Κρίση στο στενό Bab el-Mandeb: ΗΠΑ θέλουν να συνάψουν συμφωνία με το Ιράν

Photo: Openverse by manhhai is licensed under CC BY 2.0
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να πολεμήσουν τους Χούθι στο στενό Bab el-Mandeb. Θα πρέπει να αναμένεται χερσαία επιχείρηση; Ποιες χώρες υποστηρίζουν τους Χούτι και ποιες τις ΗΠΑ; Ποιοι δρόμοι μεταφοράς μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος; Γιατί μόνο το Ιράν μπορεί να ξεμπλοκάρει το στενό Bab el-Mandeb; Το Pravda.Ru έθεσε αυτές και άλλες ερωτήσεις στην πολιτική επιστήμονα και ειδικό στη Μέση Ανατολή Elena Grebennikova.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν ένα συνασπισμό δέκα χωρών στην περιοχή του στενού Bab el-Mandeb και ανακοίνωσαν την έναρξη της επιχείρησης Guardian of Prosperity. Στόχος της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση των Χούτι της Υεμένης που τόλμησαν να κηρύξουν πόλεμο στο Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα και άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία στο στενό. Οι Χούτι έχουν εμποδίσει με αυτόν τον τρόπο έως και το δέκα τοις εκατό του διεθνούς εμπορίου. Πώς αξιολογείτε αυτή την κατάσταση;"

"Οι Χούθι πολεμούν από το 2015. Η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους αποδείχθηκε μάταιη και περιορίστηκε. Ωστόσο, οι αντάρτες Χούτι απολαμβάνουν την υποστήριξη του Ιράν και ενδέχεται να επιδιώκουν τους στόχους τους διεξάγοντας ανατρεπτικές δραστηριότητες εναντίον ναυτιλιακών εταιρειών στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, ιδίως για τις χώρες που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή μεταφοράς. Για την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, ο Πορθμός Bab el-Mandeb είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας.

"Η επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι σημαντική, αλλά δε θα πάει πολύ μακριά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να κάνουν εκεί ένα άλλο Αφγανιστάν, Συρία ή Ιράκ.

"Το πιθανότερο είναι πως η στρατιωτική επιχείρηση θα επηρεάσει τις θαλάσσιες περιοχές και θα οδηγήσει σε συμφωνία με το Ιράν για την κατάσταση στη Γάζα. Οι ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

"Αυτή η σύγκρουση δεν είναι πολύ επωφελής για την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Τα δυτικά κράτη έχουν ενταχθεί στο συνασπισμό, αλλά οι γείτονες της Υεμένης δε θα ήθελαν να εμπλακούν σε μια σύγκρουση. Θα προσπαθήσουν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από αυτήν. Ορισμένες συνέπειες αυτής της σύγκρουσης είναι δυσμενείς και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, όλα θα καταλήξουν πιθανότατα σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Οι αντάρτες Χούτι δεν είναι απλώς γενναίοι τύποι που δε φοβούνται τίποτα - απλά εκτελούν τα καθήκοντα που τους ανέθεσαν οι άνθρωποι της μεγάλης πολιτικής.

"Η κατάσταση με τη Χαμάς είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Από τη μία πλευρά, η Χαμάς συνδέεται με το Ιράν, αλλά από την άλλη πλευρά, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, δεν μπορούσε παρά να καταλάβει ότι το Τελ Αβίβ θα έκανε τη Γάζα συντρίμμια. Ίσως η κατάσταση που βλέπουμε τώρα στη Γάζα να μη συμβαίνει μόνο επειδή οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό την καταπίεση του Ισραήλ. Θα μπορούσε να είναι μια κίνηση που κάνουν εξωτερικοί πολιτικοί παράγοντες στο πλαίσιο ενός μεγάλου πολιτικού παιχνιδιού. Εξάλλου, η σύγκρουση αυτή συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό. Γιατί κλιμακώθηκε τώρα και γιατί με αυτή τη μορφή; Λέγεται πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να μην είδαν τη Χαμάς να προετοιμάζει την επιχείρηση. Σοβαρά; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα εδώ.

Οι Χούτι κατάφεραν τώρα να αποκλείσουν το στενό Bab el-Mandeb. Οι Αμερικανοί μπορούν να το σταματήσουν αυτό για λίγο χωρίς καν να καταβάλουν σοβαρή προσπάθεια. Αλλά πρέπει να είναι ένα σύστημα που θα κάνει το Στενό Bab el-Mandeb ασφαλές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο αποκλεισμός του στενού θα οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες. Οι παρακάμψεις που προσπαθούν να βρουν τώρα δεν είναι τόσο κερδοφόρες, και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Η σύγκρουση αυτή αναδεικνύει ένα πολύ σημαντικό θέμα - τις διαδρομές μεταφορών και εφοδιασμού, όπως η "Μία ζώνη - Ένας δρόμος" της Κίνας, το σχέδιο των ΗΠΑ για το 2023 από την Ινδία μέσω της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη και η διαδρομή Βορρά - Νότου της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail