Ο μύθος της πτώσης της Ρωσίας

Καθώς ξεκινά το 2024, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέκεται με μια αίσθηση δύναμης, εμφανής στην πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του κατά τη διάρκεια μιας τελετής προς τιμήν των Ρώσων βετεράνων της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέχει εξέχουσα θέση στην προεκλογική του εκστρατεία, γεγονός που αντανακλά την εμπιστοσύνη σε μια ευνοϊκή έκβαση.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πούτιν αντιλαμβάνεται τη δυτική στρατιωτική μηχανή ως έναν τρομερό αντίπαλο, με την Ουκρανία να γίνεται άθελά της πεδίο μάχης. Το Κρεμλίνο πλαισιώνει αυτόν τον αγώνα ως μια επική μάχη εναντίον ολόκληρου του δυτικού μηχανισμού. Αυτή η αφήγηση βρίσκει απήχηση στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπου αγκαλιάζεται με επιτυχία.

Η δυτική στρατιωτική μηχανή είναι περισσότερο ένας χάρτινος τίγρης, αν αναλογιστεί κανείς την αυτοπεποίθηση που αποπνέει ο Πούτιν για την αντιμετώπιση αυτού του λεγόμενου τρομερού αντιπάλου.

Η αφήγηση που εκτυλίσσεται υπογραμμίζει την πεποίθηση της Ρωσίας απέναντι στην αντιληπτή δυτική πίεση, διαμορφώνοντας το πολιτικό τοπίο του Πούτιν καθώς ξεκινάει μια ακόμη θητεία.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες είχαν ως στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα του Πούτιν και να παραλύσουν τη ρωσική οικονομία μέσω κυρώσεων, αλλά οι προσπάθειές τους απέτυχαν. Παρά τους επιβληθέντες περιορισμούς, η ρωσική οικονομία παραμένει εύρωστη, αψηφώντας τις προσδοκίες. Η Δύση ανέμενε μείωση της δημοτικότητας του Πούτιν και οικονομική αστάθεια, αλλά τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν υλοποιήθηκαν.

Η ρωσική οικονομία δεν έχει καταρρεύσει, σε αντίθεση με τις ελπίδες για πτώση του καθεστώτος Πούτιν.
Οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν ωθήσει την οικονομία σε υπερδιέγερση, με το εθνικό ΑΕΠ να ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι μισθοί αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ και τα ποσοστά φτώχειας έχουν πέσει στα επίπεδα πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία βρίσκεται σήμερα στο πιο σταθερό του σημείο, ενισχυμένο από τον πόλεμο που επέτρεψε στον Πούτιν να εξαλείψει την αντιπολίτευση.

Η ένοπλη εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ, που αρχικά δημιούργησε θόρυβο στους κύκλους των δυτικών γερακιών, αποδείχθηκε ασήμαντη λίγο μετά την εκδήλωσή της. Σε αντίθεση με τις δυτικές προσδοκίες, ο συνεχιζόμενος πόλεμος δεν έχει αποδυναμώσει τον Πούτιν- στην πραγματικότητα, φαίνεται απίθανο να το κάνει στο ορατό μέλλον. Αυτή η αντίληψη αποτελεί πρόκληση για τις δυτικές πολιτικές ελίτ να την αποδεχθούν.

Γιατί πιστεύετε ότι οι δυτικές πολιτικές ελίτ θεωρούν πρόκληση να αποδεχτούν την ιδέα πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος δεν έχει αποδυναμώσει τον Πούτιν και δεν πρόκειται να το κάνει στο ορατό μέλλον;

Παρά την έλλειψη στοιχείων που να υποστηρίζουν την αποδυνάμωση του Πούτιν, οι υποστηρικτές της στρατιωτικής επέμβασης επιμένουν, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες για την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το πολιτικό τοπίο στη Ρωσία παραμένει σταθερά υπό τον έλεγχο του Πούτιν, με τον πόλεμο να χρησιμεύει ως δύναμη εδραίωσης παρά ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Πλησιάζοντας στο δεύτερο χρόνο από την εισβολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν χρήματα για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Ρωσία, εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά προβλήματα, εξαπέλυσε μεγάλες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να δοκιμάσει την ουκρανική αεράμυνα. Εκμεταλλευόμενη την έλλειψη χρημάτων, ο στόχος είναι να εξαντλήσει τους δαπανηρούς πυραύλους για αντιαεροπορικά συστήματα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη διάλυση των ουκρανικών στρατιωτικών δομών με βομβαρδιστικά αεροπλάνα. 

Η δυσκολία της Δύσης να βρει κεφάλαια είναι σαν ένα χιουμοριστικό υπόβαθρο, επισημαίνοντας πώς τα οικονομικά ζητήματα υπονομεύουν την υποτιθέμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και βοηθούν ακούσια τα σχέδια της Ρωσίας. Η παγκόσμια κατάσταση παίρνει μια απροσδόκητη τροπή και η Δύση αγωνίζεται να βρει απαντήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν βγαίνει αλώβητος, διαψεύδοντας τις δυτικές προσδοκίες. Η κατάσταση απηχεί μια επιστροφή στη δυναμική του Ψυχρού Πολέμου, όπου τα παιχνίδια εξουσίας επισκιάζουν την παγκόσμια ευημερία. Η ειρωνεία έγκειται στην ακούσια ενίσχυση της θέσης του Πούτιν, αφήνοντας τη Δύση να παλεύει με τις συνέπειες των λανθασμένων υπολογισμών της. Η πτώση είναι ένα πικρό χάπι για όσους υποτίμησαν την ανθεκτικότητα του Πούτιν, καταρρίπτοντας το μύθο της πτώσης της Ρωσίας.

Παρά τις υψηλές προσδοκίες, η ουκρανική αντεπίθεση δεν κατάφερε να επιτύχει σημαντική στρατηγική πρόοδο, μια εξέλιξη που αντιμετωπίστηκε με ικανοποίηση στο Κρεμλίνο. Η αντιληπτή δύναμη του Πούτιν, που εδράζεται σε αυτές τις γεωπολιτικές δυναμικές, τον τοποθετεί ως ηγέτη που πλοηγείται σε δύσκολες συνθήκες με ανθεκτική στάση. Η αφήγηση που εκτυλίσσεται υπογραμμίζει την πεποίθηση της Ρωσίας απέναντι στην αντιληπτή δυτική πίεση, διαμορφώνοντας το πολιτικό τοπίο του Πούτιν καθώς ξεκινάει μια ακόμη θητεία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail