παρασκευή το Sky News, επικαλούμενο στοιχεία που ανέλυσε η παγκόσμια εταιρεία logistics DSV.

Ο δείκτης εμπορευματοκιβωτίων της Σαγκάης (SCFI), το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέτρο του κόστους αυτού, έφτασε τα 3.101 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδών από 2.871 δολάρια την περασμένη Παρασκευή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική τιμή ενός εμπορευματοκιβωτίου που αποστέλλεται από τη Σαγκάη προς την Ευρώπη φέρεται να αυξήθηκε κατά 310% σε σχέση με τις τιμές στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι Χούθι, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τη Γάζα εν μέσω μαχών στον θύλακα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, έχουν εκτοξεύσει από τα μέσα Οκτωβρίου πολλαπλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και πολεμικά πλοία που περιπολούν στο ζωτικής σημασίας κανάλι. Έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο δωδεκάδες επιθέσεις, αναγκάζοντας μεγάλους κολοσσούς εμπορευματικών μεταφορών, όπως η MSC, η Maersk, η CMA CGM και η Hapag-Lloyd, να εκτρέψουν το φορτίο γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, αποφεύγοντας τον Κόλπο του Άντεν και τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτή η αλλαγή δρομολόγησης προσθέτει περισσότερες από δέκα επιπλέον ημέρες στο ταξίδι και στέλνει τους λογαριασμούς ασφάλισης στα ύψη. Ταυτόχρονα, το κόστος των μισθών του προσωπικού έχει αυξηθεί, ενώ τα μεγαλύτερα ταξίδια αναγκάζουν επίσης τις μεταφορικές εταιρείες να καίνε επιπλέον καύσιμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail