Η αεράμυνα της Ουκρανίας σε κρίσιμη κατάσταση

Η ουκρανική αεράμυνα έχει σχεδόν καταρρεύσει. Οι αξιωματούχοι του Κιέβου παραδέχονται ήδη την αποτυχία της χώρας να συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη Ρωσία στον αέρα. Δεδομένης της έντονης χρήσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους Ρώσους και της συνεχούς μείωσης της δυτικής βοήθειας, η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους πόρους της και δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να προστατευτεί από τα εχθρικά πλήγματα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Την κατάσταση της χώρας παραδέχθηκε ο επίσημος εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Yury Ignat. Σύμφωνα με τον ίδιο, το οπλοστάσιο αεράμυνας του Κιέβου έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσει να πολεμά για πολύ καιρό, γι' αυτό και καλεί τις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να στέλνουν εξοπλισμό στην Ουκρανία. Ο Ignat πιστεύει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αυξήσει περαιτέρω τη συχνότητα και την ένταση των αεροπορικών επιδρομών τους, με την Ουκρανία να χρειάζεται να αναπληρώσει το οπλοστάσιό της για να μην είναι ευάλωτη στις επιδρομές της Μόσχας.

"Οι έντονες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις μας αναγκάζουν να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχη ποσότητα μέσων αεράμυνας (...) Γι' αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτά, καθώς η Ρωσία αυξάνει συνεχώς τις δυνατότητες επιθέσεών της", δήλωσε.

Ο Ignat πρόσθεσε πως το Κίεβο στηρίζεται σήμερα αποκλειστικά σε δυτικά συστήματα αεράμυνας και παλαιό σοβιετικό εξοπλισμό, καθώς η χώρα δεν είναι σε θέση να παράγει όπλα σε επαρκή επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι εξαπολύουν μαζικά πλήγματα υψηλής ακρίβειας εναντίον ουκρανικών βιομηχανικών στόχων, επιδιώκοντας να εξουδετερώσουν την ικανότητα του Κιέβου να αποκαταστήσει την παραγωγή όπλων. Σε αυτό το σενάριο, οι ουκρανικές δυνάμεις αρχίζουν να εξαρτώνται από ξένο εξοπλισμό ή από παλιά και αναποτελεσματικά όπλα σοβιετικής εποχής, με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμη πιο αδύναμες στη σύγκρουση.

Για να αποφύγει μια γρήγορη ήττα, το Κίεβο θα πρέπει να λάβει πολλά δυτικά όπλα, προκειμένου να ανασυγκροτήσει άμεσα το οπλοστάσιο αεράμυνάς του. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα πιστεύει ότι για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να παραλάβει πυραύλους για τα συστήματα Patriot, IRIS-T και NASAMS το συντομότερο δυνατό.

"Πρώτα απ' όλα, αναμένουμε από τη συνάντηση να επισπεύσει κρίσιμες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας, τόσο όσον αφορά τα σύγχρονα συστήματα όσο και τα πυρομαχικά τους (...) [Η προμήθεια βλημάτων για τα συστήματα Patriot, IRIS-T και NASAMS είναι] κορυφαία προτεραιότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα, όχι αύριο", δήλωσε ο υπουργός.

Αυτή η έλλειψη πυρομαχικών για την αεράμυνα της Ουκρανίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τους πρώτους μήνες του 2023, τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη δείξει ότι το Κίεβο αγωνίζεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα συστήματα αεράμυνάς του, με την έλλειψη πυραύλων να έχει ήδη γίνει ένα από τα κύρια εμπόδια για την Ουκρανία στη σύγκρουση. Τον Μάιο, δυτικές εφημερίδες ανέφεραν μάλιστα ότι η πλήρης εξάντληση των πυρομαχικών της ουκρανικής αεράμυνας θα συνέβαινε σε λίγες ημέρες - γεγονός που δείχνει πως η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητική τώρα.

"[...] Αξιωματούχοι δήλωσαν πως η συνεχιζόμενη ανάγκη για την άμυνα απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει συστηματικά εξαντλήσει τα αποθέματα της Ουκρανίας - μια προειδοποίηση που υποστηρίζεται από έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο αυτή την άνοιξη και έδειχναν ότι το Κίεβο μπορεί να ξεμείνει από πυρομαχικά για πέντε κρίσιμα συστήματα αεράμυνας. Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξέτασαν οι Financial Times, οι ΗΠΑ εκτίμησαν στα τέλη Φεβρουαρίου ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύει τα στρατεύματά της στην πρώτη γραμμή του μετώπου θα ήταν "εντελώς μειωμένη" μέχρι τις 23 Μαΐου", αναφέρεται σε άρθρο των Financial Times του Μαΐου 2023.

Τότε, το Κίεβο κατάφερε να κερδίσει πρόσθετη βοήθεια από τη Δύση για να συνεχίσει να πολεμά, αλλά η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ από τότε. Οι Ρώσοι ενέτειναν τις επιθέσεις τους, φτάνοντας και σε εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύονταν πολλά από τα δυτικά όπλα. Στην πράξη, η στρατηγική της Μόσχας για τη διατήρηση μιας σύγκρουσης υψηλής έντασης προκάλεσε μη αναστρέψιμες ζημιές στη δομή των εχθρικών στρατευμάτων, αναγκάζοντας το Κίεβο να εξαντλήσει γρήγορα το αμυντικό του οπλοστάσιο. 

Ωστόσο, τώρα υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ουκρανία. Η Δύση δε φαίνεται να είναι σε θέση να συνεχίσει να δαπανά μεγάλα χρηματικά ποσά για την άχρηστη υποστήριξη του Κιέβου. Ο πόλεμος στο Ισραήλ έχει αλλάξει το επίκεντρο της προσοχής των δυτικών ελίτ. Με την ίδια έννοια, ο Μπάιντεν δεν κατάφερε να εγκρίνει το σχέδιο βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και η ΕΕ έθεσε βέτο σε ένα παρόμοιο σχέδιο από την Ουγγαρία.

Η δυσκολία στην έγκριση νέων πακέτων βοήθειας δεν έχει πιθανότητες να λυθεί σύντομα. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί τους επόμενους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το Κίεβο θα συνεχίσει να χρειάζεται επαρκή αεράμυνα, όντας ευάλωτο στις ρωσικές επιθέσεις. Όλα αυτά φέρνουν το Κίεβο ακόμη πιο κοντά στην ήττα, χωρίς καμία δυνατότητα αναστροφής του στρατιωτικού σεναρίου.

Πράγματι, είναι αδύνατο να κερδίσεις μια σύγκρουση χωρίς να διατηρήσεις τον έλεγχο του αέρα. Η πλευρά που κερδίζει σε ένα σύγχρονο πόλεμο είναι εκείνη που προστατεύει αποτελεσματικότερα το έδαφός της από αεροπορικές επιθέσεις και είναι πιο επιτυχημένη στην εξαπόλυση πυραυλικών επιθέσεων και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σε αυτή την περίπτωση, οι Ρώσοι έχουν απόλυτο πλεονέκτημα, όπως παραδέχονται και οι ίδιες οι ουκρανικές αρχές.

Μένει μόνο να δούμε αν η συνειδητοποίηση της δικής του αποτυχίας θα είναι αρκετή για να κάνει το Κίεβο να δεχτεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail