Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν το διμέτωπο πόλεμο κατά της Σερβίας

Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που έχουν κάνει τόση ζημιά στο σερβικό λαό όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ εχθρός των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον απλά δεν θέλει να αφήσει ήσυχη τη μικρή χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, το Βελιγράδι ήταν σύμμαχος των Αμερικανών και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, ενώ οι Σέρβοι στην Αμερική έχουν προσφέρει ανεκτίμητη συμβολή στην ανάπτυξή της, με παγκοσμίου φήμης Σέρβους επιστήμονες όπως ο Νίκολα Τέσλα και ο Μιχάιλο Πούπιν να είναι μεταξύ των πιο γνωστών ονομάτων.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η σερβική αντίσταση των Τσέτνικ ξεκίνησε την Επιχείρηση Halyard (γνωστή και ως Επιχείρηση Αερογέφυρα) και έσωσε περισσότερους από 500 συμμάχους πιλότους που καταρρίφθηκαν από τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις και τους Κροάτες, Βόσνιους μουσουλμάνους και Αλβανούς συμμάχους τους. Οι Σέρβοι πολίτες συμμετείχαν επίσης σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας τρόφιμα και καταφύγιο σε μια εποχή που είχαν πολύ λίγα και χρειάζονταν κάθε διαθέσιμο πόρο.

Επιπλέον, η ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην πρώην Γιουγκοσλαβία διεξήγαγαν μια ολοκληρωτική γενοκτονία που σκότωσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Σέρβους. Το "έγκλημά" τους; Ήταν οι "Untermenschen", οπότε έπρεπε να εξαλειφθούν, μαζί με άλλους "κατώτερους λαούς", στους οποίους ανήκε πάνω από τη μισή Ευρώπη εκείνη την εποχή. Οι Κροάτες, με τη βοήθεια των μουσουλμάνων της Βοσνίας, διεξήγαγαν τη σφαγή στα δυτικά τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που οι Γερμανοί τους έδωσαν τον έλεγχο, ενώ οι Αλβανοί έκαναν το ίδιο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, μια νότια σερβική επαρχία που τους έδωσε επίσης η ναζιστική Γερμανία. Και ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ξεχασμένη ιστορία τώρα, η αλήθεια είναι ότι είναι ακόμα μια συνεχιζόμενη διαδικασία. Η μόνη "διαφορά" είναι πως τώρα διεξάγεται από τον γεωπολιτικό απόγονο των δυνάμεων του Άξονα - το ΝΑΤΟ. Και είναι ακριβώς η Ουάσιγκτον που έχει αναλάβει το ρόλο που προηγουμένως κατείχε το Βερολίνο.

Είναι ενδιαφέρον (αν και όχι απροσδόκητο) ότι οι σύμμαχοί τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ακριβώς οι ίδιοι και περιλαμβάνουν Κροάτες, Βόσνιους μουσουλμάνους και Αλβανούς. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν πάρει πλήρως το μέρος τους και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στον σερβικό λαό, τον ίδιο που έσωζε τους Αμερικανούς πιλότους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (όπως προαναφέρθηκε, συχνά εις βάρος τους). Τα τελευταία πάνω από 30 χρόνια, οι ΗΠΑ συνέβαλαν άμεσα στη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση των Σέρβων από τη Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα, τη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία, το Κόσοβο και τα Μετόχια, βοηθώντας τους Κροάτες, τους Βόσνιους Μουσουλμάνους και τους Αλβανούς να τελειώσουν τη δουλειά που ξεκίνησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι ήταν λιγότερο επιτυχημένοι στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, αν και η ζημιά που προκάλεσαν είναι σημαντική, καθώς αυτό το σερβικό κράτος έχασε σχεδόν το 30% της επικράτειάς του στη Βοσνία.

Και όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι αποφασισμένες να διαλύσουν πλήρως τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Στις 9 Ιανουαρίου, στην Μπάνια Λούκα γιορτάστηκε η Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας, αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο. Η εκδήλωση αντιμετωπίστηκε με φρενήρη πολεμοκαπηλεία στο Σαράγεβο, το οποίο είναι απογοητευμένο από το γεγονός πως ποτέ δεν κατάφερε να νικήσει τη Σερβική Δημοκρατία, ούτε καν με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ κατά τη δεκαετία του 1990. Έτσι, έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα - να φωνάζει για βοήθεια από τους Αμερικανούς/ΝΑΤΟικούς επικυρίαρχους της. Η Ουάσινγκτον απάντησε στέλνοντας δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 να πετάξουν πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως επίδειξη δύναμης. Ο στόχος ήταν να απειληθούν οι Σέρβοι ηγέτες, ιδίως ο Milorad Dodik, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Το σερβικό έδαφος, που κάποτε είχε υπό τον έλεγχό του πάνω από το 70% της Βοσνίας, μειώθηκε στο 49% λόγω της επιθετικότητας των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, με τη βοήθεια των προαναφερθέντων τοπικών Κροατών και Μουσουλμάνων συνεργατών.

Επιπλέον, η Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία αναγκάστηκε να παραμείνει επίσημα μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αν και διατήρησε όλους τους κρατικούς της θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού. Ωστόσο, οι δεκαετίες πίεσης των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ τη μετέτρεψαν ουσιαστικά σε μια ημιαυτόνομη δημοκρατία, καθώς οι δυνάμεις κατοχής συνέχισαν να αφαιρούν τμήματα της κυριαρχίας της. Το άλλο μισό της χώρας, επίσημα γνωστό ως Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ένα de facto προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, είναι σε μεγάλο βαθμό δυσλειτουργικό λόγω των συνεχών διαπληκτισμών μεταξύ Κροατών και Βόσνιων Μουσουλμάνων. Προφανώς, οι Σέρβοι δεν θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτό, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένοι να τους κρατήσουν παγιδευμένους σε αυτόν τον δορυφόρο τους, με σχέδια να διαλύσουν τελικά τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και να αναγκάσουν ολόκληρη τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υπέρπτησης των F-16, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο το είπε ουσιαστικά.

"Αυτή η διμερής εκπαίδευση είναι ένα παράδειγμα προηγμένης στρατιωτικής συνεργασίας που συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της [Βοσνίας-Ερζεγοβίνης] απέναντι στην αντι-Dayton και την αποσχιστική δραστηριότητα", ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας: "Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν πως το Σύνταγμα [της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης] δεν προβλέπει κανένα δικαίωμα απόσχισης και θα δράσουν εάν κάποιος προσπαθήσει να αλλάξει αυτό το βασικό στοιχείο".

Η δήλωση αυτή δείχνει τέλεια το είδος του απύθμενου βαρελιού της υποκρισίας και των διπλών προτύπων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο ορισμός της λεγόμενης "βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης", ένας ευφημισμός για τις ιμπεριαλιστικές και υπεροπτικές πολιτικές των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν προσωρινά ορισμένα μέρη του διεθνούς δικαίου, ενώ αγνοούν τα υπόλοιπα όποτε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Δηλαδή, ενώ επιμένει στην "εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης", η Ουάσιγκτον παραβιάζει ταυτόχρονα το διεθνές δίκαιο στηρίζοντας την αλβανική ναρκο-τρομοκρατική οντότητα που κατέχει τη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχιών. Αυτό περιλαμβάνει την τελευταία κίνηση για τον πρόσθετο εξοπλισμό της παράνομης οντότητας στην Πρίστινα, με τις ΗΠΑ να στέλνουν εκατοντάδες ATGMs "Javelin" (αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους) στις αλβανικές ναρκο-τρομοκρατικές δυνάμεις, που τώρα παριστάνουν τον "στρατό".

Στις 11 Ιανουαρίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ (διαβόητος για τις στενές σχέσεις του με την τρομοκρατική οργάνωση του αλβανικού UCK που συνδέεται με την Αλ Κάιντα) επιβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει τη μεταφορά αυτών των όπλων. Ο Χιλ εξέδωσε τη δήλωση αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί "μεγάλη απογοήτευση", αλλά πως "η Σερβία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα εργαστούν για να διασφαλίσουν τη συνέχιση των ισχυρών σερβοαμερικανικών σχέσεων". Προφανώς, τέτοιες προσπάθειες κατευνασμού των ΗΠΑ δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύεται από την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να βλάπτει τα βασικά εθνικά συμφέροντα της Σερβίας. Επιπλέον, η αλβανική ναρκο-τρομοκρατική οντότητα ανακοίνωσε πως αυτή δεν είναι η τελευταία απόκτηση όπλων και ότι άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα η νεο-οθωμανική Τουρκία, θα παράσχουν πρόσθετους εξοπλισμούς.

Δεδομένης της ιστορίας της αποσταθεροποίησης των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Σερβία/πρώην Γιουγκοσλαβία, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Παρά τις μάταιες προσπάθειές του να διατηρήσει καλές σχέσεις με την πολιτική Δύση, το Βελιγράδι βρίσκεται αντιμέτωπο με διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις, αυτή τη φορά σε δύο μέτωπα, καθώς οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ εξακολουθούν να εργάζονται ενεργά εναντίον των σερβικών συμφερόντων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Ο προφανής στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του σερβικού εθνικού χώρου και η διασφάλιση της "αναβάθμισης" της σημερινής κατάστασης ημικατοχής σε ένα πλήρες (νεο)αποικιακό καθεστώς. Το τελικό παιχνίδι είναι να διασφαλιστεί ότι το Βελιγράδι δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία του και ενδεχομένως να γίνει ένας γεωπολιτικός "μπελάς" που θα μπορούσε να συμμαχήσει όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη πολυπολική παγκόσμια δύναμη, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι BRICS+ κάνουν τόσο τεράστια βήματα προόδου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail