Το Ισραήλ περιμένει την εκδίκηση του Ιράν

Η ισραηλινή δολοφονία του ανώτερου διοικητή του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), ταξίαρχου Seyed Razi Mousavi, αύξησε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και έφερε την περιοχή πιο κοντά σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση.

southfront.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Μουσαβί σκοτώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου όταν ένα χτύπημα που αποδόθηκε στο Ισραήλ έπληξε το σπίτι του στην πόλη Set Zaynab στα νότια της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού.

Το IRGC αποκάλυψε πως ο Μουσαβί ήταν υπεύθυνος για την παροχή "υλικοτεχνικής υποστήριξης στον Άξονα της Αντίστασης στη Συρία". Είπε επίσης ότι ο διοικητής ήταν στενός "σύντροφος" του εκλιπόντος διοικητή της Δύναμης Quds, υποστράτηγου Qasem Soleimani, ο οποίος δολοφονήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν περιέγραψε τον Μουσαβί ως έναν από τους "πιο έμπειρους συμβούλους" της επίλεκτης δύναμης Quds Force του IRGC.

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, έχουν ορκιστεί εκδίκηση για τον θάνατο του Μουσαβί.

Η δολοφονία του Μουσαβί καταδικάστηκε επίσης από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τις φιλοϊρανικές ένοπλες παρατάξεις στο Ιράκ, τους Χούθι (Ανσάρ Αλλάχ) στην Υεμένη, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, τη συριακή κυβέρνηση και πολλές άλλες πλευρές.

Ερωτηθείς στις 26 Δεκεμβρίου σχετικά με τη δολοφονία του Μουσαβί, ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού αντιστράτηγος Herzi Halevi αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εργάζονται σε όλη την περιοχή.

Εκπρόσωπος του IRGC δήλωσε στις 27 Δεκεμβρίου πως το Ισραήλ στόχευσε τον Μουσαβί λόγω των "ανεπανόρθωτων ηττών" που υπέστη μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος, ταξίαρχος Ramezan Sharif, ορκίστηκε επίσης ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια "σκληρή εκδίκηση" από το Ιράν και τους συμμάχους του στον αποκαλούμενο "Άξονα της Αντίστασης".

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη εντείνει την επιχείρηση κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο, πραγματοποιώντας 23 επιθέσεις με ρουκέτες, κατευθυνόμενους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας μεταξύ 25 και 27 Δεκεμβρίου. Οι Χούτι εξαπέλυσαν επίσης μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της νοτιότερης ισραηλινής πόλης Εϊλάτ στις 26 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα-ομπρέλα φατριών που υποστηρίζονται από το Ιράν, επιτέθηκε στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά υψίπεδα του Γκολάν με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας για πρώτη φορά στις 27 Δεκεμβρίου.

Το πώς θα αντιδράσει το IRGC στη δολοφονία του Μουσαβί είναι ακόμη ασαφές. Ωστόσο, μια άμεση επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ παραμένει εξαιρετικά απίθανη, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει μια επικίνδυνη αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ μπορεί να προσπαθεί να παρασύρει το Ιράν σε μια άμεση σύγκρουση προκειμένου να αντισταθμίσει την αδυναμία του να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail