Η οικονομική ύφεση της Γερμανίας οδηγεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε χαμηλό 70 ετών - έκθεση

pixabay / stevepb
Freepen.gr - Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και η οικονομική ύφεση στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προκάλεσαν την πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά δεκαετιών, ανέφερε μια γερμανική δεξαμενή σκέψης.

Πέρυσι, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας μειώθηκαν σε 673 εκατομμύρια τόνους CO2, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση 46% σε σύγκριση με το έτος αναφοράς 1990 - το χαμηλότερο επίπεδό τους από τη δεκαετία του 1950, ανέφερε η Agora Energiewende, μια μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης που υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση, σε δελτίο Τύπου την Πέμπτη.

Οι εκπομπές CO2 ήταν πολύ χαμηλότερες από τον ετήσιο στόχο που αναφέρεται στον ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία του κλίματος, πρόσθεσε η οργάνωση, επικαλούμενη τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς της.

Η δεξαμενή σκέψης κατονόμασε τη σημαντική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν στη μείωση. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960, ανέφερε.

"Η οικονομική κατάσταση και οι διεθνείς κρίσεις" είδαν επίσης την παραγωγή των ενεργοβόρων εταιρειών να μειώνεται, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των εκπομπών από τη βιομηχανία, διευκρίνισε η δεξαμενή σκέψης. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η ενεργοβόρος παραγωγή μειώθηκε κατά 11% το 2023, πρόσθεσε.

Η Γερμανία, η οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ, είδε μείωση της μεταποίησης και των νέων εργοστασιακών παραγγελιών το 2023. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το 2ο και το 3ο τρίμηνο του περασμένου έτους σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Η χώρα έχει γίνει η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις μεγάλης ανεπτυγμένης οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

"Ένας σημαντικός παράγοντας για την πτώση της παραγωγής ήταν η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου λόγω της μετάβασης από το φθηνό αέριο των αγωγών σε περισσότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου", έγραψε η Agora Energiewende, περιγράφοντας την εξέλιξη ως "κρίση των ορυκτών καυσίμων". Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, μείωσαν δραματικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου από τη Ρωσία το 2022 στο πλαίσιο της εκστρατείας κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, οδηγώντας σε μαζική αύξηση των τιμών. Οι τιμές της ενέργειας έχουν έκτοτε μειωθεί, αλλά παραμένουν πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, η μείωση των εκπομπών που παρατηρείται στον βιομηχανικό τομέα δεν είναι βιώσιμη. "Η μείωση της παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης αποδυναμώνει τη βιομηχανική βάση της Γερμανίας. Εάν οι εκπομπές απλώς μεταφερθούν στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα, αυτό δεν θα ωφελήσει το κλίμα", δήλωσε ο Simon Müller, διευθυντής της Agora Energiewende Germany.

Η μείωση των εκπομπών επιτεύχθηκε επίσης από τη Γερμανία που εισήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από γειτονικά κράτη και από την αύξηση κατά 5% της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρείχαν πάνω από το 50% της συνολικής ακαθάριστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά το 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail