Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Μόλις έγινε σαφές πως θα επέστρεφε στην εξουσία, ο Γερμανός επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Σόλφρανκ πρότεινε στα τέλη Νοεμβρίου την "στρατιωτική Σένγκεν" με στόχο τη βελτιστοποίηση της γραφειοκρατίας και της διοικητικής μέριμνας προκειμένου να μετατραπεί το μπλοκ σε έναν ενιαίο στρατιωτικό χώρο. Η επακόλουθη ώθηση γι' αυτό ήταν η επίτευξη από το Βερολίνο μιας πολυαναμενόμενης συμφωνίας με τη Λιθουανία λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, στα μέσα Δεκεμβρίου, για την στάθμευση μιας ταξιαρχίας τεθωρακισμένων και 5.000 στρατιωτών σε αυτή τη γεωστρατηγικά τοποθετημένη χώρα που συνορεύει τόσο με τη Λευκορωσία όσο και με το Καλίνινγκραντ.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Andrzej Szejn συμφώνησε με αυτό το σχέδιο επί της αρχής μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού δήλωσε στη Rzeczpospolita ότι "όταν ο πόλεμος λαμβάνει χώρα πέρα από τα ανατολικά μας σύνορα, οποιαδήποτε βοήθεια και συνεργασία από τους συμμάχους μας είναι πολύ ευπρόσδεκτη. Αν λοιπόν οι Γερμανοί θέλουν να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, όπως έκαναν στη Λιθουανία, herzlich willkommen!". Αυτό έγινε την ίδια ημέρα που η Bild διέρρευσε το λεπτομερές σενάριο πρόβλεψης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας για τον σχεδιασμό πολέμου κατά της Ρωσίας.
Αυτό το απόρρητο έγγραφο προέβλεπε πως η Ρωσία θα ενθάρρυνε τους ομοεθνείς της στις χώρες της Βαλτικής να εξεγερθούν μέχρι κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που θα προκαλέσει στη συνέχεια μια μεγαλύτερη κρίση με το ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια υποστηρίχθηκε ότι "η προγραμματισμένη απέλαση ορισμένων Ρώσων από τη Λετονία θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση το σενάριο πρόβλεψης της Bild" και να επεκτείνει τη ζώνη έντασης μέχρι την Αρκτική, δεδομένου πως η Φινλανδία έγινε πρόσφατα μέλος του ΝΑΤΟ και η αλληλεγγύη που θα μπορούσε να επιδείξει προς τους Εσθονούς συγγενείς της, αν εμπλακούν και αυτοί σε αυτό.
Η "στρατιωτική Σένγκεν" θα μπορούσε στη συνέχεια να εφαρμοστεί με επιταχυνόμενο ρυθμό με το ψευδές πρόσχημα ότι αυτή η κατασκευασμένη κρίση προσδίδει στο σχέδιο αυτό αυξημένη αίσθηση επείγοντος, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων σε όλο το μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, ο "αυτοκινητόδρομος της Μολδαβίας" που κατασκευάζεται από τη Ρουμανία σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" θα βελτιστοποιήσει τις στρατιωτικές μετακινήσεις από τη Μεσόγειο προς την Ουκρανία σύμφωνα με τον προαναφερθέντα μηχανισμό.
Εάν όλα αυτά τα κομμάτια ενωθούν με αυτόν τον τρόπο, και κάποια απρόσμενα εμπόδια πάντα ενδεχομένως να προκύψουν για να τα εμποδίσουν, τότε η Γερμανία θα έχει αναμφισβήτητα ανακατασκευάσει μια σύγχρονη εκδοχή της "Ευρώπης-Φρούριο" με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο ντε φάκτο ηγέτης της Δύσης έχει συμφέρον να υποστηρίξει αυτό το γεωστρατηγικό σχέδιο προκειμένου η Γερμανία να περιορίσει τη Ρωσία στην Ευρώπη ως ο κορυφαίος "ηγέτης από πίσω" πληρεξούσιός της, καθώς η Αμερική γρήγορα "στρέφεται (πίσω) στην Ασία" για να περιορίσει πιο δυναμικά την Κίνα σε όλο το επερχόμενο μέλλον.
Σχετικά με αυτό, "Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν συμμάχους ενόψει ενός πιθανού πολέμου με την Κίνα", ενισχυμένες όπως αναμένεται να είναι από το σύστημα συμμαχίας AUKUS+ που μοιάζει με το ΝΑΤΟ και το οποίο οικοδομούν στην Ασία με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες κατά μήκος του βορειοανατολικού και του νοτιοανατολικού μετώπου αντίστοιχα. Αν και "Η σύνοδος κορυφής Σι-Μπάιντεν μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της αντιπαλότητας Κίνας-ΗΠΑ" μετά τη συνάντηση των ηγετών τους στο Σαν Φρανσίσκο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του APEC το Νοέμβριο, δεν αναμένεται μόνιμη ειρήνη μεταξύ τους.
Αντίθετα, ο καθένας φαίνεται να ενδιαφέρεται να κερδίσει ρεαλιστικά χρόνο προκειμένου να τοποθετηθεί πιο επωφελώς ενόψει μιας πιθανώς αναπόφευκτης αντιπαράθεσης για την Ταϊβάν, για το σκοπό αυτό επιδίδονται σε αμοιβαίες παραχωρήσεις ως προσωρινό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται πολιτικά από την Ινδία εν μέρει, ενώ η Κίνα αποστασιοποιείται οικονομικά από τη Ρωσία εν μέρει, όπως εξηγείται εδώ και το οποίο επιβεβαιώνεται από την τελευταία έκθεση του Bloomberg.
Για να είμαστε σαφείς, δεν αναμένεται ρήξη των δεσμών Ινδίας-ΗΠΑ ή Κίνας-Ρωσίας και κάθε αντίστοιχη κίνηση απομάκρυνσης από την άλλη έχει ως μοναδικό σκοπό να κατευνάσει τον αντίπαλό τους ως προσωρινό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για να τοποθετηθούν πιο επωφελώς ενόψει μιας πιθανής κρίσης στην Ταϊβάν. Αυτοί οι στρατηγικοί υπολογισμοί είναι σχετικοί στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της "Ευρώπης-Φρούριο" από τη Γερμανία, δεδομένου πως αυτό το γεωστρατηγικό σχέδιο θα απελευθερώσει τους στρατιωτικούς πόρους των ΗΠΑ για αναδιάταξη στην Ασία.
Χρησιμεύει επίσης για να τοποθετήσει τη Δύση σε μια πιο πλεονεκτική θέση για να εξαναγκάσει τη Ρωσία σε δυσάρεστους συμβιβασμούς για το πάγωμα της Ουκρανικής Σύγκρουσης, αφού αυτή άρχισε τελικά να εκτονώνεται στα τέλη του περασμένου έτους μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του καλοκαιριού και την καθυστέρηση του ΝΑΤΟ στον "αγώνα της εφοδιαστικής". Ο πρόεδρος Πούτιν σηματοδότησε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί, να αποναζιστικοποιηθεί και να είναι και πάλι συνταγματικά ουδέτερη για να συμβεί αυτό, αλλά η "Ευρώπη-Φρούριο" μπορεί να τον αναγκάσει να επανεξετάσει τις απαιτήσεις του.
Η Δύση ενδιαφέρεται για το πάγωμα της Γραμμής Επαφής (LOC) σύμφωνα με την πρόταση εκεχειρίας "γη έναντι ειρήνης" του πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδη από τον περασμένο Νοέμβριο, με σκοπό να παγιωθεί το προαναφερθέν γεωπολιτικό σχέδιο και να διευκολυνθεί η αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών πόρων στην Ασία. Ωστόσο, δεν αισθάνεται άνετα με τις ζητούμενες εγγυήσεις ασφαλείας του Ρώσου ηγέτη, εξ ου και η Δύση θέλει να αξιοποιήσει την "Ευρώπη-Φρούριο" για να τον τρομάξει και να τον οδηγήσει στον συμβιβασμό του Σταυρίδη.
Εάν η αλυσιδωτή αντίδραση που περιγράφηκε λεπτομερώς νωρίτερα σε αυτή την ανάλυση συμβεί και προκύψει μια μεγάλη κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας κατά μήκος του μετώπου Αρκτικής-Βαλτικής, τότε η Δύση θα μπορούσε να προσφέρει αποκλιμάκωση από εκεί με αντάλλαγμα να κάνει το ίδιο η Ρωσία στην Ουκρανία και κατά συνέπεια να εγκαταλείψει τα προαναφερθέντα αιτήματά της. Το αφήγημα έχει ήδη εισαχθεί για την περιστροφή της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών ως υποτιθέμενη αδυναμία της Ρωσίας, προκειμένου το δυτικό ακροατήριο να αποδεχθεί το σενάριο του Σταυρίδη.
Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Πούτιν δεν μετακινηθεί από τη θέση αρχής του να διασφαλίσει το σύνολο των τριών αλληλένδετων αιτημάτων εγγυήσεων ασφαλείας της χώρας του, τότε μπορεί να συμβούν οι τρομοκρατικές επιδρομές από την Πολωνία, όπως το Μπέλγκοροντ, για τις οποίες η Λευκορωσία δήλωσε ότι προετοιμάζεται τον περασμένο μήνα. Σκοπός τους θα ήταν να τον πιέσουν στο μέγιστο βαθμό να συμφωνήσει στην κορεατικού τύπου πρόταση εκεχειρίας "γη για ειρήνη", κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο παρά τον κίνδυνο, προκειμένου στη συνέχεια να αποκλιμακωθεί με αυτούς τους όρους.
Ωστόσο, θα μπορούσε και πάλι να μην προσχωρήσει στον γεωστρατηγικό τους εξαναγκασμό, ειδικά από τη στιγμή που η πρόσφατα υπογεγραμμένη "Συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ουκρανίας για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας" στοχεύει ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση του τρόπου με τον οποίο η Δύση διεξάγει τους πολέμους αντιπροσώπων της ενόψει μιας πιθανής συνέχισης της σύγκρουσης στην Ουκρανία κάποια στιγμή μετά την ανακωχή. Παρόλο που η διαρροή της Bild έδειξε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέχρι τα μέσα του 2025, ο Εσθονός πρωθυπουργός Kaja Kallas δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ακόμα πέντε χρόνια για να προετοιμαστεί, τα οποία συμπίπτουν επίσης με ένα χρονοδιάγραμμα για την κρίση της Ταϊβάν.
Άλλες είναι ήδη από το επόμενο έτος, συμπίπτοντας έτσι με το σενάριο πρόβλεψης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ενώ μια άλλη προβλέπει ότι θα μπορούσε να συμβεί το 2027 και μια άλλη το αναμένει μέχρι το 2035. Υποθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα πυροδοτήσουν κάθε σύγκρουση προκαλώντας τη Ρωσία και την Κίνα, εκτός αν μια από αυτές τις αιφνιδιάσει όπως έκανε η πρώτη με την ειδική επιχείρηση, είναι πιο λογικό να μην συμβούν και οι δύο ταυτόχρονα και να ξεκινήσει αυτή αργότερα παρά νωρίτερα, ώστε να επανεξοπλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο πριν από τότε.
Δεδομένου πως η Ρωσία αιφνιδίασε ήδη μια φορά τη Δύση, είναι επιτακτική ανάγκη η Γερμανία να ξαναχτίσει αμέσως το "Φρούριο Ευρώπη" με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ώστε να είναι σε πιο πλεονεκτική θέση σε περίπτωση που συμβεί ξανά, όπως αν η Ρωσία επιτύχει μια διάσπαση κατά μήκος της LOC αυτή την άνοιξη, όπως προβλέπει και η διαρροή της Bild. Το όλο θέμα είναι να αξιοποιηθεί αυτό το γεωστρατηγικό σχέδιο για να εξαναγκαστούν δυσάρεστες υποχωρήσεις από τη Ρωσία, διευκολύνοντας παράλληλα την "στροφή (πίσω) στην Ασία" των ΗΠΑ. Ο πρώτος στόχος μπορεί να αποτύχει, ωστόσο, αλλά ο δεύτερος πιθανότατα όχι.