Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον - Βαγδάτης δε θα καταλήξουν στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων

U.S. Army / Staff Sgt. Quince Lanford
Freepen.gr - Οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει μεταξύ Ουάσινγκτον και Βαγδάτης για τον τερματισμό της αποστολής του διεθνούς αντιτρομοκρατικού συνασπισμού στο Ιράκ δεν θα καταλήξουν στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά στην αλλαγή της μορφής της παρουσίας τους στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του αμερικανικού στρατιωτικού αποσπάσματος στη γειτονική Συρία, δήλωσε στο RIA Novosti ο Σύριος εμπειρογνώμονας σε γεωστρατηγικά θέματα Kamal al-Jufa.

Μια κοινή αμερικανο-ιρακινή στρατιωτική επιτροπή άρχισε τις εργασίες της στη Βαγδάτη το Σάββατο για να καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της αποστολής του διεθνούς αντιτρομοκρατικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τη μετάβαση σε διμερείς σχέσεις ασφαλείας μεταξύ του Ιράκ, των ΗΠΑ και των χωρών-εταίρων του συνασπισμού.

"Η συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προετοιμάζει ένα νέο στάδιο - όχι την απόσυρση των Αμερικανών από το Ιράκ, αλλά την αλλαγή των καθηκόντων τους, την επαναταξινόμησή τους στο πλαίσιο της μορφής εκπαίδευσης, όπως ήταν πριν, με μείωση του αριθμού του αποσπάσματος στο Ιράκ, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αμερικανική παρουσία στη Συρία. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το Ιράκ αποτελεί το υλικοτεχνικό εφαλτήριο για τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Τόνισε πως η αλλαγή της μορφής της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ αποτελεί μέρος της γενικής διαδικασίας αλλαγής του ρόλου τους στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, είπε, "ορισμένα μέρη" δεν ενδιαφέρονται για τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή και ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον να διατηρήσει ή και να αυξήσει την παρουσία αυτή στο πλαίσιο της γενικής αστάθειας.

"Όλη αυτή η αμοιβαία κλιμάκωση στη Συρία και το Ιράκ τόσο από τις δυνάμεις της αντίστασης όσο και από τα αμερικανικά στρατεύματα είναι συνέπεια των όσων συμβαίνουν στη Γάζα... Δε θα υπάρξει δυνατότητα αποκλιμάκωσης χωρίς απόφαση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα", πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω του προεκλογικού αγώνα και της αυξανόμενης δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης για τα γεγονότα στη Γάζα, πιστεύει ο ειδικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail