Οι ισραηλινές δολοφονίες φέρνουν τη Μέση Ανατολή πιο κοντά στον πόλεμο

Freepen.gr - Ένα κύμα δολοφονιών που πραγματοποιούνται από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξήσει τις εντάσεις με τον άξονα της αντίστασης υπό την ηγεσία του Ιράν, φέρνοντας τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, γράφει το southfront.press.

Το κύμα ξεκίνησε στις 25 Δεκεμβρίου, όταν ένα χτύπημα έπληξε το σπίτι του ανώτερου διοικητή της ταξιαρχίας Seyed Razi Mousavi του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στην πόλη Set Zaynab στα νότια της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, σκοτώνοντάς τον επί τόπου.

Η επόμενη δολοφονία είχε ως στόχο τον Saleh al-Arouri, αναπληρωτή ηγέτη του κινήματος της Χαμάς. Ο Al-Arouri σκοτώθηκε μαζί με άλλα έξι μέλη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων δύο διοικητών των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, σε αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο ένα γραφείο της παλαιστινιακής ομάδας στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού, γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ, στις 2 Ιανουαρίου.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ θεώρησαν το Ισραήλ υπεύθυνο για την τολμηρή δολοφονία και ορκίστηκαν ότι δε θα μείνει ατιμώρητη.

Το κύμα δολοφονιών δεν περιορίστηκε στη Συρία και το Λίβανο. Στις 4 Ιανουαρίου, ο Mushtaq Talib "Abu Taqwa" al-Saidi, ανώτερος διοικητής της Harakat Hezbollah al-Nujaba, σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε στόχο το αρχηγείο των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) στο ανατολικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, Βαγδάτης.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονταν πίσω από τις δολοφονίες, με αξιωματούχους του Πενταγώνου να υποστηρίζουν πως ο Abu Taqwa ήταν υπεύθυνος για αρκετές πρόσφατες επιθέσεις που είχαν ως στόχο αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ένοπλες φατρίες στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν υποσχέθηκαν να απαντήσουν στη δολοφονία, ενώ ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σια' Αλ Σουντανί δήλωσε ότι η χώρα θα αρχίσει τις προετοιμασίες για να τερματίσει την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων.

Στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε άλλη μια δολοφονία. Ο Wissam al-Tawil, ανώτερος διοικητής της επίλεκτης δύναμης Redwan της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε ως στόχο την πόλη Khirbet Selm του νότιου Λιβάνου. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά θεωρήθηκε υπεύθυνο από τη Χεζμπολάχ.

Την ίδια ημέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δολοφόνησε έναν ανώτερο διοικητή της Χαμάς, τον Χασάν Ακασά, στη νότια συριακή πόλη Μπέιτ Τζιν. Ισχυρίστηκε πως ο διοικητής ήταν υπεύθυνος για τις πρόσφατες επιθέσεις στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν. 

Σε μια άλλη κλιμάκωση, το Ισραήλ ισχυρίστηκε στις 9 Ιανουαρίου ότι είχε δολοφονήσει τον διοικητή της μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, προσδιορίζοντάς τον ως τον Ali Hussein Burji. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ο Burji, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Khirbet Selm, ήταν απλώς ένας κανονικός μαχητής.

Οι δολοφονίες, οι οποίες πιθανότατα αποσκοπούσαν στον εκφοβισμό των διοικητών του Άξονα της Αντίστασης, αύξησαν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις με στόχο το Ισραήλ και τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν ήδη αυξηθεί και η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου είναι σοβαρή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail