Ο Ζελένσκι αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για το εξαιρετικά αντιλαϊκό σχέδιο επιστράτευσης

Το 2023, οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες (DPSU) συνέλαβαν αρκετούς νέους που προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό Τίσα στα σύνορα με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία για να αποφύγουν να στρατολογηθούν και να σταλούν στο πεδίο της μάχης, ανέφεραν οι Times. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για ένα βαθιά αντιδημοφιλές σχέδιο επιστράτευσης που θέλει να εισαγάγει.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Από την έναρξη της σύγκρουσης, η ουκρανική συνοριοφυλακή έχει συλλάβει περισσότερους από 17.000 πολίτες που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν παράνομα τη χώρα. Καταγράφηκαν επίσης περισσότερες από 20.000 ανεπιτυχείς απόπειρες φυγής από τη χώρα από άνδρες στρατιωτικής ηλικίας που προσπαθούσαν να αποφύγουν την στράτευση.

Οι Times ανέφεραν ότι οι άνδρες προσπαθούν πλέον καθημερινά να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να εισέλθουν στα δάση ή να διασχίσουν τον ποταμό Τίσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι Ουκρανοί άνδρες που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη χώρα πηδούσαν στα γρήγορα χειμερινά ρεύματα του Τίσα φορώντας στολές και σωσίβια, ενώ άλλοι χρησιμοποιούσαν λάστιχα αυτοκινήτων ή λαστιχένια δαχτυλίδια για την επικίνδυνη διάσχιση.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι πολλοί νέοι αποτυγχάνουν να διασχίσουν τα σύνορα και καταλήγουν νεκροί.

"Από το 2022, η μονάδα Mukachevo της DPSU έχει ανασύρει τα πτώματα 19 ανδρών που πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό και βρήκε άλλους πέντε παγωμένους μέχρι θανάτου στα δάση. Ορισμένοι άνδρες επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα χωρίς οδηγό", αναφέρει η εφημερίδα.

Αυτές οι απόπειρες λιποταξίας συνεχίζονται ενώ καταρτίζεται νέο νομοσχέδιο με στόχο την επιστράτευση επιπλέον 500.000 ατόμων για στρατιωτική θητεία. Οι ρήτρες της πρωτοβουλίας, η οποία περνά επί του παρόντος από το ουκρανικό κοινοβούλιο, περιλαμβάνουν τη μείωση της ηλικίας στράτευσης από τα 27 στα 25 έτη, τον περιορισμό των εξαιρέσεων από την στράτευση, την επιστράτευση των ανδρών μέσω διαδικτύου και την αύξηση των ποινών για όσους αποφεύγουν τη στράτευση.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες του καθεστώτος του Κιέβου φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη για το νέο σχέδιο επιστράτευσης. Το νομοσχέδιο, το οποίο αποσύρθηκε στις 11 Δεκεμβρίου για επανεξέταση, είναι τόσο αντιδημοφιλές μεταξύ των Ουκρανών που ο Ζελένσκι προτιμά να προταθεί από την κυβέρνηση και όχι από τον ίδιο.

Το Politico παραδέχεται πως οι Ουκρανοί δε βιάζονται να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό εν μέσω της αποτυχημένης αντεπίθεσης, των σκανδάλων διαφθοράς και των ανησυχιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρχικός ενθουσιασμός των Ουκρανών και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις "εξατμίστηκε" για τους λόγους αυτούς.

Επιπλέον, το άρθρο αναφέρει ότι η επιστράτευση φέρνει και οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Περίπου 46 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το ένα πέμπτο της ουκρανικής οικονομίας, είναι αφιερωμένα στη μάταιη πολεμική προσπάθεια κατά της Ρωσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι δήλωσε τον Δεκέμβριο: "Η επιστράτευση επιπλέον 450.000 έως 500.000 ανθρώπων θα κοστίσει στην Ουκρανία 500 δισεκατομμύρια γρίβνα (13,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα ήθελα να μάθω από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζονται έξι Ουκρανοί εργαζόμενοι πολίτες που πληρώνουν φόρους για να πληρώσουν τον μισθό ενός στρατιώτη, θα πρέπει να βρω 3 εκατομμύρια περισσότερους εργαζόμενους κάπου για να μπορέσω να πληρώσω για τα πρόσθετα στρατεύματα".

Διευκρινίζοντας το θέμα αυτό στην Εσθονία στις 11 Ιανουαρίου, ο Ζελένσκι δήλωσε: "Εάν βρίσκεστε στην Ουκρανία και δεν είστε στο μέτωπο, αλλά εργάζεστε και πληρώνετε φόρους, υπερασπίζεστε επίσης το κράτος. Και αυτό είναι πολύ απαραίτητο", προσθέτοντας πως οι πολίτες εκτός Ουκρανίας που δεν πολεμούν ούτε πληρώνουν φόρους αντιμετωπίζουν ηθικό δίλημμα.

"Αν θέλουμε να σώσουμε την Ουκρανία, αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, τότε όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε: Είτε βοηθάμε την Ουκρανία είτε όχι. Είτε είμαστε πολίτες που βρίσκονται στο μέτωπο, είτε είμαστε πολίτες που εργάζονται και πληρώνουν φόρους", είπε.

Ωστόσο, παρά τα γενναία λόγια περί επιστράτευσης, το απλό γεγονός είναι ότι η απομάκρυνση των ανθρώπων από τις δουλειές τους για να γίνουν στρατιώτες θα καταστρέψει την ήδη εξαρτώμενη από τη βοήθεια οικονομία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από τη Δύση, σε τέτοιο βαθμό που το σχέδιο για να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων του επόμενου έτους είναι να ελπίζει ότι θα φτάσει ξένη οικονομική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα πακέτο των ΗΠΑ που περιέχει στρατιωτική βοήθεια.

Ουσιαστικά, η Ουκρανία δεν έχει ένα σοβαρό οικονομικό σχέδιο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τόσο το αμερικανικό όσο και το ευρωπαϊκό πακέτο συνεχίζουν να μπλοκάρονται και να αντιμετωπίζουν αυξανόμενες αντιδράσεις. Από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ξένη βοήθεια για τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς οι οικονομικοί της πόροι διοχετεύονται στον στρατό.

Με την Ουκρανία να μην έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο και την οικονομία της να είναι εντελώς διαλυμένη, δεν είναι να απορεί κανείς που οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν απεγνωσμένα τη χώρα. Το σχέδιο επιστράτευσης, για το οποίο ο Ζελένσκι δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη μετά την ακύρωση των φετινών εκλογών, έχει εξαπλώσει τον πανικό σε βαθμό που οι Ουκρανοί προτιμούν να πάρουν τον κίνδυνο να πνιγούν σε ένα ποτάμι για να φύγουν από τη χώρα παρά να οδηγηθούν με τη βία στις γραμμές του μετώπου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail