Η σχεδιαζόμενη ταξιαρχία τεθωρακισμένων της Γερμανίας στη Λιθουανία είναι το πρώτο βήμα προς μια "στρατιωτική Σένγκεν"

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία για τη βάση μιας ταξιαρχίας τεθωρακισμένων στη Λιθουανία, η οποία θα σταθμεύσει κοντά στα σύνορα του κράτους της Ένωσης και θα αναπτυχθεί πλήρως έως το 2027. Ένα μήνα πριν, είχε δηλώσει πως "χρειαζόμαστε μια Bundeswehr που να μπορεί να αμυνθεί και να διεξάγει πόλεμο για να υπερασπιστεί την ασφάλεια και την ελευθερία μας", όταν αποκάλυψε το νέο στρατιωτικό-στρατηγικό δόγμα της χώρας του. Το έγγραφο αυτό βασίζεται στο ηγεμονικό μανιφέστο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς από το Δεκέμβριο του 2022.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Λίγο μετά τη δημοσίευση του εν λόγω δόγματος, ο επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ αντιστράτηγος Alexander Sollfrank πρότεινε τη δημιουργία της λεγόμενης "στρατιωτικής Σένγκεν" για τη βελτιστοποίηση της διακίνησης τέτοιου εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Η επακόλουθη σύναψη της συμφωνίας της Γερμανίας με τη Λιθουανία για τη χορήγηση τεθωρακισμένων ταξιαρχιών, η οποία δεν αποτέλεσε αιφνιδιαστική εξέλιξη, δεδομένου ότι είχε ήδη συζητηθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, παρέχει την αφορμή για την επιτάχυνση αυτών των σχεδίων.

Εκτιμήθηκε τότε ότι "Η προτεινόμενη "στρατιωτική Σένγκεν" του ΝΑΤΟ είναι ένα ελάχιστα συγκαλυμμένο γερμανικό παιχνίδι εξουσίας επί της Πολωνίας" που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρωθυπουργία για να υποτάξει τη χώρα αυτή ως πληρεξούσιο. Ο ηγέτης της συντηρητικής-εθνικιστικής αντιπολίτευσης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι τον κατηγόρησε πως είναι "πράκτορας της Γερμανίας" λόγω των στενών δεσμών του με τη χώρα αυτή και προειδοποίησε ότι σχεδιάζει την παράδοση της πολωνικής κυριαρχίας σε αυτήν.

Οι παρατηρητές θα πρέπει να σημειώσουν πως η συμφωνία της Γερμανίας για τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες με τη Λιθουανία δεν υπογράφηκε παρά μόνο μετά την επιστροφή του Τουσκ στην εξουσία στα μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Βερολίνο δεν ήθελε να συμφωνήσει σε αυτό πριν από αυτό, καθώς θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην προηγούμενη κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των εκλογών του Οκτωβρίου. Ο Κατσίνσκι θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτοί οι 4.800 στρατιώτες και 200 πολίτες που θα εδρεύουν εκεί μέχρι το 2027 μπορούν να εφοδιάζονται αποτελεσματικά μόνο μέσω διαμετακόμισης μέσω της Πολωνίας, τα δικαιώματα της οποίας το κόμμα του μπορεί να ήταν απρόθυμο να παραχωρήσει. 

Προκειμένου να μην γίνουν αυτά τα σχέδια αλεξικέραυνο αντιπαράθεσης ενόψει μιας ήδη τεταμένης ψηφοφορίας, η Γερμανία πιθανώς αποφάσισε να αναβάλει την υπογραφή της συμφωνίας αυτής μέχρι την εκλογή του Τουσκ, και ίσως να επαναδιαπραγματευτεί ακόμη και κάποιες από τις λεπτομέρειες σε περίπτωση που έχανε. Δεδομένου ότι όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο, ωστόσο, ο συμπολίτης του Γερμανός Sollfrank προσδιόρισε στρατηγικά την πρότασή του για τη λεγόμενη "στρατιωτική Σένγκεν" σχεδόν ένα μήνα αφότου έγινε σαφές πως ο Τουσκ θα επέστρεφε στην εξουσία.

Το στρατιωτικό-στρατηγικό δόγμα της Γερμανίας δημοσιεύθηκε ακριβώς πριν από αυτό, το οποίο επίσης σχεδόν σίγουρα είχε προγραμματιστεί για μετά τις πολωνικές εκλογές για τον προαναφερθέντα λόγο να μην δοθεί στον Κατσίνσκι ένα ακόμη θέμα με το οποίο θα μπορούσε να ξεσηκώσει τη βάση του εναντίον του Τουσκ. Τώρα που επέστρεψε στην εξουσία, η Γερμανία δεν χρειάζεται πλέον να κρύβει τις ηγεμονικές στρατιωτικές της προθέσεις, όπως αποδεικνύεται από τη δημοσίευση του εν λόγω δόγματος, την πρόταση του συμπατριώτη του Γερμανού Sollfrank και τη νέα συμφωνημένη γερμανική ταξιαρχία τεθωρακισμένων στη Λιθουανία.

Όπως γράφτηκε νωρίτερα, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο η Γερμανία μπορεί να προμηθεύσει την ομάδα των 5.000 μελών της σε αυτή τη χώρα της Βαλτικής είναι μέσω διαμετακόμισης μέσω της Πολωνίας, εξ ου και η λογική πίσω από την επιτάχυνση των σχεδίων για μια "στρατιωτική Σένγκεν". Ωστόσο, η σκέψη ότι τα γερμανικά όπλα, το υλικό και τα πυρομαχικά θα περνούν από την Πολωνία καθ' οδόν προς τη Λιθουανία είναι απαράδεκτη από τη σκοπιά πολλών συντηρητικών-εθνικιστών Πολωνών, οι οποίοι θα το αντιλαμβάνονταν ως ένα ισχυρό σύμβολο γερμανικής κυριαρχίας πάνω στη μόλις υποταγμένη χώρα τους.

Πιθανότατα, έχοντας κατά νου αυτές τις ανησυχίες, καθώς και την επίσης προβλέψιμη αντίσταση στο νέο μεταναστευτικό σύμφωνο της ΕΕ, ο Τουσκ προσπάθησε να αναλάβει τον έλεγχο των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Πολωνίας, αφού η συντηρητική-εθνικιστική αντιπολίτευση τα συσσώρευσε με τα στελέχη της όλα αυτά τα χρόνια. Η νέα αμφιλεγόμενη στάση της Πολωνίας έναντι της Γερμανίας και των παράνομων μεταναστών, η οποία θα εκδηλωθεί προβλέψιμα μέσω της "στρατιωτικής Σένγκεν" και της εισαγωγής πολιτισμικά ανόμοιων ατόμων, απαιτεί από τον ίδιο να διαμορφώσει την αφήγηση από ψηλά.

Οι θεσμοί αυτοί μόλις τέθηκαν σε εκκαθάριση λόγω της διαμάχης μεταξύ του φιλελεύθερου-παγκοσμιοποιητή Τουσκ και του συντηρητικού-εθνικιστή προέδρου Αντρέι Ντούντα, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές κάπου την άνοιξη του 2025, αλλά τουλάχιστον στερεί από την αντιπολίτευση τα φερέφωνά της. Το επακόλουθο σκάνδαλο σχετικά με την κατάσχεση των μέσων αυτών από τον Τουσκ απέσπασε επίσης σημαντικά την προσοχή των Πολωνών από τις δύο νέες αμφιλεγόμενες θέσεις της κυβέρνησής του, οι οποίες αναλύθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο.

Προωθεί λοιπόν την ατζέντα του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα διαλυθούν αν ο Ντούντα δεν του δώσει τον έλεγχό τους, ενώ παράλληλα θα εισάγονται πολιτισμικά ανόμοιοι λαθρομετανάστες από άλλα μέρη της ΕΕ, καθώς η Γερμανία πιθανότατα εξασφαλίζει δικαιώματα διέλευσης "στρατιωτικής Σένγκεν". Αν δεν συμβεί κάτι απροσδόκητο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η ιδεολογική και στρατιωτική κυριαρχία της Γερμανίας επί της Πολωνίας αναμένεται να ενισχυθεί, κάτι που θα συμβεί εις βάρος της κυριαρχίας της, όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Κατσίνσκι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail