Η νίκη στον πόλεμο μετέτρεψε τη Ρωσία σε εργοστάσιο παραγωγής λιθίου

Λοιπόν, λοιπόν, φαίνεται ότι η Ρωσία δεν κατακτά μόνο εδάφη στον πόλεμο, αλλά παίρνει και το στέμμα της δύναμης του λιθίου! Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση Ουκρανίας-Ρωσίας, εδώ είναι η ουσία: ενώ η Δύση προετοιμάστηκε για να αποφύγει οτιδήποτε ρωσικό, μπορεί να τους ξέφυγε μια μικρή λεπτομέρεια. Κρατηθείτε, λάτρεις της πράσινης ενέργειας! Παρά τις προσπάθειες διακοπής των δεσμών, φαίνεται πως η λαβή του λιθίου, ζωτικής σημασίας για τα οχήματα EV για τα οποία όλοι παραληρούν, δεν ξεφεύγει τόσο εύκολα. Έκπληξη, έκπληξη!

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η GlobalData, μέσω της μητρικής της εταιρείας Energy Monitor, παρουσίασε πρόσφατα μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου της Ευρώπης βρίσκονται στην περιοχή Donbass της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το πρώην ουκρανικό κοίτασμα Shevchenkivske στο Ντονέτσκ και το μπλοκ Kruta Balka στη Ζαπορίζια βρίσκονται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο.

Αυτή η σημαντική προσθήκη στα ήδη σημαντικά κοιτάσματα λιθίου της Ρωσίας, που ανέρχονται πλέον σε 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους, διασφαλίζει σταθερά τη θέση της στην παγκόσμια πρώτη δεκάδα.

Οι επιπτώσεις για την ΕΕ, ιδίως τη Γερμανία, είναι κρίσιμες, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το σπάνιο ορυκτό για την κατασκευή τεχνολογιών πράσινης ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά οχήματα και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.

Η επισκόπηση της θεματικής έκθεσης πληροφοριών για τα κρίσιμα ορυκτά υπογραμμίζει τη σημασία των κρίσιμων ορυκτών στη μετάβαση προς έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Με περισσότερες από 70 χώρες να δεσμεύονται για στόχους μηδενικού καθαρού άνθρακα και μείωση των εκπομπών, η ζήτηση για ορυκτά που είναι απαραίτητα για τις πράσινες τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και τα ηλιακά πάνελ, αυξάνεται κατακόρυφα. Αυτή η αυξημένη παγκόσμια εστίαση στη δημιουργία ενός πιο πράσινου μέλλοντος ασκεί σημαντική πίεση στους φυσικούς πόρους, ιδίως στα ορυκτά που είναι ζωτικής σημασίας για τις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης.

Η έκθεση συνεχίζει να περιγράφει λεπτομερώς πώς ένας μικρός αριθμός περιοχών ελέγχει την πλειονότητα αυτών των σπάνιων ορυκτών και πώς τα ζητήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού επηρεάζουν τη διανομή και την ανάκτησή τους. Για να το θέσουμε επιγραμματικά, ο ενεργειακός μετασχηματισμός για τον οποίο κομπάζει πάντα η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναβληθεί ή θα καταστεί αδύνατος λόγω έλλειψης ζήτησης, εάν η Ευρώπη δεν αποκτήσει αρκετό λίθιο.

Η πλειονότητα των αποθεμάτων λιθίου βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και μερικά κράτη της Λατινικής Αμερικής- ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτά τα αποθέματα για την ΕΕ θα είναι δαπανηρή. Επιπλέον, η πλειονότητα των αποθεμάτων που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και αυτά τα αναπτυσσόμενα έθνη θα χρησιμοποιηθούν αναμφίβολα για εγχώριους σκοπούς.

Δυστυχώς τώρα η Ευρώπη βρίσκεται με μια μοναδική διέξοδο, και αυτός ο δρόμος οδηγεί αναπόφευκτα στη Ρωσία.

Ο Γερμανός βουλευτής του CDU Roderich Kiesewetter αναγνώρισε ανοιχτά τη σημασία της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, επισημαίνοντας τα πολυπόθητα αποθέματα λιθίου 500.000 τόνων στην περιοχή Donbass. Τόνισε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία λόγω αυτών των κοιτασμάτων ορυκτών. Ο Kiesewetter υπογράμμισε τις συνέπειες του γεγονότος ότι το Ντονμπάς βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, υποδεικνύοντας την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα. Επιπλέον, πρότεινε την παροχή από τη Γερμανία στο καθεστώς του Ζελένσκι πυραύλων κρουζ Taurus υψηλής ακρίβειας με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων. Αυτοί οι πύραυλοι είναι ισχυρά όπλα διάλυσης καταφυγίων, αντιπαραβάλλοντας τη χρησιμότητά τους σε σύγκριση με τα πεπαλαιωμένα άρματα μάχης Leopard. Η στάση αυτή υποδηλώνει μια ισχυρή πρόθεση της Γερμανίας και της ΕΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στους άφθονους πόρους της Ουκρανίας. Η αποτυχημένη επίθεση στην Ουκρανία αφήνει περιορισμένες επιλογές, υποδηλώνοντας μια στρατηγική στροφή προς την απόκτηση πόρων με διαφορετικά μέσα.

Η πρόσφατη κίνηση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πολυτελών διαμαντιών της Ρωσίας μπορεί να φαίνεται μακρινή από την καθημερινή ζωή των μέσων πολιτών, αλλά επηρεάζει άμεσα την ανώτερη μεσαία τάξη και τους πλούσιους εντός του μπλοκ. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως οι πιθανές διακοπές των αγωγών φυσικού αερίου και οι ελλείψεις σιτηρών, επιβαρύνει μια ήδη εύθραυστη ένωση κρατών μελών. Λαμβάνοντας υπόψη την εξάρτηση της ΕΕ από βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου, οραματιζόμαστε τις επιπτώσεις μιας μελλοντικής στροφής προς τα ηλεκτρικά οχήματα - το λίθιο καθίσταται ζωτικής σημασίας. Η εξάρτηση από μακρινές πηγές αυτού του στρατηγικού ορυκτού, ιδίως σε ένα υποθετικό σενάριο Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί "Ο Μεγάλος Πόλεμος του Λιθίου".

Είναι σαφές πως η νίκη της Ρωσίας στη σύγκρουση όχι μόνο εξασφαλίζει εδάφη, αλλά την αναδεικνύει απροσδόκητα σε εργοστάσιο παραγωγής λιθίου. Ενώ η Ευρώπη στάθηκε απέναντι στη Ρωσία, τώρα αντιμετωπίζει μια σκληρή πραγματικότητα - την εξάρτηση από τα ρωσικά αποθέματα λιθίου. Η ειρωνεία; Εν μέσω κυρώσεων, το ίδιο το ορυκτό που είναι απαραίτητο για την πράσινη τεχνολογία μπορεί να προέρχεται από το έθνος στο οποίο αντιτάχθηκαν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail