Παγωμένη περιουσία: Πού είναι τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια της Ρωσίας;

pixabay / Bru-nO
Freepen.gr - Ρωσικά συναλλαγματικά διαθέσιμα αξίας σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν δεσμευτεί από τις δυτικές χώρες από τον Μάρτιο του 2022. Η ΕΕ αναζητά τρόπους για να αξιοποιήσει τα κέρδη από αυτά τα κεφάλαια, αλλά η Μόσχα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα συνιστούσε κλοπή.

Ρώσοι αξιωματούχοι, γράφει το RT, έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως η κατάσχεση κρατικών και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων αντιβαίνει σε όλες τις αρχές των ελεύθερων αγορών. Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ προειδοποίησε για "μια απολύτως συμμετρική απάντηση", σημειώνοντας ότι υπάρχουν "επαρκή περιουσιακά στοιχεία" σε λογαριασμούς τύπου "Γ", εξειδικευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια. Ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν υποχρεώσεις μερισματικών αποθεμάτων προς αντισυμβαλλόμενους από "μη φιλικές" χώρες (αυτές που υποστηρίζουν τις κυρώσεις). Ο Σιλουάνοφ πρόσθεσε πως όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει, "το ποσό δεν είναι μικρό" και τα έσοδα από τη χρήση τους είναι σημαντικά.

Τον υπουργό Οικονομικών επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε κατάσχεση στα δικαστήρια. Η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις δυτικές χώρες θα ήταν "παράνομη" και "εξαιρετικά επικίνδυνη" για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, συνέχισε, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με κλοπή. "Εάν μας κατασχεθεί κάτι, θα εξετάσουμε τι θα κατασχέσουμε. Θα το κάνουμε αυτό αμέσως", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 8,4% το 2022 μετά από δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων στις χώρες της G7, την ΕΕ και την Αυστραλία. Ειδικότερα, 210 δισ. ευρώ (232 δισ. δολάρια) των ρωσικών αποθεματικών φέρονται να βρίσκονται στην ΕΕ. Πιστεύεται ότι υπάρχουν 191 δισ. ευρώ στο Βέλγιο, 19 δισ. ευρώ στη Γαλλία και 7,8 δισ. ευρώ στην Ελβετία που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν παγώσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Η ΕΕ στοχεύει να αντλήσει 15 δισ. ευρώ για την Ουκρανία από τα έσοδα που θα προκύψουν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, υπό την προϋπόθεση της ομόφωνης έγκρισης όλων των κρατών μελών.

Τον Ιούλιο, ένας μεγάλος οίκος εκκαθάρισης της ΕΕ, η Euroclear με έδρα το Βέλγιο, αποκάλυψε ότι από τα 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ που κέρδισε το πρώτο εξάμηνο του 2023, συγκέντρωσε περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι η Euroclear κατέχει ρωσικά κεφάλαια αξίας 196,6 δισ. ευρώ, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ανήκει στην Τράπεζα της Ρωσίας. Επιπλέον, περίπου 5 εκατομμύρια ιδιώτες Ρώσοι επενδυτές είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να δεσμεύονται στους λογαριασμούς διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η αξία των δεσμευμένων τίτλων στα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών επενδυτών ανερχόταν σε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail