Η Σουηδία θα στείλει 800 στρατιώτες στα ρωσικά σύνορα για να προετοιμαστεί για πόλεμο

Photo: Swedish Armed Forces
Freepen.gr - Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία πρόκειται να στείλει περίπου 800 στρατιώτες στη Λετονία - ένα κράτος της Βαλτικής που συνορεύει με τη Ρωσία, αναφέρει η εφημερίδα Dagens Nyheter επικαλούμενη τον Σουηδό πρωθυπουργό Ulf Kristersson.

Οι Σουηδοί στρατιώτες θα σταλούν στη Λετονία για να προστατεύσουν τα σύνορα της βαλτικής χώρας στο πλαίσιο της συμμαχικής ομάδας μάχης που θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να της επιτεθεί. Ο Λετονός υπουργός Άμυνας Andris Spruds δήλωσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Λετονία είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της.

Ο αρχηγός του σουηδικού στρατού Jonny Lindfors δήλωσε αργότερα ότι οι Σουηδοί στρατιώτες θα μεταβούν στη Λετονία στις αρχές του 2025. Εκτός από τους στρατιωτικούς, η Σουηδία θα στείλει επίσης τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, οχήματα μάχης και ενδεχομένως άρματα μάχης Leopard.

Η σουηδική μονάδα θα αποτελέσει μέρος της ενισχυμένης ομάδας εμπρόσθιας παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Λετονία (EFP). Διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ σταθμεύουν τα στρατεύματά τους σε ανατολικές χώρες του μπλοκ για μικρά χρονικά διαστήματα. Οι δυνάμεις της EFP στη Λετονία διοικούνται τώρα από τον Καναδά και αριθμούν περισσότερους από 2.000 στρατιώτες.

Θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία

Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας Carl-Oskar Bohlin δήλωσε πως οι Σουηδοί πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πόλεμο, αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Bohlin δήλωσε ότι κάθε κάτοικος της χώρας θα πρέπει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα γεγονότα στον κόσμο.

"Δεν είναι η πρωταρχική μου πρόθεση να απευθυνθώ στο φόβο σας, αλλά μάλλον στην επίγνωση της κατάστασής σας. Προσπαθώ να ανοίξω μια πόρτα: μια πόρτα που συχνά είναι μπλοκαρισμένη και γεμάτη με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Μια πόρτα που πολλοί Σουηδοί μπορεί να έχουν κρατήσει κλειστή σε όλη τους τη ζωή. Μια πόρτα σε έναν χώρο όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σημαντικό ερώτημα: ποιος είσαι αν έρθει ο πόλεμος;" δήλωσε ο Bohlin.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail