Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ζητούσε άμεσα μέτρα για το σεβασμό των βασικών τους ελευθεριών υπογραμμίζοντας επίσης ότι «παρά τις συστάσεις από την ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί αλλά συνεχίζει να παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εντός Τουρκίας καθώς και, μέσω του υποτελούς καθεστώτος που επέβαλε και διατηρεί σε έδαφος της ΕΕ, στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου».
Η Επιτροπή στην απάντησή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή της ΕΕ, για τον σκοπό αυτόν, η ΕΕ ενισχύει την εργαλειοθήκη της ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί και να προωθήσει την αρχή αυτήν, τόσο εντός των συνόρων της όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής». Επιπλέον αναφέρει ότι «η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις απόπειρες υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως στην περίπτωση του εκδότη εφημερίδας, κ. Σενέρ Λεβέντ» και ότι «η Επιτροπή εργάζεται, μέσω του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, για να ενισχυθεί η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο σεβασμός όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης) σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».
Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι «στην έκθεσή της του 2023 για την Τουρκία, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Η ελευθερία της έκφρασης εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την αυξανόμενη πίεση και τα περιοριστικά μέτρα. Η Τουρκία, χώρα υποψήφια για προσχώρηση και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, χρειάζεται επειγόντως να σημειώσει απτή και σταθερή πρόοδο για την αντιστροφή αυτής της αρνητικής τάσης».