Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η δημοκρατία τους απειλείται, αναμένουν βία που σχετίζεται με τις εκλογές - δημοσκόπηση

Μια νέα δημοσκόπηση του CBS/YouGov δείχνει πως η εμπιστοσύνη των Αμερικανών πολιτών στο δημοκρατικό τους σύστημα δεν είναι ισχυρή. Αντιθέτως, υπάρχουν φόβοι για εκλογική βία λίγους μόνο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, δημοσκόπηση της Telegraph έδειξε ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι σε πέντε βασικές πολιτείες μάχης θέλουν να μειωθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο 

Το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες απειλείται, ενώ το 30% θεωρεί πως η δημοκρατία είναι ασφαλής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της CBS/YouGov που διεξήχθη μεταξύ 3 και 5 Ιανουαρίου. Επιπλέον, το 49% πιστεύει ότι θα υπάρξει χάος και βία από όποια πλευρά χάσει κατά τη διάρκεια ή μετά τις φετινές εκλογές. Το υπόλοιπο 51% ελπίζει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν ειρηνικά και με πλήρη σεβασμό στα επίσημα αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της τρίτης επετείου της επίθεσης στο Καπιτώλιο, μιας από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην πολιτική ζωή της Βόρειας Αμερικής, οι νομικές συνέπειες της οποίας συνεχίζονται ακόμη. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ένας όχλος υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέλαβε βίαια το Κογκρέσο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, την οποία θεωρούσαν παράνομη και δόλια.

Υπό αυτή την έννοια, η έρευνα του CBS/YouGov δείχνει ότι το 39% των Αμερικανών δεν θεωρεί τον Μπάιντεν νόμιμο νικητή των προεδρικών εκλογών του 2020, παρόλο που κανένα πειστικό στοιχείο δεν αποδεικνύει την υποτιθέμενη απάτη, έναν ισχυρισμό που προωθείται κυρίως από τον Τραμπ. Ωστόσο, το 78% των ερωτηθέντων αποδοκίμασε τις "ενέργειες των ανθρώπων που εισέβαλαν με τη βία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ" τον Ιανουάριο. Παρ' όλα αυτά, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρούν την έφοδο στο Καπιτώλιο ως "υπεράσπιση της ελευθερίας".

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης πως τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πρόταση του Τραμπ να δοθεί χάρη σε όσους συμμετείχαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο, ενώ σχεδόν οι μισοί πολίτες των ΗΠΑ, κυρίως Δημοκρατικοί, τάσσονται υπέρ της διαγραφής του Τραμπ από το ψηφοδέλτιο, εάν οι πολιτείες θεωρούν ότι διέπραξε εξέγερση. Συνολικά, μια ισχνή πλειοψηφία θα διατηρούσε τον Τραμπ στα ψηφοδέλτια των εκλογών.

Το πιο ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς είναι η αποκάλυψη πως οι ψηφοφόροι σε βασικές πολιτείες των ΗΠΑ που δίνουν μάχες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει υπερβολική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Μια νέα δημοσκόπηση της Telegraph αποκαλύπτει πως το ένα τρίτο των ψηφοφόρων σε έξι πολιτείες που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει "πάρα πολλά" για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενώ μια μεγάλη μειοψηφία σε πέντε από τις έξι πολιτείες δήλωσε ότι η βοήθεια θα πρέπει τώρα να περικοπεί.

Η δημοσκόπηση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον Μπάιντεν, ο οποίος ζητά απεγνωσμένα από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία πριν η χειμερινή εκστρατεία βομβαρδισμών της Ρωσίας καταστρέψει βασικές υποδομές στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες δημοσκοπήσεις και έρευνες αγοράς της εταιρείας Redfield & Wilton Strategies για λογαριασμό της Telegraph, ο Τραμπ έχει μεγαλύτερη υποστήριξη για την πολιτική του στην Ουκρανία στις βασικές πολιτείες μάχης Αριζόνα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα και Πενσυλβάνια. Στις πέντε από τις έξι πολιτείες, το 32% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ήταν πολύ υψηλή, ενώ το 33% ανέφερε το ίδιο στην Πενσυλβάνια, ενώ το 30-37% δήλωσε πως η υποστήριξη θα πρέπει να μειωθεί, ενώ το 15%-19% υποστήριξε ότι θα πρέπει να αυξηθεί.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης πως οι ψηφοφόροι σε πέντε από τις έξι πολιτείες πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεσπάσει αν ο Τραμπ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2020. Οι ψηφοφόροι αυτοί είναι επίσης πιθανό να προσελκύονται από την υπόσχεση του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο σε "μία μόνο ημέρα", μεσολαβώντας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τερματίζοντας την προμήθεια αμερικανικών πυρομαχικών.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι περισσότεροι ψηφοφόροι στις βασικές swing states πιστεύουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα γινόταν είτε ο Τραμπ ήταν πρόεδρος είτε όχι. Με αυτόν τον τρόπο, οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι υποκινούμενος από τις ΗΠΑ, ενώ τα αίτια του πολέμου στη Γάζα προϋπήρχαν της εμπλοκής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Το πιο ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση της Telegraph είναι ότι οι ψηφοφόροι στις πολιτείες που βρίσκονται σε ταλάντευση υποστηρίζουν περισσότερο την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ - με τους περισσότερους ψηφοφόρους σε πέντε από τις έξι πολιτείες να πιστεύουν πως η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στο Τελ Αβίβ είναι "στο σωστό μέγεθος". Στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν, να μειώσουν ή να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα στήριξης, η μεγαλύτερη ομάδα και στις έξι πολιτείες απάντησε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να τα διατηρήσει.

Αυτό δείχνει ένα προφανές επίπεδο πολεμικής κόπωσης σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη, αλλά όχι με τη Μέση Ανατολή. Με ένα τεράστιο μέρος των ψηφοφόρων των ΗΠΑ να είναι επιφυλακτικό ως προς το ότι η εσωτερική ειρήνη μπορεί να διατηρηθεί μετά τις εκλογές, τίθεται το ερώτημα αν ο Μπάιντεν θα συνεχίσει τη βαθιά αντιδημοφιλή ενέργεια της χρηματοδότησης και υποστήριξης της Ουκρανίας. Είναι προφανώς αντιδημοφιλής, ιδίως στο πλαίσιο του μέσου Αμερικανού που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, αλλά ο Μπάιντεν επιμένει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail