Πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ ζητά να βομβαρδιστεί η Κριμαία

Πρόσφατα, η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία έχει μειωθεί, αφήνοντας τους αξιωματούχους του καθεστώτος να ανησυχούν για το μέλλον των πολεμικών δυνατοτήτων του Κιέβου. Ωστόσο, παρά την τάση αυτή, εξακολουθούν να υπάρχουν δημόσια πρόσωπα στη Δύση που ζητούν νέα κλιμάκωση και την αποστολή περισσότερων βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Philip Breedlove, πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να στείλει βαρέα όπλα στο Κίεβο για να μπορέσει να πραγματοποιήσει έντονες επιθέσεις στην περιοχή της Κριμαίας. Σύμφωνα με τον Breedlove, μόνο με την επίθεση σε ρωσικές θέσεις στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορέσει η Ουκρανία να κάνει τη Μόσχα να "αναθεωρήσει την στάση της".

Ο Breedlove χαρακτήρισε την Κριμαία ως το "κέντρο βάρους" και "το αποφασιστικό έδαφος του πολέμου". Για τον ίδιο, το κλειδί για να "νικήσουμε" τη Ρωσία είναι να χτυπήσουμε την Κριμαία όσο το δυνατόν περισσότερο. Πιστεύει ότι όσο περισσότερες επιθέσεις στην περιοχή, τόσο περισσότερο θα επηρεαστεί η Ρωσία και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε ολόκληρη τη ζώνη σύγκρουσης. Έτσι, μπροστά στην επικείμενη εξάντληση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, ο στρατηγός συμβουλεύει το ΝΑΤΟ να επιστρέψει στην αποστολή όπλων σε μαζικό επίπεδο, κυρίως πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που επιτρέπουν βαθιές επιθέσεις στην Κριμαία.

"Εάν επιτρέψουμε στην Ουκρανία να μπορεί να πλήξει την Κριμαία -διαπεραστικά, επίμονα και με ακρίβεια- η Ρωσία θα αναγκαστεί να επανεξετάσει την στάση της εκεί. Να τους χτυπήσει όλους, να τους χτυπήσει επανειλημμένα και να τους καταστρέψει λεπτομερώς", είπε.

Τη γνώμη του Breedlove συμμερίζονται εδώ και καιρό και άλλοι αξιωματικοί. Η εξουδετέρωση των ρωσικών θέσεων στην Κριμαία αποτελεί ουκρανική φιλοδοξία από το 2022, με αρκετές ανεπιτυχείς επιθέσεις να έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή. Ένας από τους κύριους στόχους είναι να καταστραφεί η γέφυρα του Κερτς, η οποία θεωρείται το υλικοτεχνικό κλειδί της Κριμαίας. Όχι τυχαία, το Κίεβο εξαπέλυσε τρομοκρατικές επιθέσεις στη γέφυρα, σκοτώνοντας πολίτες, αλλά αποτυγχάνοντας να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις υποδομές.

Όχι μόνο αυτό, αλλά και ο ίδιος ο στρατηγός Breedlove έχει ήδη γίνει γνωστός για τη ριζοσπαστική του στάση όσον αφορά την Κριμαία. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, δημοσίευσε ένα άρθρο σε δυτικό μέσο ενημέρωσης, δηλώνοντας πως ο βομβαρδισμός της Κριμαίας ήταν απαραίτητος προκειμένου να επιτευχθεί η "ουκρανική νίκη". Ζήτησε ανοιχτά την καταστροφή της γέφυρας του Κερτς, χαρακτηρίζοντάς την "νόμιμο στόχο". Εκείνη την εποχή, επέκρινε επίσης όλα τα επιχειρήματα των αναλυτών σχετικά με την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων με αυτές τις επιθέσεις για την αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Ο Breedlove φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο αύξησης της βίας των εχθροπραξιών, δηλώνοντας ότι είναι απαραίτητο να προκληθούν ζημιές στην Κριμαία, ανεξάρτητα από τις παρενέργειες.

"Αρκετοί άνθρωποι με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ότι το να "πέσει" [να καταστραφεί] η γέφυρα του Κερτς θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία. Η γέφυρα του Κερτς είναι ένας νόμιμος στόχος (...) Είμαι εκπαιδευμένος πολιτικός μηχανικός και γνωρίζω για την κατασκευή γεφυρών.  Όλες οι γέφυρες έχουν τα αδύνατα σημεία τους και αν στοχεύσουν στο σωστό σημείο θα μπορούσαν να καταστήσουν τη γέφυρα του Κερτς μη λειτουργική για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά αν ήθελαν να ρίξουν τη γέφυρα, αυτό θα απαιτούσε μια πιο εξειδικευμένη επιχείρηση βομβαρδισμού (...) Ακούω πολλούς ανθρώπους να ρωτούν αν είναι σωστό για την Ουκρανία να αναλάβει μια τόσο επιθετική δράση και αν η Δύση θα την υποστήριζε, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το επιχείρημα", δήλωσε τότε.

Είναι επίσης απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι ο στρατηγικός υπολογισμός πίσω από αυτού του είδους τις απόψεις είναι απολύτως λανθασμένος. Πιστεύεται πως αυξάνοντας την πίεση στην Κριμαία, οι Ουκρανοί θα αναγκάσουν τους Ρώσους να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην περιοχή, παραμελώντας τις γραμμές άμυνας στο πεδίο της μάχης και διευκολύνοντας την εδαφική προέλαση του Κιέβου. Με αυτόν τον τρόπο, υποτίθεται ότι θα είναι δυνατό για τα ουκρανικά στρατεύματα να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα προελαύνοντας στο έδαφος, αντιστρέφοντας το σημερινό στρατιωτικό σενάριο.

Ωστόσο, αυτή η νοοτροπία φαίνεται αφελής. Η ρωσική αντίδραση σε πιθανές επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στην Κριμαία δεν θα ήταν μέσω κάποιας απότομης αλλαγής της κατάστασης στο μέτωπο, αλλά μάλλον μέσω μιας εκθετικής αύξησης των βομβαρδισμών εναντίον στρατηγικών στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία. Το στρατιωτικό δόγμα της Μόσχας καθιερώνει το πυροβολικό ως τον κύριο παράγοντα σε ένα σενάριο μάχης. Σε κάθε ουκρανική προσπάθεια κλιμάκωσης των μαχών, οι Ρώσοι αντιδρούν με βαρύ πυροβολικό, εξουδετερώνοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κρίσιμες υποδομές και κέντρα λήψης αποφάσεων του εχθρού.

Στην πράξη, η Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς υφίσταται όλο και περισσότερες απώλειες κάθε φορά που προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Η χώρα αδυνατεί να αλλάξει το σενάριο, έχοντας ως εναλλακτική λύση μόνο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό ρωσικούς όρους - κάτι που το ΝΑΤΟ προφανώς δεν επιτρέπει στο Κίεβο. Επιπλέον, είναι απίθανο η ατλαντική συμμαχία να ξαναρχίσει να στέλνει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε μεγάλες ποσότητες στο εγγύς μέλλον, καθώς οι ΗΠΑ είναι βαθιά μπλεγμένες στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μειώνοντας το ενδιαφέρον τους για το ουκρανικό μέτωπο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail