Photo: SCF |
Editorial - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία περιορίζουν τη συμμετοχή τους. Η Αυστραλία τον έχει απορρίψει. Και μέχρι στιγμής, καμία μεγάλη αραβική χώρα δεν έχει δηλώσει τη συμμετοχή της, εκτός από το μικροσκοπικό νησιωτικό κράτος του Μπαχρέιν στον Κόλπο, το οποίο φιλοξενεί τον Πέμπτο Στόλο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο στολίσκος των 10 κρατών προαναγγέλθηκε με πολλές φανφάρες από τον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν με δηλωμένο στόχο την υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας μέσω της Ερυθράς Θάλασσας που είναι κρίσιμη για τα φορτηγά πλοία και τα δεξαμενόπλοια καυσίμων. Η κίνηση αυτή ακολούθησε πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον πλοίων από δυνάμεις της Υεμένης, οι οποίες δήλωσαν ότι θα εμποδίσουν τη διέλευση πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ ως πράξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους που υφίστανται γενοκτονική βία στη Γάζα.
Οι μαχητές της Υεμένης γνωστοί ως Ansar Allah (Houthis) σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης δηλώνουν ότι το εμπάργκο που επέβαλαν στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστεί έως ότου κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να απαντήσει με περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του στενού Bab el-Mandeb -του σημείου ασφυξίας πλάτους 30 χιλιομέτρων που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους Υεμενίτες- είναι μια απερίσκεπτη κλιμάκωση σε αυτό που έχει πλέον εξελιχθεί σε μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή. Η Υεμένη είναι σύμμαχος του Ιράν, το οποίο έχει δει άλλους συμμάχους του στην περιοχή να δέχονται επιθέσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού διοικητή αυτή την εβδομάδα σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό τροφοδοτεί μια διεθνή πυρκαγιά.
Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε εύκολα να αποτραπεί αν η Ουάσιγκτον συμμορφωνόταν με τη δημοκρατική βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εθνών στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία προέτρεψε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην 80ήμερη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει επιδεικτικά πολλά σχέδια ψηφισμάτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούν την παύση των εχθροπραξιών - ο απολογισμός των οποίων έχει φθάσει σχεδόν τους 30.000 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το σεβαστό Euro-Med Human Rights Monitor.
Η ανάπτυξη μιας αρμάδας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι σχεδόν μια παράλογη και περιττή επιπλοκή. Εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμμορφώνονταν με το βασικό διεθνές, ανθρωπιστικό δίκαιο, δεν θα προέκυπτε η απαγόρευση της ναυσιπλοΐας.
Εξάλλου, ρωσικά και ιρανικά δεξαμενόπλοια πετρελαίου και φυσικού αερίου φέρονται να πλέουν ανεμπόδιστα μέσω του Bab el-Mandeb καθ' οδόν προς τη διώρυγα του Σουέζ, βορειότερα στην Αίγυπτο. Έτσι, οι Υεμενίτες φαίνεται να τηρούν τον λόγο τους ότι στο στόχαστρο μπαίνουν μόνο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ.
Παρόλα αυτά, άλλες παγκόσμιες εταιρείες φορτηγών και δεξαμενόπλοιων έχουν επιλέξει να αποφύγουν τη ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδό, επιλέγοντας να δρομολογήσουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική. Αυτή η εναλλακτική διαδρομή προσθέτει αρκετές ημέρες και σημαντικό κόστος μεταφοράς. Από την Ερυθρά Θάλασσα διέρχεται το 12% της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ήδη, οι διελεύσεις έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε όγκο. Αυτό αναπόφευκτα θα επηρεάσει άσχημα τις σκληρά δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρώπης από τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή.
Όλα αυτά θα επιδεινωθούν δραματικά αν η υπό τις ΗΠΑ αρμάδα αρχίσει να βάλλει κατά της Υεμένης. Αυτό θα σημαίνει ότι ο ναυτικός συνασπισμός θα θεωρηθεί από τους Υεμενίτες (και άλλα αραβικά έθνη) - αν δεν είναι ήδη σαφές - πως αναπτύσσεται για την υποστήριξη της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Οι Υεμενίτες έχουν προειδοποιήσει προκλητικά ότι είναι έτοιμοι να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και ένα ύποπτο οπλοστάσιο χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να βυθίσουν αμερικανικά και άλλα πολεμικά πλοία.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο του πρώην αναλυτή της CIA Λάρι Τζόνσον - που τώρα είναι ένας αξιοσέβαστος ανεξάρτητος σχολιαστής - υποστηρίζει ότι το αμερικανικό ναυτικό δεν είναι κατάλληλο για να αντιμετωπίσει την απειλή της Υεμένης. Τα δυτικά αντιτορπιλικά μπορεί να εκτοξεύουν πυραύλους εκατομμυρίων δολαρίων σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη των 20.000 δολαρίων, αλλά ήδη τα μαθηματικά αυτής της εξίσωσης δείχνουν ότι οι Υεμενίτες έχουν κερδίσει.
Αν τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία αρχίσουν να βυθίζονται στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, όλα τα στοιχήματα θα χαθούν. Μιλάμε τότε για μια πολιτική κρίση που συγκρίνεται με την έκτακτη ανάγκη του Σουέζ το 1956. Εκείνη η πανωλεθρία κατέληξε σε ντροπή για τις αποικιοκρατικές δυνάμεις Βρετανία και Γαλλία. Πράγματι, η κρίση του Σουέζ του 1956 αναφέρεται ως το σημείο καμπής για την κατάρρευση αυτών των ευρωπαϊκών δυνάμεων και των αξιώσεων παγκόσμιας ισχύος τους.
Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά μέλη του υπό αμερικανική ηγεσία στολίσκου - που ονομάστηκε Επιχείρηση Φρουρός της Ευημερίας - η οποία προσπαθεί υπερβολικά να ακούγεται δικαιολογημένη - απομακρύνονται από το άστοχο εγχείρημα.
Αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να προχωρήσει μόνη της -που μάλλον δεν θα το κάνει λόγω των δομικών προβλημάτων του σύγχρονου στόλου της, όπως εξηγεί ο Λάρι Τζόνσον- τότε η πολιτική οργή για τον Μπάιντεν μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων θα είναι μαραζωμένη. Προσερχόμενος στις προεδρικές εκλογές σε λιγότερο από 10 μήνες με τα δημοσκοπικά του ποσοστά κάτω από τη γραμμή του νερού, ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αντέξει άλλο φιάσκο.
Οι Υεμενίτες θα δώσουν στην Ουάσινγκτον μια ματωμένη μύτη, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Υπέμειναν έναν οκταετή πόλεμο που υποκινήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες αραβικές χώρες. Αυτός ο πόλεμος, που ξεκίνησε το 2015, υποστηρίχθηκε πλήρως από αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα, βόμβες και υλικοτεχνική υποδομή. Ήταν υπό την εποπτεία του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου στη δεύτερη κυβέρνηση Ομπάμα. Ήταν μια παταγώδης αποτυχία.
Οι Υεμενίτες ήταν ανίκητοι και μάλιστα ανάγκασαν τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ να εγκαταλείψουν τις δολοφονικές επιθέσεις τους, αφού οι αντάρτες της Ανσάρ Αλλάχ άρχισαν να στοχεύουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Σαουδάραβες και άλλοι Άραβες είναι απρόθυμοι να συμμετάσχουν στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στολίσκο. Πολιτικά και στρατιωτικά, γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα δηλητηριασμένο δισκοπότηρο.