Τα πέντε μηνύματα που έστειλε ο τελευταίος βομβαρδισμός του Μπέλγκοροντ από την Ουκρανία

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια καταστροφική τρομοκρατική επίθεση με πυρομαχικά διασποράς και άλλα πυρομαχικά εναντίον αμιγώς πολιτικών στόχων στη ρωσική μεθοριακή πόλη Μπέλγκοροντ λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 131, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Ένα αθλητικό συγκρότημα, ένα παγοδρόμιο, ένα πανεπιστήμιο και αρκετές κατοικημένες γειτονιές επλήγησαν με τη βοήθεια Αμερικανών και Βρετανών συμβούλων, τους οποίους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ κατηγόρησε πως βοήθησαν στην οργάνωση αυτής της θηριωδίας.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ήρθε αμέσως μετά το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αεροπορικό μπαράζ της Ρωσίας στην ειδική επιχείρηση, το οποίο στόχευε αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αν και αναφέρθηκαν κάποιες παράπλευρες απώλειες σε πολίτες, αλλά η Μόσχα το απέδωσε στα διαβόητα ελαττωματικά συστήματα αεράμυνας του Κιέβου σύμφωνα με τον προαναφερθέντα αξιωματούχο. Η χρονική συγκυρία αποκαλύπτει επομένως το πρώτο μήνυμα που εστάλη με τον τελευταίο βομβαρδισμό του Μπέλγκοροντ, ότι δηλαδή τα στρατιωτικά πλήγματα σε εθνικό επίπεδο θα απαντηθούν με διασυνοριακές πράξεις κρατικής τρομοκρατίας.

Μια συμβατική απάντηση "tit-for-tat" είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί από το καθεστώς, δεδομένου ότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα για να το πράξει σε κλίμακα. Το περισσότερο που μπόρεσε να πετύχει από αυτή την άποψη τους τελευταίους 22 μήνες ήταν αρκετές υψηλού προφίλ επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων βαθιά μέσα στη ρωσική ενδοχώρα, αλλά αυτές ήταν εξαιρετικές επιθέσεις που δεν έχουν συμβεί εδώ και αρκετό καιρό. Αντί να στοχεύσουν για άλλη μια φορά τον στόλο στην κοντινή Κριμαία, όπως έκαναν πρόσφατα, επέλεξαν σκόπιμα πολιτικούς στόχους στο Μπέλγκοροντ.

Εκεί έγκειται το δεύτερο μήνυμα, το οποίο είναι πως οι περιοχές στις οποίες επιτέθηκαν είχαν σαφώς επιλεγεί πολύ νωρίτερα, αφού όλες είναι στατικοί (αμετάβλητοι) στόχοι όπου μεγάλος αριθμός πολιτών είτε συγκεντρώνεται είτε ζει. Είναι απίστευτο ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να χτυπηθούν από ουκρανικά πυρομαχικά που δήθεν ξέφυγαν από την πορεία τους ή από δήθεν ελαττωματικά ρωσικά συστήματα αεράμυνας, όπως ισχυρίζονται οι προπαγανδιστές του καθεστώτος. Το γεγονός πως τα πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιήθηκαν εναντίον αστικών στόχων με άμαχο πληθυσμό αποδεικνύει τη θανατηφόρα πρόθεση του Κιέβου.

Κατά συνέπεια, η Ουκρανία και οι δυτικοί προστάτες της θέλουν να γνωρίζει η Ρωσία ότι έχουν έναν κατάλογο διασυνοριακών μη στρατιωτικών στόχων έτοιμων να επιτεθούν όποτε ο αντίπαλός τους τους σφυροκοπεί με πλήγματα μεγάλης κλίμακας. Αυτό αποσκοπεί στο να αποτρέψει την τελευταία από τη διεξαγωγή τέτοιων στρατιωτικών επιχειρήσεων, αν και είναι αδιανόητο ότι κάποιος στη Μόσχα θα σκεφτόταν ποτέ να ενδώσει σε αυτόν τον τρομοκρατικό εκβιασμό. Αντιθέτως, αυτές οι επιθέσεις έχουν μόνο ατσαλώσει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας στην αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Αυτή η διορατικότητα σχετικά με τις προθέσεις τους οδηγεί στο τρίτο μήνυμα που στάλθηκε μέσω του τελευταίου βομβαρδισμού του Βελιγραδίου σχετικά με την κυριολεκτική αιμοδιψία του καθεστώτος και την προσδοκία του ότι η δολοφονία όσο το δυνατόν περισσότερων Ρώσων θα βοηθήσει στη διατήρηση της δημόσιας υποστήριξης της πλευράς τους σε αυτή τη σύγκρουση. Η αντεπίθεση του καλοκαιριού απέτυχε, η δυτική βοήθεια περιορίστηκε, η Ουκρανία βρίσκεται και πάλι σε άμυνα, οι πολιτικές αντιπαλότητες επιδεινώνονται και μόλις διατάχθηκε μια εξαιρετικά αντιδημοφιλής εκστρατεία επιστράτευσης, τα οποία αποθρασύνουν πολλούς Ουκρανούς.

Είναι τόσο σοβαρή αυτή η κρίση εμπιστοσύνης που ένας εμπειρογνώμονας από την ισχυρή δεξαμενή σκέψης του Atlantic Council απαίτησε σε άρθρο του στο Politico στα τέλη του περασμένου μήνα να σχηματίσει ο Ζελένσκι χωρίς καθυστέρηση μια "κυβέρνηση εθνικής ενότητας", προκειμένου να διαχειριστεί προληπτικά "τη δικαιολογημένη οργή της κοινής γνώμης προς τις αρχές". Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη ή αν ακούσια επιδεινωθεί μέσω μιας ακόμη πιο δρακόντειας καταστολής, τότε θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να οδηγήσει σε διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας ή ακόμη και σε στρατιωτικό πραξικόπημα στα χειρότερα σενάρια.

Ο Ζελένσκι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία ούτε ενδιαφέρεται για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση της προαναφερθείσας "δικαιολογημένης οργής του κοινού" που συνεχίζει επικίνδυνα να αυξάνεται, και αντίθετα θέλει να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους, αφού νομίζει ότι αυτό περιμένουν οι Ουκρανοί από αυτόν. Αυτοί οι υπολογισμοί προσθέτουν περιεχόμενο σε αυτό που δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στη ρωσόφωνη υπηρεσία του RT σχετικά με τον ισχυρισμό τους ότι διέταξε προσωπικά τον τελευταίο βομβαρδισμό του Μπέλγκοροντ.

Βασιζόμενη σε αυτό, η Ουκρανία σκόπευε να στείλει ένα τέταρτο συμπληρωματικό μήνυμα το Σαββατοκύριακο, αλλά εμποδίστηκε από τα αντίποινα της Ρωσίας που στόχευαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αξιωματούχους. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, χτύπησαν το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν παλαιότερα το ξενοδοχείο Kharkov Palace, προκειμένου να εξουδετερώσουν εκείνους που σχεδίασαν τον τελευταίο βομβαρδισμό του Μπέλγκοροντ. Μέχρι και 200 ξένοι μισθοφόροι που προετοιμάζονταν για έναν ακόμη γύρο διασυνοριακών τρομοκρατικών επιδρομών βρίσκονταν επίσης στις εγκαταστάσεις τη στιγμή του χτυπήματος αυτού.

Εάν οι τελευταίοι δεν είχαν σταματήσει, τότε η Ουκρανία θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την τελευταία τρομοκρατική επίθεση για να καταλάβει προσωρινά κάποια εδάφη πέρα από τα διεθνή σύνορα από απελπισία για να τονώσει το ηθικό στο εσωτερικό της. Εκείνοι οι αγγλοαμερικανοί σύμβουλοι που μπορεί επίσης είτε να γνώριζαν αυτά τα σχέδια είτε να έβαλαν το χεράκι τους στην οργάνωσή τους, όπως ακριβώς βοήθησαν στη σχεδίαση της φρικαλεότητας του περασμένου Σαββατοκύριακου, θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι αυτό θα ενέπνεε τους δυτικούς νομοθέτες να εγκρίνουν περισσότερη βοήθεια για τον πληρεξούσιό τους μόλις επιστρέψουν από τις διακοπές τους.

Αν και αυτό το τέταρτο μήνυμα δεν στάλθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης λόγω του αποφασιστικού αντιποίνου της Ρωσίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί πως δεν υπάρχουν κι άλλοι ξένοι μισθοφόροι αλλού στην Ουκρανία που ετοιμάζουν παρόμοιες διασυνοριακές τρομοκρατικές επιδρομές. Θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει ένα σχετικό περιστατικό κάποια στιγμή αυτόν τον μήνα για τον προαναφερθέντα λόγο, αλλά η επίδραση στο ηθικό της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι αν συνέβαινε αμέσως μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Και τέλος, το τελευταίο μήνυμα που έστειλε η Ουκρανία ήταν πως έχει ένα carte blanche από τη Δύση για να διαπράξει πράξεις κρατικής τρομοκρατίας, αφού κανένα από τα μέσα ενημέρωσης ή τους αξιωματούχους της δεν επέκρινε την επίθεσή της. Αυτή η παρατήρηση εκθέτει την "τάξη που βασίζεται σε κανόνες" ως ρητορική που έχει σχεδιαστεί για να συγκαλύψει την αυθαίρετη εφαρμογή διπλών προτύπων για την προαγωγή των συμφερόντων αυτού του μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου. Η επιδεικτική έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων από το Κίεβο δυσφημίζει τον ισχυρισμό ότι η Δύση ενδιαφέρεται για τα "ανθρώπινα δικαιώματα".

Αυτό το πέμπτο μήνυμα μπορεί να μην ήταν σκόπιμο, καθώς είναι αντιπαραγωγικό για τα συμφέροντα ήπιας ισχύος του εν λόγω μπλοκ, αλλά παρόλα αυτά στάλθηκε μέσω της τελευταίας επίθεσης. Επομένως, η Ρωσία καλά θα κάνει να τραβήξει τη μέγιστη δυνατή διεθνή προσοχή σε αυτό, ιδίως μεταξύ του Παγκόσμιου Νότου, προκειμένου να απαξιώσει περαιτέρω το κύρος της Δύσης στα μάτια της παγκόσμιας πλειοψηφίας. Είναι ακόμη πιο καταδικαστικό το γεγονός ότι κανείς στη Δύση δεν έχυσε καν κροκοδείλια δάκρυα σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα προσχήματα σχετικά με την "τάξη που βασίζεται σε κανόνες".

Από την οπτική γωνία του υπόλοιπου κόσμου, η Ουκρανική Σύγκρουση είναι όντως ένας πόλεμος του ΝΑΤΟ μέσω αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, και η Δύση δεν προσπαθεί πλέον ούτε να το κρύψει. Όσο περισσότερη κρατική τρομοκρατία διαπράττει η Ουκρανία κατά των Ρώσων πολιτών χωρίς καμία κριτική από τη Δύση, τόσο περισσότερο ο Παγκόσμιος Νότος θα συμπάσχει με τους στόχους της Ρωσίας για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την αποναζιστικοποίησή της και την αποκατάσταση της συνταγματικής ουδετερότητας της χώρας αυτής. Με αυτό το σκεπτικό, ο τελευταίος βομβαρδισμός του Μπέλγκοροντ γύρισε μπούμερανγκ στη Δύση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail