pixabay / Ktine01 |
Οι Γερμανοί αγρότες ήρθαν στο Βερολίνο με τα τρακτέρ τους την περασμένη εβδομάδα για να μιλήσουν δημόσια με τους διευθυντές που ανακάλεσαν την μακροχρόνια έκπτωσή τους - μια επιδότηση για το πετρέλαιο ντίζελ, το οποίο τροφοδοτεί τον αγροτικό εξοπλισμό τους.
Rachel Marsden - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Φαίνεται ότι μέχρι τώρα, η κυβέρνηση θεωρούσε πως η διατροφή των Γερμανών ήταν αρκετά σημαντική για να υποστηριχθεί, υπερβαίνοντας τις όποιες "πράσινες" εμμονές. Αλλά όλα αυτά άλλαξαν απότομα για λόγους που έχουν ελάχιστη σχέση με την ατζέντα της κλιματικής αλλαγής και περισσότερο με την απελπισία της για ρευστό.
Το δράμα ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας με επικεφαλής τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς βρέθηκε πρόσφατα σε δύσκολη θέση. Η ομάδα Scholz είχε μεταφέρει αθόρυβα 60 δισεκατομμύρια ευρώ από ένα ταμείο στήριξης της πανδημίας Covid-19 σε ένα ταμείο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η αντιπολίτευση το αντιλήφθηκε και προσέφυγε στο δικαστήριο - το οποίο είπε στην ομάδα Σολτς να βάλει τα μετρητά πίσω, επειδή η ύπουλη κίνηση αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση ενός νόμου που είχε εισαχθεί υπό την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ειδικά σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να θαφτεί στο χρέος. Ουπς, πολύ αργά. Εν συνεχεία, αφού βρέθηκαν κάτω από το νερό στον συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό κατά περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ, άρχισαν να αναζητούν τρόπους για να κλείσουν την τρύπα.
Οι αγρότες, σκέφτηκε προφανώς η ομάδα Scholz, μπορούν τουλάχιστον να εξαπατηθούν για μετρητά με το πρόσχημα ότι οι κυβερνητικές φορολογικές επιδοτήσεις για το αμαρτωλό καύσιμο ντίζελ που τροφοδοτεί τον εξοπλισμό τους αξίζουν να ακυρωθούν - να θυσιαστούν στο βωμό της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά ακούγονται τόσο ενάρετα και καθόλου σαν να προσπαθούν να αντισταθμίσουν μια μεγάλη αποτυχία.
Ο Σολτς προεδρεύει της μόνης μεγάλης οικονομίας που θα συρρικνωθεί φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στεκόταν εκεί με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πέρυσι πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς ο Μπάιντεν έλεγε πως η Ουάσινγκτον θα "φροντίσει" για το δίκτυο αγωγών Nord Stream (την οικονομική σανίδα σωτηρίας της Γερμανίας από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο). Ίσως ο Σολτς απλώς ονειρευόταν πόσο πράσινη θα ήταν η Γερμανία χωρίς φυσικό αέριο. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να σε ληστεύει η σκληρή οικονομική πραγματικότητα της γερμανικής αποβιομηχάνισης λόγω της έλλειψης προσιτής ενέργειας για να σβήσεις το χαμόγελο από το πρόσωπό σου.
Έτσι, με τη Γερμανία να είναι πλέον στριμωγμένη από μετρητά, σίγουρα ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικά ριζοσπαστική η εστίαση στα πιο κρίσιμα συμφέροντα της καθημερινής ζωής του μέσου πολίτη - την Ουκρανία, την Ουκρανία και την Ουκρανία.
"Προχωράμε με τον κλιματικά ουδέτερο μετασχηματισμό της χώρας μας. Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή. Και στεκόμαστε στενά στο πλευρό της Ουκρανίας στην άμυνά της κατά της Ρωσίας", δήλωσε ο Σολτς, καθώς το κοινοβούλιο συμφώνησε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό. "Ωστόσο, είναι σαφές ότι θα πρέπει να αρκεστούμε σε σημαντικά λιγότερα χρήματα για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους", πρόσθεσε. Αναμφίβολα οι Γερμανοί ενθουσιάστηκαν όταν έμαθαν πως η Ουκρανία δε θα μείνει χωρίς χρήματα - σε αντίθεση με τους Γερμανούς.
Εκτός από τη φορολόγηση των αγροτών, η αύξηση του φόρου άνθρακα σε πράγματα όπως τα καύσιμα θα βοηθήσει να γίνει η δουλειά, υπολογίζει η κυβέρνηση. Τρόπος για να κλέψει το αποτυχημένο σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που πυροδότησε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας, το οποίο έδωσε αφορμή για μήνες βίαιων ταραχών. Ανυπομονούμε να δούμε τι χρώμα γιλέκα θα επιλέξουν τελικά οι Γερμανοί. Το πράσινο θα ήταν κατάλληλο.
Έχει μπει κανείς στον κόπο να επισημάνει στον Σολτς ότι η αύξηση των φόρων στους παραγωγικούς αγρότες στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται αρκετό θράσος, αν σκεφτεί κανείς πως η δική του κυβέρνηση έχει επιβλέψει την επαναφορά μονάδων άνθρακα, επειδή τα πράσινα όνειρά τους αποδείχθηκαν τεράστια αποτυχία, όταν ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια δεν επαρκούσαν για να τροφοδοτήσουν την οικονομική μηχανή της χώρας (και της ΕΕ), αφού απέφυγαν το ρωσικό φυσικό αέριο; Όταν ένα αιολικό πάρκο πρέπει να κατεδαφιστεί για να επεκταθεί ένα ανθρακωρυχείο, όπως συνέβη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αυτό δε φωνάζει ακριβώς στρατηγική νίκη - περισσότερο σαν ένα πράσινο υγρό όνειρο που δεν επέζησε στο εκτυφλωτικό φως της πραγματικότητας.
Αυτή η τάση των κυβερνήσεων της ΕΕ να προσπαθούν να ρίξουν τους αγρότες κάτω από τα τρακτέρ τους είναι ανεξέλεγκτη. Οι Κάτω Χώρες απαλλοτρίωσαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις που δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, επικαλούμενες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των αγελάδων που ρεύονται και αφοδεύουν. Σίγουρα είναι απλώς σύμπτωση ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν για χαλαρούς κανόνες σχετικά με τις προσοδοφόρες βιομηχανικές γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, τώρα που έχουν όλη αυτή τη γεωργική γη που γίνεται διαθέσιμη στην κορυφαία χώρα εξαγωγής βοδινού κρέατος της ΕΕ. Σύμφωνα με ένα σχέδιο νομοθεσίας της ΕΕ που διέρρευσε και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico νωρίτερα φέτος, οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν να απαγορεύσουν τις γενετικά τροποποιημένες ("GMO") καλλιέργειες που παράγονται με νέα τεχνολογία. Ακούγεται σαν ένα διαφαινόμενο κέρδος για εταιρείες όπως η Bayer, η Syngenta και η Corteva, με τον ίδιο τρόπο που οι μέτοχοι της πράσινης τεχνολογίας βγήκαν κερδισμένοι από τα έργα κλιματικής αλλαγής που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους και δεν απέδωσαν.
Και δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή που έχει χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την εξαθλίωση των αγροτών προς όφελος των ειδικών συμφερόντων του κατεστημένου. Πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να θρέψει τους φτωχούς του κόσμου, φώναζε η ΕΕ. Και ποιος θα μπορούσε να είναι αρκετά ψυχρός για να διαφωνήσει με αυτό;
Λοιπόν, νωρίτερα φέτος, οι αγρότες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σηκώθηκαν όρθιοι και απαίτησαν από τις Βρυξέλλες να σταματήσουν το ουκρανικό σιτάρι, το οποίο φαινομενικά προοριζόταν για τον υπόλοιπο κόσμο μέσω της Ευρώπης, από το να απορρίπτεται στις χώρες τους και να ρίχνει την τιμή της δικής τους προμήθειας. Η ΕΕ φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη χρηματοδότηση των Ουκρανών αγροτών παρά για τη δική της. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό; "Η USAID και η Bayer επεκτείνουν τη συνεργασία τους με επιπλέον 15,5 εκατομμύρια δολάρια από την Bayer για την υποστήριξη των Ουκρανών αγροτών", ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2023, με τον βιομηχανικό γίγαντα των GMO Bayer να ανακοινώνει την εμβάθυνση της συνεργασίας με δωρεές σπόρων και διευρυμένη επιχειρησιακή βοήθεια προς τις ουκρανικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Έτσι, σε αυτό το σημείο, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να σκέφτονται: "Λοιπόν, τουλάχιστον το κατεστημένο στοχεύει μόνο στους αγρότες και όλα γίνονται για το γενικότερο συμφέρον της βοήθειας του κλίματος και της Ουκρανίας". Newsflash: το χρηματοδοτούμενο από τη βρετανική κυβέρνηση "Center for Ecology and Hydrology" μόλις δημοσίευσε, στο Public Library of Sciences Journal, μια μελέτη που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που "η ανθρώπινη αναπνοή συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου". Η έρευνα συνιστά "προσοχή στην υπόθεση πως οι εκπομπές από τον άνθρωπο είναι αμελητέες". Καλύτερα να ελπίζουμε ότι κανείς δεν θα την δείξει στους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο που είναι υπεύθυνοι για την πολιτική που θα αναλάβει δράση.