Οδεύει η AUKUS προς διάλυση;

Υπάρχουν τρεις εκθέσεις που πρέπει να διαβάσετε και κάνουν θραύση στην πόλη AUKUS, και δεν είναι οι συνήθεις ανακουφιστικές αναφορές από το Πεντάγωνο ή το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Όχι, αυτά τα έγγραφα προέρχονται από ανεξάρτητους παρατηρητές που ελέγχουν τα στρατιωτικά σχέδια των χωρών τους. Μαζί, ζωγραφίζουν μια ζοφερή εικόνα: Το πλήρωμα του AUKUS της Αυστραλίας αντιμετωπίζει μερικά σοβαρά τρομακτικά εμπόδια, ειδικά όταν πρόκειται για υποβρύχια. Αυτές οι αναφορές αποκαλύπτουν τις ελλείψεις, τις επιπλοκές και την προσθήκη ενός τρίτου τροχού - ενός εντελώς νέου έθνους με τους δικούς του κανόνες και προϋπολογισμούς.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένο από το νόμο να παρουσιάζει στο Κογκρέσο το ετήσιο μακροπρόθεσμο ναυπηγικό του σχέδιο, σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση της Αυστραλίας, όπου η Άμυνα κρατάει το σχέδιο απόκτησης από το κοινό για σχεδόν τριάμισι χρόνια. Τον Οκτώβριο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CBO) δημοσίευσε την αξιολόγησή του για το εν λόγω σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ περιέγραψε τρία πιθανά σενάρια για τους μελλοντικούς στόλους του, που διαφέρουν ως προς τους τύπους και τον αριθμό των πλοίων και των υποβρυχίων.

Ωστόσο, κάθε μία από αυτές τις επιλογές μοιράζεται ένα κρίσιμο ελάττωμα: απαιτούν σημαντικές και συνεχείς αυξήσεις στους προϋπολογισμούς ναυπήγησης πλοίων, που κυμαίνονται μεταξύ 31 και 40 τοις εκατό ετησίως. Η διατήρηση του οραματιζόμενου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα απαιτούσε αυτή την εξαιρετική οικονομική ενίσχυση για δεκαετίες. Το υποκείμενο ζήτημα απορρέει από τις φιλοδοξίες του Ναυτικού για μεγαλύτερα, πιο περίπλοκα και ακριβότερα πλοία και υποβρύχια, διογκώνοντας το κόστος παραγωγής ακόμη και για πλοία παρόμοια με τα σημερινά.

Λίγο αργότερα, η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CRS) εξέδωσε στις 13 Νοεμβρίου 2023 έκθεση με τίτλο "Το πρόγραμμα υποβρυχίων κλάσης Virginia του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και η πρόταση για το υποβρύχιο AUKUS". Σε αντίθεση με το Πεντάγωνο, η CRS παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων για τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά των πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία. Ενώ ευθυγραμμίζεται με τις παρατηρήσεις του CBO σχετικά με τις προκλήσεις των υποβρυχίων, η CRS εμβαθύνει περισσότερο στις πολυπλοκότητες της βιομηχανικής βάσης των υποβρυχίων.

Η ανάλυση της CRS αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ παράγουν σήμερα υποβρύχια κλάσης Virginia με ρυθμό περίπου 1,4 σκαφών ετησίως, υπολειπόμενες του στόχου των 2 σκαφών. Ακόμα και με σημαντικές επενδύσεις στην υποδομή παραγωγής, η ανάλυση δείχνει την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή στο ισοδύναμο των πέντε "τυποποιημένων" σκαφών κλάσης Virginia μέχρι το 2028. Η κλιμάκωση αυτή οφείλεται στην επικείμενη κατασκευή των μεγαλύτερων υποβρυχίων κλάσης Virginia Block V και των πιο σύνθετων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Columbia, καθένα από τα οποία απαιτεί σημαντική βιομηχανική ικανότητα, 2,5 φορές μεγαλύτερη από την "τυπική" κλάση Virginia.

Η τεράστια πρόκληση υπερβαίνει τις οικονομικές επενδύσεις. Η κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων βασίζεται σε υψηλά εξειδικευμένους εργαζόμενους και σε ένα ευρύ δίκτυο μικρών προμηθευτών εξαρτημάτων, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες πρόσληψης και διατήρησης. Η επέκταση αυτής της περίπλοκης αλυσίδας εφοδιασμού αποδεικνύεται πιο δύσκολη από την αύξηση του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κατασκευής υποβρυχίων. Οι εκθέσεις του CBO και του CRS υπογραμμίζουν προσεκτικά τις βαθιές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις δικές τους ναυτικές απαιτήσεις και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του AUKUS.

Νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2023, μια έκθεση από το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας των ΗΠΑ ανέφερε μια υποβάθμιση στην κατασκευή υποβρυχίων της κλάσης Virginia, υποδηλώνοντας ότι κάθε υποβρύχιο Block V θα μπορούσε να χρειαστεί πάνω από 2 χρόνια περισσότερο για να ολοκληρωθεί από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Απομακρυνόμενο από το σενάριο των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις όσον αφορά τα πυρηνικά υποβρύχια. Η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, παρόμοια με την ANAO της Αυστραλίας, η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά νέα σχετικά με το πρόγραμμα φρεγατών Hunter της Άμυνας, πραγματοποίησε αξιολόγηση του 10ετούς σχεδίου εξοπλισμού του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που εκτείνεται από το 2023 έως το 2033. Τα ευρήματα υποδεικνύουν τη μη βιωσιμότητά του, καθώς οι δαπάνες για κρίσιμα προγράμματα αυξάνονται κατακόρυφα λόγω του πληθωρισμού και της πληρέστερης κατανόησης από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας των πραγματικών δαπανών που συνεπάγεται. Ειδικότερα, δύο τομείς που αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση του κόστους είναι η βρετανική αμυντική πυρηνική επιχείρηση, υπεύθυνη για την κατασκευή των πυρηνικών υποβρυχίων και πυραύλων της χώρας, και το Βασιλικό Ναυτικό.

Η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζει ότι οι οικονομικές πτυχές του σχεδίου εξοπλισμού δεν είναι βιώσιμες, γεγονός που επιδεινώνεται περαιτέρω από την απουσία των στρατιωτικών δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν προσδιοριστεί από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτές οι βασικές ικανότητες περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη αεράμυνα, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, όπλα επιφανείας-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στα μετόπισθεν του εχθρού, μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και ηλεκτρονικό πόλεμο. Η απουσία αυτών των στοιχείων επιδεινώνει την οικονομική επιβάρυνση του σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας αναγκαία τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού ή την ουσιαστική ακύρωση προγραμμάτων.

Και τα δύο έθνη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εκπλήρωση των απαιτήσεων τους σε πλοία επιφανείας και υποβρύχια ακόμη και πριν από την έναρξη του AUKUS, και οι προκλήσεις αυτές έχουν απλώς ενισχυθεί λόγω των αναπόφευκτων συνεπειών των ετών ανεπαρκών επενδύσεων. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρούν κλιμάκωση του κόστους στα προγράμματα υποβρυχίων τους, κυρίως λόγω του πληθωρισμού και μιας πληθώρας ζητημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, με αποτέλεσμα τη συνολική αύξηση των δαπανών. Αυτά τα αυξανόμενα κόστη δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι το προβλεπόμενο κόστος της Αυστραλίας ύψους 268-368 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα οκτώ υποβρύχια AUKUS μπορεί να είναι υποεκτιμημένο, ενδεχομένως να εμπίπτει στο ανώτερο άκρο αυτού του εύρους. Ενώ η Αυστραλία συμβάλλει σημαντικά στο εγχείρημα AUKUS, η συμμαχία περιπλέκει το συνολικό πρόγραμμα, καθώς απαιτεί συντονισμό μεταξύ τριών διαφορετικών κυβερνήσεων, οικονομιών και αμυντικών βιομηχανιών.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης για το AUKUS επικεντρώνεται στην ικανότητα της Αυστραλίας να κατασκευάσει, να λειτουργήσει και να συντηρήσει οκτώ πυρηνικά υποβρύχια, τα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η συμμαχία προέρχονται από τις εγγενείς προκλήσεις στους τομείς του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Αυτά τα υποκείμενα ζητήματα είναι βαθιά ριζωμένα και μακροπρόθεσμα, πολύ πέρα από το πεδίο εφαρμογής οποιασδήποτε νομοθεσίας που σχετίζεται με την AUKUS και ψηφίζεται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ σε ένα μόνο έτος. Πλησιάζοντας το χρονικό σημείο των 2,5 ετών από την ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου 2021, γίνεται όλο και πιο εμφανές πως η επίτευξη της "βέλτιστης πορείας" απαιτεί εξαιρετικές προσπάθειες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ, που καλύπτουν διάφορους κρίσιμους τομείς λειτουργίας, οι οποίοι πρέπει να θριαμβεύσουν για την επιτυχία της συμμαχίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail