Πώς οι ΗΠΑ και οι "φίλοι" τους συνεχίζουν να κλέβουν ο ένας τα μυστικά του άλλου

pixabay / bluebudgie
Οι δυτικοί κατάσκοποι που στοχεύουν τη ρωσική βιομηχανία έχουν επιδοθεί εδώ και καιρό σε ένα κατασκοπευτικό όργιο μεταξύ τους

"Υπάρχει ένα ενεργό κυνήγι όχι μόνο για την πολλά υποσχόμενη έρευνα, τα δεδομένα και τις παραμέτρους των όπλων μας, αλλά και για τους ειδικούς μας που είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι", δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov, αναφερόμενος στους δυτικούς κατασκόπους και τις προσπάθειές τους να αναζητήσουν πληροφορίες για τη ρωσική αμυντική παραγωγή στοχεύοντας σε ειδικούς της βιομηχανίας.

Rachel Marsden - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Λοιπόν, το να προσεγγίζουν ειδικούς "μαλακών στόχων" για πληροφορίες είναι σίγουρα καλύτερο στοίχημα για τους κατασκόπους από το να προσπαθούν να συνομιλήσουν με έναν στρατιώτη του οποίου ο BS-ανιχνευτής είναι πιο καλά συντονισμένος στην κατασκοπεία. Και οι δυτικοί κατάσκοποι το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αφού έχουν ασχοληθεί με την εξάσκηση - μεταξύ τους.

Σε τελική ανάλυση, κάθε κατασκοπεία αποσκοπεί στην απόκτηση οικονομικού πλεονεκτήματος - είτε σε συγκρούσεις ή πολέμους, όπου το αποτέλεσμα καθορίζει την εξέχουσα θέση κάθε μελλοντικού οικονομικού ερείσματος, είτε πιο άμεσα μέσω της κλοπής οικονομικά πολύτιμων μυστικών ή της υπονόμευσης του εμπορίου ή του ανταγωνισμού. Η τρέχουσα εστίαση στην στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας μέσω της Ουκρανίας συγκαλύπτει το γεγονός ότι παρ' όλες τις δημόσιες διακηρύξεις ενότητας και αλληλεγγύης από τους δυτικούς ηγέτες, όλοι θα αλληλοεξοντώνονταν οικονομικά αν τους δινόταν έστω και η παραμικρή ευκαιρία.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία υπογράμμισε πραγματικά την αμερικανική άποψη για τη Γερμανία ως οικονομικό αντίπαλο, η οποία κάποτε μεταφράστηκε σε συστηματική κριτική της Ουάσινγκτον στη γερμανική οικονομική γραμμή σωτηρίας του ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream (πριν ανατιναχθεί μυστηριωδώς). Τώρα, φαίνεται με τη μορφή της προσέλκυσης των γερμανικών εταιρειών από τον θείο Σαμ στις αμερικανικές ακτές με πράσινες φορολογικές ελαφρύνσεις και άφθονη ενέργεια, καθώς το περιορισμένο και ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο αντικατάστασης που πωλείται στην Ευρώπη έχει προκαλέσει τη γερμανική αποβιομηχάνιση. Ήταν ένα μακρόχρονο όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούσαν τη Γερμανία βασικό ανταγωνιστή στην παγκόσμια σκηνή από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Το 1995, οι Los Angeles Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπιλ Κλίντον έδωσε εντολή στη CIA να "βγάλει την οικονομική κατασκοπεία από το προσκήνιο" και πως ακόμη και πριν από τον Κλίντον, "έγινε σαφές ότι η οικονομική αντιπαλότητα με βιομηχανικές υπερδυνάμεις όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία θεωρούνταν από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο ως κρίσιμο ζήτημα εθνικής ασφάλειας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης".

Μέχρι το 1999, ο ευρωπαϊκός Τύπος ανέφερε την κλοπή σχεδίων ανεμογεννητριών από τη γερμανική εταιρεία Enercon, προς όφελος ενός αμερικανικού αντιπάλου. Η αμερικανική υπηρεσία ηλεκτρονικής κατασκοπείας (η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας - NSA) κατηγορήθηκε γι' αυτό και για τη στοχοποίηση τουλάχιστον 30 γερμανικών επιχειρήσεων.

Το Βερολίνο ήταν προφανώς τόσο εξοργισμένο από την αμερικανική κατασκοπεία που η υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας BND βοήθησε την ίδια την NSA να κατασκοπεύει βιομηχανικά τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τη γειτονική και συμμαχική χώρα των ΗΠΑ, τη Γαλλία, για πάνω από μια δεκαετία μετά από αυτό το περιστατικό, όπως ανέφερε ο γερμανικός Τύπος το 2015. Δεν είναι μυστικό ότι ο υπό γαλλογερμανική ηγεσία όμιλος Airbus (ο γνωστός ως EADS) είναι πραγματικά ο μόνος μεγάλος παγκόσμιος αντίπαλος του εργολάβου του Πενταγώνου και κατασκευαστή εμπορικών αεροσκαφών Boeing, ωστόσο η γερμανική Sueddeutsche Zeitung ανέφερε τότε πως η Γερμανία βοήθησε τις ΗΠΑ να την κατασκοπεύσουν επίσης. Έτσι, όταν ο σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στάθηκε δίπλα στον Μπάιντεν πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και χαμογελούσε, ενώ ο τελευταίος συλλογιζόταν σαν μαφιόζος για τη φροντίδα του αγωγού Nord Stream με φθηνό ρωσικό αέριο, δεν ήταν η μόνη φορά που το Βερολίνο εμφανίστηκε ενθουσιασμένο με το να σκύψει το κεφάλι για την Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον θεωρούσε επίσης επί μακρόν τη Γαλλία ως βιομηχανική δύναμη, ιδίως υπό τον πρώην πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ, του οποίου η επίσημη πολιτική ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας μετέτρεψε τη χώρα σε μια φθηνή ενεργειακή δύναμη που ανταγωνίζεται την αμερικανική βιομηχανία - και, ως εκ τούτου, σε στόχο για βιομηχανική κατασκοπεία των ΗΠΑ. Ο σταθμός της CIA στο Παρίσι αναδιπλώθηκε και απελάθηκε το 1995 στο πλαίσιο μιας επιχείρησης των γαλλικών εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών που κατέληξε με το Παρίσι να κατηγορεί δημοσίως τις ΗΠΑ για οικονομική κατασκοπεία. Ενώ οι λεπτομέρειες αυτής της κατασκοπευτικής επιχείρησης εξακολουθούν να παραμένουν θολές μετά από τόσα χρόνια, φαίνεται ότι πρόκειται για το ίδιο είδος εμπορικής κατασκοπείας που οι ΗΠΑ ασκούσαν επίσης κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον σε έναν άλλο σύμμαχο, την Ιαπωνία, εν μέσω εμπορικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία, όπως ανέφεραν οι Los Angeles Times το 1995.

Πιο πρόσφατα, οι εξαγορές γαλλικών βιομηχανικών γνώσεων από αμερικανικούς ανταγωνιστές αποτέλεσαν την ορατή κορυφή του παγόβουνου των δολοφονικών μεθόδων της Ουάσιγκτον για την εξασφάλιση βιομηχανικών πλεονεκτημάτων - όπως όταν το τμήμα πυρηνικής τεχνογνωσίας της γαλλικής Alstom εξαγοράστηκε από την General Electric, ανάδοχο του Πενταγώνου, καθώς τα αίματα έπεφταν πάνω σε στελέχη της Alstom, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου, που φυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ βάσει του αμερικανικού εξωθεσμικού δικαίου για υποτιθέμενη διαφθορά σε αναπτυσσόμενες χώρες.  

Φυσικά, αυτό που παραμένει αθέατο είναι πολύ πιο εξωφρενικό. Περίπου 100 γαλλικές εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο των κατασκόπων της NSA, ανέφερε το Wikileaks το 2015 - "συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του συνόλου του δείκτη CAC 40" των κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Όχι ότι οι Γάλλοι έχουν μείνει ανεπηρέαστοι από την κατασκοπεία ami-on-ami. Το 1993, δύο Γάλλοι αξιωματούχοι στάλθηκαν πίσω στο Παρίσι αφού πιάστηκαν να κατασκοπεύουν την αμερικανική βιομηχανία υπό διπλωματική κάλυψη. Περίπου την ίδια εποχή, μια έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε στον Τύπο ανέφερε "49 αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, 24 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και Αμερικανούς αξιωματούχους που χειρίζονται ευαίσθητες εμπορικές συνομιλίες... οι οποίες έχουν στοχοποιηθεί από κατασκόπους για τις διαπραγματευτικές τους στρατηγικές", ανέφερε τότε ο βρετανικός Independent.

Στις μέρες μας, κανείς που έχει έστω και δύο εγκεφαλικά κύτταρα και συμμετέχει στην αεροπορική έκθεση του Παρισιού ή στη σύνοδο κορυφής για την εσωτερική ασφάλεια της Milipol, δεν αφήνει τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Ακριβώς όπως τότε, στις μέρες του υπερηχητικού αεροσκάφους Concorde της Γαλλίας, οι καναδικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούσαν τα στελέχη τους να αντιμετωπίζουν το αεροπλάνο σαν να ήταν παγιδευμένο για να πιάνουν τυχόν συνομιλίες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον "καλύτερο σύμμαχο" της Αμερικής, το Ισραήλ, το οποίο αναφέρεται από την αμερικανική κυβέρνηση στη στόχευση αμερικανών επιχειρηματιών για πληροφορίες έρευνας και ανάπτυξης ήδη από το 1992 - και πιο πρόσφατα μέσω του στρατιωτικού κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και της ευρύτερης βιομηχανίας κυβερνοεπιτήρησης, της οποίας ο διαχωρισμός από το κράτος είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμος στην καλύτερη περίπτωση και ανύπαρκτος στη χειρότερη.

Η δημόσια αναγνώριση από τη Μόσχα ότι είναι πλέον ενεργά στόχος του οργίου βιομηχανικής κατασκοπείας της Δύσης σημαίνει πως έχει πλέον την ίδια επιλογή με κάθε ιδιοκτήτη γάτας. Μπορεί να ερμηνεύσει κάθε δάγκωμα ως πράξη επιθετικότητας ή να κάνει αυτό που κάνουν οι Δυτικοί μεταξύ τους και να το θεωρήσουν δάγκωμα αγάπης, ενώ παράλληλα σχεδιάζει πώς θα πατήσει την ουρά της γάτας που την προσέβαλε - με αληθοφανή άρνηση, φυσικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail