Η Ansar Allah, η Ερυθρά Θάλασσα και οι προβοκάτσιες

Από την έναρξη της επίθεσης "Al-Aqsa Flood" στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη ισραηλινή επίθεση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αυτό που ίσως είναι πιο αξιοσημείωτο είναι η αντίδραση της Υεμένης στη συνεχιζόμενη σφαγή.

Gavin O’Reilly - southfront.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 31 Οκτωβρίου, το κίνημα Ansar Allah της Υεμένης εξαπέλυσε καταιγισμό πυραύλων προς τον νότιο ισραηλινό οικισμό Eilat, ενώ η ομάδα δήλωσε επίσημα την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την υπεράσπιση της Παλαιστίνης λίγο αργότερα.

Τις επόμενες εβδομάδες, η στρατιωτική αυτή επιχείρηση θα επεκταθεί και θα περιλαμβάνει περαιτέρω πλήγματα κατά ισραηλινών στόχων, και θα κορυφωθεί με το κλείσιμο του στρατηγικού στενού Bab al-Mandab για όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, με την ομάδα να ανακοινώνει πως όποιο πλοίο αψηφά αυτή τη διαταγή θα γίνει στόχος.

Σε απάντηση, ορισμένοι παγκόσμιοι ναυτιλιακοί κολοσσοί ανακοίνωσαν ότι δε θα ταξιδεύουν πλέον μέσω της Ερυθράς Θάλασσας καθ' οδόν προς το Ισραήλ και ότι αντ' αυτού θα ακολουθήσουν μια πολύ πιο δαπανηρή διαδρομή γύρω από την Αφρική. Φαίνεται πως πρόκειται για μια εξαιρετικά εντυπωσιακή στρατιωτική επιχείρηση της Ansar Allah, η οποία είναι ακόμη πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως και η Γάζα, η ίδια η Υεμένη έχει υποστεί έναν σχεδόν εννιάχρονο γενοκτονικό πόλεμο και αποκλεισμό.

Το Μάρτιο του 2015, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από την Ansar Allah, η γειτονική Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε αεροπορική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στην εξουσία τον ευνοούμενο υποψήφιο πρόεδρο της, Abdrabbuh Mansur Hadi.

Στοχεύοντας κυρίως τον γεωργικό τομέα της Υεμένης με βόμβες που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η αεροπορική αυτή εκστρατεία θα οδηγούσε σε εκτεταμένη πείνα και λιμό σε μια χώρα που είναι ήδη η φτωχότερη στον αραβικό κόσμο. Η επακόλουθη κατάρρευση των υποδομών υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης της Υεμένης θα οδηγούσε στη μεγαλύτερη επιδημία χολέρας στην καταγεγραμμένη ιστορία, μια κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τον σαουδαραβικό αποκλεισμό που εμποδίζει την είσοδο τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στη χώρα. Μια κατάσταση που έχει μια ζοφερή ομοιότητα με τον ισραηλινό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στη Γάζα ως απάντηση στην πλημμύρα του Al-Aqsa.

Έτσι, το να συμμετέχει η Υεμένη σε μια στρατιωτική επιχείρηση για λογαριασμό της Γάζας, παρά τη φρίκη που η ίδια έχει αντιμετωπίσει, είναι μια αναμφισβήτητα αξιοθαύμαστη στάση.

Αυξάνει επίσης την πιθανότητα πως μια άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Υεμένη, φαίνεται όλο και πιο επικείμενη. 

Το Σάββατο, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας The War Zone περιγράφηκε πώς ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης Prosperity Guardian κατά την επίσκεψή του στη δυτική Ασία την επόμενη εβδομάδα, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη στρατιωτική αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων της Ansar Allah στην Ερυθρά Θάλασσα. Μια μεταγενέστερη δημοσίευση του POLITICO περιγράφει επίσης λεπτομερώς πώς οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέταζαν τις επιλογές για στρατιωτικά πλήγματα κατά της Ansar Allah, αφού προηγουμένως ήταν απρόθυμοι να το πράξουν λόγω πιθανής κλιμάκωσης με το Ιράν.

Η πιθανότητα μιας σκόπιμα σκηνοθετημένης προβοκάτσιας, με σκοπό να επισπεύσει μια στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στην Υεμένη, φαίνεται τώρα όλο και πιο πιθανή. Πράγματι, παρόμοια περιστατικά έχουν ιστορικό προηγούμενο.

Το 1915, εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι όλα τα πλοία που ταξίδευαν προς τη Βρετανία θα δέχονταν επίθεση, τοποθετώντας αγγελίες σε αμερικανικές εφημερίδες για να ενημερώσει τους επίδοξους ταξιδιώτες για την κατάσταση αυτή, με την Ουάσινγκτον να είναι ουδέτερο μέρος στη σύγκρουση σε αυτό το στάδιο.

Στις 7 Μαΐου, όμως, το βρετανικό υπερωκεάνιο Lusitania, που ταξίδευε από τη Νέα Υόρκη στο Λίβερπουλ, θα τορπιλιστεί από γερμανικό υποβρύχιο στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα να χαθούν σχεδόν 1.200 ζωές, με σημαντικό αριθμό πολιτών των ΗΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η συνοδεία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού που ήταν το σύνηθες για πλοία όπως το Λουζιτάνια εκείνη την εποχή απουσίαζε εκείνη την ημέρα. Η επακόλουθη δημόσια απέχθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βύθιση του Lusitania θα ενίσχυε την υποστήριξη για την επακόλουθη είσοδο των ΗΠΑ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1917, παρά το έντονο αντιεπεμβατικό κλίμα που είχε προηγηθεί.

Τώρα, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, η ζοφερή πιθανότητα να συμβεί μια παρόμοια κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, έναν δημοφιλή προορισμό κρουαζιερόπλοιων, φαίνεται όλο και πιο πιθανή, καθώς και το επακόλουθο χάος που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail