Οι σχέσεις Ρωσίας-Αργεντινής θα παραμείνουν σταθερές όσο ο Μίλεϊ δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Πολλοί από την εξαιρετικά ποικιλόμορφη συλλογή των ανθρώπων που αποτελούν την κοινότητα των μέσων ενημέρωσης που δεν ανήκουν στο Mainstream, ιδίως όσοι έχουν αριστερό προσανατολισμό, ανησυχούσαν ότι η άνοδος του Χαβιέ Μιλέι στην προεδρία της Αργεντινής θα κατέστρεφε τους δεσμούς με τη Ρωσία. Αυτοί οι φόβοι μέχρι στιγμής δεν επαληθεύτηκαν, αφού η κυβέρνησή του εξέφρασε στην πραγματικότητα την προθυμία να διατηρήσει πραγματιστικές σχέσεις, ακόμη και αν αυτές μπορεί να χάσουν κάποιο από το στρατηγικό τους στοιχείο λόγω της ρητής προτεραιότητας που δίνει στις δυτικές χώρες στην εξωτερική πολιτική της χώρας του.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αργεντινή Ντμίτρι Φεοκτίστοφ δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα πως "υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι χώρες μας θα διατηρήσουν φιλικές σχέσεις... Μας διαβεβαίωσαν πως δε θα υπάρξει αναθεώρηση των εγγράφων που είχαν υπογραφεί προηγουμένως. Δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα σε κανέναν τομέα". Η εκτίμηση αυτή ακολούθησε την 90λεπτη συνάντησή του με τη νέα υπουργό Εξωτερικών Νταϊάνα Μοντίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, "είναι έτοιμη να αλληλεπιδράσει μαζί μας και να προωθήσει τις σχέσεις με έμφαση στο εμπόριο, την οικονομική και επενδυτική συνεργασία".

Από την πλευρά της, αν και παραδέχθηκε σε μεταγενέστερη συνέντευξη ότι η απόφαση του Μίλεϊ να αρνηθεί την ιδιότητα του μέλους των BRICS ήταν εν μέρει ιδεολογική, πρόσθεσε πως ήταν "κυρίως πρακτική" προκειμένου να "βελτιστοποιήσει" τη χρήση του χρόνου του. Αυτή η εξήγηση είναι εύλογη, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν ηγέτη με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεται κανείς για τις αλλαγές που υπερασπίζεται. Από τη δική του οπτική γωνία, είναι λογικό να εστιάζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σε άμεσα εσωτερικά ζητήματα και μόνο μετά θα σκεφτεί για άλλα.  

Αν η ιδεολογική συνιστώσα ήταν τόσο ισχυρή όσο υποψιάζονται οι επικριτές του στην κοινότητα των μη συστημικών μέσων ενημέρωσης, ιδίως εκείνων που έχουν αριστερό πρόσημο, τότε ο Ρώσος πρέσβης θα είχε καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα και αναλόγως θα το είχε μεταφέρει με όσο το δυνατόν πιο διπλωματικό τρόπο. Επιπλέον, ο Μοντίνο δεν θα είχε επίσης πει κατά τη διάρκεια της ίδιας παραπάνω συνέντευξης πως "Θα κάνουμε εμπόριο με αυτούς που πληρώνουν περισσότερα. Δεν είναι αυτό το κράτος για να πάρει αυτή την απόφαση. Το δικό μας καθήκον είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για το εμπόριο".

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η επιστολή του Μιλάνου προς τους πέντε μόνιμους ομολόγους του των BRICS στο τέλος του έτους, με την οποία τους ενημέρωνε επίσημα για την απόφασή του, φέρεται να επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς, "ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων", και να συναντηθεί με τον καθένα από αυτούς. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την οικονομικοκεντρική κοσμοθεωρία του και θα βοηθήσει να αποτραπεί η αντιστροφή της σχετικής προόδου που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Το μόνο πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει είναι αν αποδειχθούν αληθινές οι αναφορές από τα μέσα Δεκεμβρίου σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησής του να στείλει δύο παλιά ρωσικά ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων στην Ουκρανία. Για ό,τι αξίζει, ο πρέσβης Feoktistov δήλωσε πως αναμένει ότι αυτό δε θα συμβεί και πως η Αργεντινή θα διατηρήσει την στρατιωτική της ουδετερότητα απέναντι σε ξένες συγκρούσεις. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί, ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους παράγοντες επιρροής τους για να τον ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μιλέι προφανώς έχει αδυναμία στη Δύση γενικά και στις ΗΠΑ ειδικότερα, οπότε είναι ήδη προδιατεθειμένος σε ό,τι κι αν προτείνουν στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, αν αυτό παρουσιάζεται ως "ένδειξη πολιτισμικής αλληλεγγύης" και ως ανάγκη να "αποδείξει" δήθεν ότι είναι πραγματικά διαφορετικός από τους προκατόχους του. Κρίνοντας από τις εκτιμήσεις του πρέσβη Feoktistov και το αναφερόμενο περιεχόμενο της επιστολής του Milei προς τους πέντε μόνιμους ομολόγους του των BRICS, μέχρι στιγμής κρατάει γερά και αντιστέκεται στις κερδοσκοπικές πιέσεις για το θέμα αυτό.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε φυσικά να αλλάξει, οπότε οι διμερείς δεσμοί θα υποφέρουν, όπως ήταν αναμενόμενο. Η επακόλουθη αποδυνάμωση της στρατηγικής οικονομικής τους συνιστώσας ως αποτέλεσμα της απόφασής του θα ήταν αντίθετη με την οικονομικοκεντρική κοσμοθεωρία του, και όλα αυτά με αντάλλαγμα ένα χτύπημα στην πλάτη από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Υπενθυμίζοντας πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό από φιλελεύθερους-παγκοσμιοποιητές που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με τον Μίλεϊ, αυτό σημαίνει ότι θα ξεπουλούσε τους αμοιβαία επωφελείς δεσμούς με τη Ρωσία για την έγκριση των εχθρών του.

Το μέλλον των ρωσο-αργεντίνικων δεσμών εξαρτάται επομένως από το πόσο ώριμος αποδεικνύεται τελικά ο Milei. Αν είναι κάτι περισσότερο από ένας φανμπόι των ΗΠΑ κατά βάθος, τότε πιθανότατα θα ξεπουλήσει αυτές τις στρατηγικές οικονομικές σχέσεις τους επόμενους μήνες, αλλά πιθανότατα θα τις διατηρήσει αν είναι τόσο σοβαρός με την οικονομικοκεντρική κοσμοθεωρία του όσο ισχυρίζεται. Με βάση ό,τι αποφασίσει να κάνει, οι παρατηρητές μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν μια σαφή ιδέα για το ποιος πραγματικά είναι, τι πρεσβεύει και πώς θα εξελιχθούν πιθανότατα οι δεσμοί της χώρας του με τους άλλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail