Η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται σε καλό φεγγάρι

Photo: Public domain
Το 2023 μπορεί να οριστεί για τις επόμενες γενιές ως το έτος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας. Αυτό το θαύμα των θαυμάτων θα μπορούσε εύκολα να λικνιστεί κάτω από ένα groove από - ποιον άλλον - τον Stevie Wonder: "Here I am baby/ signed, sealed, delivered, I'm yours".

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Τους πρώτους 11 μήνες του 2023, το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια- δεν περίμεναν να το πετύχουν αυτό μέχρι το 2024.

Τώρα σίγουρα αυτό είναι One Partnership Under a Groove. Για άλλη μια φορά υπογράφηκε, σφραγίστηκε και παραδόθηκε κατά την επίσκεψη μιας μεγάλης αντιπροσωπείας στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και επανεξέτασε και αναβάθμισε όλο το φάσμα της συνολικής εταιρικής σχέσης/στρατηγικής συνεργασίας, συμπληρώνοντας μια σειρά νέων, μεγάλων κοινών έργων.

Ταυτόχρονα, στο μέτωπο του Great Game 2.0, όλα όσα πρέπει να επαναβεβαιωθούν θίχτηκαν από την αναλυτική συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Dimitri Simes στην εκπομπή του Great Game.

Προσθέστε σε αυτό την προσεκτικά δομημένη ανάλυση που έγραψε ο επικεφαλής της SVR Σεργκέι Ναρίσκιν, ορίζοντας το 2024 ως "το έτος της γεωπολιτικής αφύπνισης" και καταλήγοντας στην αναμφισβήτητα βασική διατύπωση μετά την επερχόμενη, κοσμική ταπείνωση του ΝΑΤΟ στις στέπες του Ντονμπάς: "Το 2024, ο αραβικός κόσμος θα παραμείνει ο κύριος χώρος στον αγώνα για την εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης πραγμάτων".

Μπροστά σε μια τόσο λεπτομερή γεωπολιτική λεπτομέρεια, δεν είναι περίεργο που η αυτοκρατορική αντίδραση ήταν η αποπληξία - η οποία αποκαλύφθηκε επιδερμικά σε μακροσκελείς, βασανιστικές "αναλύσεις" που προσπαθούσαν να εξηγήσουν γιατί ο πρόεδρος Πούτιν αποδείχθηκε ο "γεωπολιτικός νικητής" του 2023, αποπλανώντας τεράστιες εκτάσεις του αραβικού κόσμου και του Παγκόσμιου Νότου, παγιώνοντας τους BRICS πλάι-πλάι με την Κίνα και σπρώχνοντας την ΕΕ ακόμη περισσότερο σε ένα μαύρο κενό που η ίδια - και ο Ηγεμόνας - δημιούργησαν.

Ο Πούτιν επέτρεψε στον εαυτό του ακόμη και να προσφέρει, κατά το ήμισυ αστειευόμενος, τη ρωσική υποστήριξη για την πιθανή "επανένωση" των συνοριακών περιοχών της χώρας "σφάλμα-404" που κάποτε προσαρτήθηκαν από τον Στάλιν και τελικά θα επιστραφούν στους πρώην ιδιοκτήτες Πολωνία, Ουγγαρία & Ρουμανία. Πρόσθεσε ότι είναι 100% σίγουρος πως αυτό θέλουν οι κάτοικοι αυτών των ακόμα ουκρανικών συνόρων.

Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε την Υπερκαρπαθία πίσω στην Ουγγαρία, τη Γαλικία και το Volyn πίσω στην Πολωνία και την Μπουκοβίνα πίσω στη Ρουμανία. Μπορείτε να νιώσετε το σπίτι να κουνιέται ήδη μέχρι το ξημέρωμα στη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι;

Στη συνέχεια, υπάρχει το ενδεχόμενο ο Ηγεμόνας να διατάξει τους κατώτερους μπράβους του ΝΑΤΟ να παρενοχλήσουν τα ρωσικά πετρελαιοφόρα στη Βαλτική Θάλασσα και να "απομονώσουν" την Αγία Πετρούπολη. Είναι αυτονόητο ότι η ρωσική απάντηση θα ήταν απλώς να καταστρέψει τα κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου (το χάκινγκ μπορεί να είναι αρκετό), να κάψει τα ηλεκτρονικά σε όλο το φάσμα και να αποκλείσει τη Βαλτική στην είσοδο κάνοντας μια άσκηση "Ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας" ώστε όλοι να εξοικειωθούν με το νέο αυλάκι.

Αυτή η συμβίωση Κίνας-Ρωσίας στην Άπω Ανατολή...

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της διευρυμένης εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας είναι αυτό που σχεδιάζεται για την κινεζική βορειοανατολική επαρχία Heilongjiang.

Η ιδέα είναι να μετατραπεί σε ένα μεγαθήριο οικονομικής, επιστημονικής ανάπτυξης και εθνικής άμυνας, με επίκεντρο την πρωτεύουσα της επαρχίας Χαρμπίν, με μια νέα, εκτεταμένη Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ).

Ο βασικός παράγοντας είναι πως αυτός ο μεγακόμβος θα συντονίζει επίσης την ανάπτυξη της τεράστιας ρωσικής Άπω Ανατολής. Αυτό συζητήθηκε λεπτομερώς στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε μια μοναδική, εκπληκτική ρύθμιση, μπορεί να επιτραπεί στους Κινέζους να διαχειριστούν επιλεγμένα γεωγραφικά πλάτη της ρωσικής Άπω Ανατολής για τα επόμενα 100 χρόνια.

Όπως ανέφερε λεπτομερώς ο αναλυτής Thomas Polin με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο έχει προϋπολογίσει όχι λιγότερα από 10 τρισεκατομμύρια γουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) για το όλο θέμα. Τα μισά από αυτά θα απορροφηθούν από το Χαρμπίν. Το σχέδιο θα φτάσει στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο τον ερχόμενο Μάρτιο και αναμένεται να εγκριθεί. Έχει ήδη εγκριθεί από την κάτω βουλή της Δούμας στη Μόσχα.

Οι διακλαδώσεις είναι απίστευτες. Θα έχουμε το Χαρμπίν να αναβαθμίζεται σε πόλη με άμεση διοίκηση, όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Τιαντζίν και η Τσονγκίνγκ. Και πάνω απ' όλα θα δημιουργηθεί στο Χαρμπίν μια σινορωσική επιτροπή διαχείρισης που θα επιβλέπει το όλο εγχείρημα.

Τα κορυφαία κινεζικά πανεπιστήμια - συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου - θα μεταφέρουν τις κύριες πανεπιστημιουπόλεις τους στο Χαρμπίν. Τα πανεπιστήμια Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Αμυντικής Τεχνολογίας θα συγχωνευθούν με το Πολυτεχνείο του Χαρμπίν για να σχηματίσουν μια νέα οντότητα που θα επικεντρώνεται στις αμυντικές βιομηχανίες. Ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Σενζέν θα μετακομίσουν επίσης στο Χαρμπίν.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα εγκαταστήσει τα κεντρικά της γραφεία για τη βόρεια Κίνα στο Χαρμπίν, με αγορές που θα διαπραγματεύονται μετοχές και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί εμπορευμάτων.

Οι κάτοικοι της Heilongjiang θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις καθορισμένες ρωσικές περιοχές της Άπω Ανατολής. Η νέα SEZ Heilongjiang θα έχει τη δική της τελωνειακή ζώνη και δεν θα έχει φόρους εισαγωγής.

Αυτό είναι το ίδιο πνεύμα που κινεί τους διαδρόμους συνδεσιμότητας BRI και τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC). Η υποκείμενη λογική είναι η ευρύτερη ολοκλήρωση της Ευρασίας.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Astana Club στο Καζακστάν, ο ερευνητής Damjan Krnjevic-Miskovic, Διευθυντής Πολιτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο ADA στο Μπακού, έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση για τους διαδρόμους συνδεσιμότητας.

Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στη συνάντηση C5+1 (πέντε κεντροασιατικές "χώρες" συν την Κίνα) πριν από τρεις μήνες στο Ντουσανμπέ, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ: αυτό μεταφράζεται ως ολοκλήρωση Κεντρικής Ασίας-Καυκάσου.

Ο Μίσκοβιτς δίνει τη δέουσα προσοχή σε όλα όσα εξελίσσονται σε αυτό που ορίζει, ορθά, ως "περιοχή του Δρόμου του Μεταξιού" - διασυνδέοντας τον ευρωατλαντικό χώρο με την Ασία-Ειρηνικό και διασυνδέοντας τη Δυτική Ασία, τη Νότια Ασία και την ευρύτερη Ευρασία.

Στρατηγικά, βέβαια, πρόκειται για τον "γεωπολιτικό μεντεσέ, όπου το ΝΑΤΟ συναντά τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και όπου η Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου (BRI) συνδέεται με την Τουρκία και την επικράτεια της ΕΕ". Σε πρακτικό επίπεδο, Ρωσία-Κίνα γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να προωθήσουν την οικονομική συνδεσιμότητα και τις " συνεργατικές σχέσεις" σε όλο αυτό το τεράστιο φάσμα.

Ο πόλεμος των οικονομικών διαδρόμων αναζωπυρώνεται

Ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας ήδη πολώνει τις διευρυνόμενες BRICS 10 (που ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου, υπό τη ρωσική προεδρία, και χωρίς να φλερτάρει η Αργεντινή με τη δολαριοποίηση) και τις συρρικνούμενες G7.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο - ένα βασικό χέρι της Ασίας -, μιλώντας στο TASS, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως η βασική κινητήρια δύναμη για τη Σύμπραξη Ευρύτερης Ευρασίας (επίσημη ρωσική πολιτική) είναι η σύνδεση της Οικονομικής Ένωσης Ευρασίας (EAEU) με την BRI.

Καθώς η Ρωσία αναπτύσσει μια προσεκτικά βαθμονομημένη ισορροπία μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας, η ίδια ώθηση ισχύει και για την ανάπτυξη της INSTC, όπου Ρωσία-Ιράν-Ινδία είναι οι κύριοι εταίροι, ενώ το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης βέβαιο ότι θα καταστεί κρίσιμος παίκτης.

Προσθέστε σε αυτό την τεράστια βελτίωση των ρωσικών δεσμών με τη Βόρεια Κορέα, τη Μογγολία, το Πακιστάν (μέλος του BRI και του SCO) και την ASEAN (εκτός από τη δυτικοποιημένη Σιγκαπούρη).

Ο BRI, όταν πρόκειται για την ουσία, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόλις βρέθηκα στη Μόσχα, την Αστάνα και το Αλμάτι για τρεις εβδομάδες, και ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσω από διάφορες πηγές πως τα τρένα σε όλους τους διαδρόμους συνδεσιμότητας είναι ασφυκτικά γεμάτα- μέσω του Υπερσιβηρικού- μέσω της Αστάνα μέχρι το Μινσκ- και μέσω του Αλμάτι στο Ουζμπεκιστάν.

Η Υπεύθυνη προγράμματος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Γιούλια Μελνίκοβα προσθέτει ότι "η Μόσχα μπορεί και πρέπει να ενσωματωθεί πιο ενεργά στις επιχειρήσεις διαμετακόμισης κατά μήκος της διαδρομής Κίνα - Μογγολία - Ρωσία" και να επιταχύνει την εναρμόνιση των προτύπων μεταξύ της ΕΑΕΕ και της Κίνας. Για να μην αναφέρουμε πως πρέπει να επενδύσει περαιτέρω στη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική.

Εισερχόμενος ο Πρόεδρος Πούτιν, σε μια συνάντηση των ρωσικών σιδηροδρόμων, αποκαλύπτει ένα φιλόδοξο, τεράστιο δεκαετές σχέδιο επέκτασης των υποδομών που περιλαμβάνει νέους σιδηροδρόμους και βελτιωμένη συνδεσιμότητα με την Ασία - από τον Ειρηνικό έως την Αρκτική.

Η ρωσική οικονομία έχει σίγουρα στραφεί προς την Ασία, υπεύθυνη για το 70% του εμπορικού κύκλου εργασιών εν μέσω της άνοιας των δυτικών κυρώσεων.

Έτσι, αυτό που υπάρχει στο μενού για το μέλλον είναι τα πάντα, από τον εκσυγχρονισμό του Υπερσιβηρικού και τη δημιουργία ενός σημαντικού κόμβου εφοδιασμού στα Ουράλια και τη Σιβηρία έως τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στην Αζοφική, τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα και την ταχύτερη διαμετακόμιση φορτίων INSTC μεταξύ Μουρμάνσκ και Βομβάης.

Ο Πούτιν, για άλλη μια φορά, σχεδόν εκ των υστέρων, παρατήρησε πρόσφατα πως το εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί αποτελεσματικό, σε σύγκριση με τη βόρεια θαλάσσια οδό της Ρωσίας. Με μια μόνο, αιχμηρή γεωπολιτική κίνηση, η Ansarullah της Υεμένης το έκανε γραφικό - για να το δουν όλοι.

Η ρωσική ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού τυχαίνει να βρίσκεται σε πλήρη συνέργεια με την κινεζική προσπάθεια για την ανάπτυξη του αρκτικού σκέλους της BRI. Όσον αφορά το πετρέλαιο, οι ρωσικές αποστολές προς την Κίνα μέσω των αρκτικών ακτών της διαρκούν μόλις 35 ημέρες: 10 ημέρες λιγότερες από ό,τι μέσω Σουέζ.

Ο Danila Krylov, ερευνητής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Μετασοβιετικής Ασίας στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τις Κοινωνικές Επιστήμες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, προσφέρει μια απλή εικόνα:

"Θεωρώ το γεγονός πως οι Αμερικανοί εμπλέκονται στην Υεμένη ως μέρος ενός μεγάλου παιχνιδιού [σεναρίου]- υπάρχει κάτι περισσότερο από μια απλή επιθυμία να τιμωρήσουν τους Χούτι ή το Ιράν, καθώς είναι πιο πιθανό να καθοδηγείται από την επιθυμία να αποτραπεί η μονοπώληση της αγοράς και να παρεμποδιστούν οι κινεζικές εξαγωγικές παραδόσεις προς την Ευρώπη. Οι Αμερικανοί χρειάζονται μια λειτουργική διώρυγα του Σουέζ και ένα διάδρομο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης, ενώ οι Κινέζοι δεν το θέλουν, διότι πρόκειται για δύο άμεσους ανταγωνιστές".

Δεν είναι ότι οι Κινέζοι δεν το θέλουν: με τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό να λειτουργεί, δεν το χρειάζονται.

Τώρα ακίνητοι!

Εν ολίγοις: στον συνεχιζόμενο, ολοένα και πιο εύθραυστο πόλεμο των οικονομικών διαδρόμων, η πρωτοβουλία ανήκει στη Ρωσία-Κίνα.

Σε απόγνωση, και όχι περισσότερο από ένα θύμα που στερείται επιλογών, ένα ακέφαλο κοτόπουλο στον Πόλεμο των Οικονομικών Διαδρόμων, οι υποτελείς του Ηγεμόνα της ΕΕ καταφεύγουν στο να διαστρεβλώσουν το εγχειρίδιο "Follow the Money".

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων - όχι μόνο ιδιωτικών, αλλά και κρατικών - από την ΕΕ ως καθαρή κλοπή. Τώρα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov ξεκαθαρίζει ότι η Μόσχα θα αντιδράσει συμμετρικά στην πιθανή χρήση των εσόδων από αυτά τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Παραφράζοντας τον Λαβρόφ: εσείς δημεύετε, εμείς δημεύουμε. Όλοι μας δημεύουμε.

Οι επιπτώσεις θα είναι κατακλυσμιαίες - για τον Ηγεμόνα. Κανένα έθνος του Παγκόσμιου Νότου, εκτός του ΝΑΤΟ, δε θα "ενθαρρυνθεί" να παρκάρει το συνάλλαγμα/αποθέματά του στη Δύση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, εν ριπή οφθαλμού, ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο να εγκαταλείψει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να ενταχθεί σε μια εναλλακτική λύση υπό την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας.

Η ομότιμη ανταγωνιστική στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας αμφισβητεί ήδη άμεσα τη "διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες" σε όλα τα μέτωπα - βελτιώνοντας τις ιστορικές σφαίρες επιρροής τους, ενώ αναπτύσσουν ενεργά τεράστιους, διασυνδεδεμένους διαδρόμους συνδεσιμότητας που παρακάμπτουν την εν λόγω "τάξη". Αυτό αποκλείει, στο μέτρο του δυνατού, τον άμεσο θερμό πόλεμο με τον Ηγεμόνα.

Ή για να το θέσουμε με όρους του Δρόμου του Μεταξιού: ενώ τα σκυλιά του πολέμου γαβγίζουν, ψεύδονται και κλέβουν, το καραβάνι Ρωσίας-Κίνας περπατάει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail