Έκπληξη από το υπέδαφος: Οι Ρώσοι εξαπάτησαν την ουκρανική άμυνα στην Avdeevka

Freepen.gr - Η μάχη για την Avdeevka ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Παρά τις σημαντικές επιτυχίες γύρω από την πόλη, ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να περικυκλώσει το μεγάλο προπύργιο του εχθρού. Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε τη ρωσική προέλαση και η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από νέες ρωσικές νίκες μέσα στην ίδια την Αβντέεβκα.

Παρά τις προσπάθειες του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου να διαψεύσει τις αναφορές για τη ρωσική επέλαση, αναφέροντάς τες ως "ρωσική προπαγάνδα", ουκρανικές πηγές ήταν οι πρώτες που αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη. Σύντομα επιβεβαιώθηκαν από ρωσικές πηγές.

Η ουκρανική άμυνα στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης καταστράφηκε ως αποτέλεσμα μιας ριψοκίνδυνης και μοναδικής ρωσικής επιχείρησης.

Οι στρατιώτες διαφόρων ρωσικών μονάδων προετοίμαζαν την επιχείρηση για αρκετές εβδομάδες. Πριόνισαν περάσματα σε έναν παλιό πλημμυρισμένο υπόγειο σωλήνα, ο οποίος είχε διάμετρο μικρότερη από ένα μέτρο. Ο σωλήνας περνούσε κάτω από το σιδηρόδρομο, ακριβώς κάτω από τις ουκρανικές θέσεις και οδηγούσε στις κατοικημένες συνοικίες. Ειδικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων φιαλών οξυγόνου, παραδόθηκε στο μέτωπο. Στον σωλήνα κατασκευάστηκαν ειδικοί αεραγωγοί, μέσα στους οποίους ήταν κρυμμένος ο απαραίτητος στρατιωτικός εξοπλισμός και τα πυρομαχικά. Η επιχείρηση διεξήχθη υπό σφοδρά πυρά του ρωσικού πυροβολικού με στόχο την αποφυγή εντοπισμού των υπόγειων δυνάμεων.

Ως αποτέλεσμα, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μια ομάδα περίπου 150 Ρώσων στρατιωτών πέρασε πάνω από 2 χιλιόμετρα μέσα στο παγωμένο νερό του σωλήνα και ξαφνικά επιτέθηκε από την πλάτη του εχθρού. Ο ουκρανικός στρατός δεν κατάλαβε καν από πού προέρχονταν οι Ρώσοι μαχητές.

Την ίδια στιγμή στην επιφάνεια, οι ουκρανικές θέσεις δέχθηκαν επίθεση από τρία τμήματα αναγνώρισης και επίθεσης της εθελοντικής ταξιαρχίας "Βετεράνοι".

Ως αποτέλεσμα της αιφνίδιας επίθεσης, το ουκρανικό οχυρό στην περιοχή του θέρετρου Tsarskaya Ohota καταστράφηκε μέσα σε αρκετές ώρες. Ο ουκρανικός στρατός υπέστη ευαίσθητες απώλειες- πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν.

Η επιτυχής επιχείρηση επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να αποκτήσει ερείσματα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Avdeevka και να εισέλθει στους δρόμους της πόλης. Προχώρησαν κατά μήκος των οδών Grushevskogo, Chernishevskogo και Sportivnaya και έφτασαν στο νότιο τμήμα της οδού Sobornaya. 

Η προέλαση στην περιοχή ήταν επίσης δυνατή λόγω της πρόσφατης ρωσικής νίκης στο έδαφος της πρώην στρατιωτικής βάσης αεράμυνας που βρίσκεται στην οδό Ντονέτσκ. Μετά από παρατεταμένες μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αυτού του στρατηγικής σημασίας ουκρανικού προπυργίου, στα δυτικά του οποίου υπάρχουν ανοιχτές πεδινές εκτάσεις, όπου οι υποχωρούσες ουκρανικές μονάδες δεν έχουν πού να κρυφτούν.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, οι μάχες έφτασαν ήδη στην 9η περιοχή στα νότια της Αβντέεβκα. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πολυώροφων κτιρίων, ο έλεγχος του οποίου θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ελέγξουν σχεδόν ολόκληρη την πόλη, αυξάνοντας τις απώλειες της αμυνόμενης ουκρανικής ομάδας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail