Επεξήγηση: Γιατί το Ιράν χτύπησε στόχους της Μοσάντ και του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία;

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας [15/1], το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) εκτόξευσε μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων εναντίον στόχων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία και μιας ισραηλινής κατασκοπευτικής βάσης στο ιρακινό Κουρδιστάν.

presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα πλήγματα υψηλής ακρίβειας ήρθαν ως απάντηση στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες του Ιράν, Κέρμαν και Σιστάν και Μπαλουχεστάν, καθώς και στη δολοφονία ενός διοικητή του IRGC στη Συρία.

Οι δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Κέρμαν, κατά την τέταρτη επέτειο μαρτυρίου του κορυφαίου διοικητή του Ιράν κατά της τρομοκρατίας αντιστράτηγου Qassem Soleimani νωρίτερα αυτό το μήνα, στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους.

Έγινε λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ρασκ στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουχεστάν, η οποία οδήγησε στο μαρτυρικό θάνατο εννέα αστυνομικών.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ιράν είχε ορκιστεί σθεναρά αντίποινα και στις δύο ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες.

Τι προηγήθηκε των χτυπημάτων της Δευτέρας το βράδυ;

Στις 15 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, 11 αστυνομικοί έπεσαν μάρτυρες και άλλοι επτά τραυματίστηκαν μετά από επίθεση τρομοκρατών στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Ρασκ, μια μικρή πόλη στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουχεστάν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ελάχιστα γνωστή τρομοκρατική ομάδα Τακφίρι "Jaish-ul-Adl". Τέσσερις βασικοί δράστες της επίθεσης συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα μετά από εκτεταμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Ahmad Vahidi δήλωσε κατά τη διάρκεια κηδείας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της επαρχίας Zahedan για τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν σε επίθεση ότι το ισραηλινό καθεστώς υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Ιράν. 

Ο υποστράτηγος Abdolrahim Mousavi, αρχηγός του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σημείωσε επίσης ότι τα "βρώμικα χέρια των εχθρών" φάνηκαν καθαρά στην τρομοκρατική επίθεση στο Rask.

Στις 3 Ιανουαρίου, δύο βομβιστές αυτοκτονίας του ΙΚ πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους κοντά στον τόπο ταφής του στρατηγού Σουλεϊμανί στην πόλη Kerman, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την τέταρτη επέτειο του μαρτυρίου του.

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι μαρτύρησαν και περισσότεροι από 200 άλλοι τραυματίστηκαν στις διπλές τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις, τις φονικότερες που είχε δει η χώρα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Βαχιντί δήλωσε πως οι βομβιστικές επιθέσεις αποτελούσαν συνέχεια διαφόρων συνωμοσιών για τη δολοφονία αθώων πολιτών σε τελετές σε ολόκληρη τη χώρα, πολλές από τις οποίες είχαν αποτραπεί από τις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους, οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες εξάρθρωσαν ένα μεγάλο τρομοκρατικό δίκτυο που συνδεόταν με το Ισραήλ στην επαρχία Κέρμαν και νωρίτερα τον Μάιο, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εξάρθρωσαν επίσης μια τρομοκρατική ομάδα που συνδεόταν με το Ισραήλ στα βορειοδυτικά της χώρας.

Πολλοί ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι, καθώς και ανεξάρτητοι ξένοι αναλυτές, προειδοποιούν ότι το ισραηλινό καθεστώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρομοκρατικό δίκτυο στο εσωτερικό του Ιράν και να επιτεθεί ως εκδίκηση για τις στρατηγικές του αποτυχίες.

Αυτό υποστηρίζεται από την αυξημένη δραστηριότητα των τρομοκρατών στη Συρία εν μέσω της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα, η οποία είναι σύμφωνη με τις δηλώσεις των ηγεσιών του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας κατά τη διάρκεια των ετών ότι οι τρομοκράτες Τακφίρι συντονίζονται στενά με το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το ισραηλινό καθεστώς έχει πραγματοποιήσει αρκετές άνανδρες επιθέσεις εναντίον μελών του Άξονα της Αντίστασης στο Λίβανο και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλόβαθμου Ιρανού διοικητή Sayyed Razi Mousavi και του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς Saleh al-Arouri.

Μετά από αυτές τις επιθέσεις, Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει πως άγρια εκδίκηση περιμένει τους υπεύθυνους, χωρίς να διευκρινίσουν πώς, πότε και πού.

Ποιες εγκαταστάσεις αποτέλεσαν στόχο;

Τα αντίποινα του Ιράν ήρθαν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον διοικητή αεροδιαστημικής του IRGC Amir Ali Hajizadeh, όταν το IRGC εκτόξευσε καταιγισμό πυραύλων σε εχθρικές τοποθεσίες στη Συρία και το Ιράκ.

Το IRGC δήλωσε ότι το πρώτο πυραυλικό πλήγμα είχε ως στόχο χώρους συγκέντρωσης "διοικητών και κύριων στοιχείων" των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ιρανικές πόλεις Κέρμαν και Ρασκ, που σταθμεύουν στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία.

Πρόσθεσε ότι το πλήγμα έγινε μετά τον εντοπισμό σημείων συγκέντρωσης της τρομοκρατικής ομάδας Τακφίρι του ΙΚ στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας και την καταστροφή τους με αριθμό βαλλιστικών πυραύλων.

Τοπικές πηγές στη Συρία ανέφεραν πως ως αποτέλεσμα της πυραυλικής επίθεσης του IRGC, τα κεντρικά γραφεία του Daesh και των θυγατρικών του καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τα στρατόπεδα και οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των Τακφίρι βρίσκονταν σε απόσταση 1.230 χιλιομέτρων από τη θέση από την οποία το IRGC εκτόξευσε τους πυραύλους, γεγονός που αποτελεί το πιο μακρινό βαλλιστικό πλήγμα του Ιράν μέχρι σήμερα.

Το IRGC ανέφερε σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή του ότι ένα άλλο πυραυλικό πλήγμα εξαπολύθηκε στο κύριο κέντρο κατασκοπείας της υπηρεσίας κατασκοπείας Mossad του ισραηλινού καθεστώτος στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο στόχος βρισκόταν κοντά στο χωριό Malla Omar στο δρόμο από το Ερμπίλ προς το Salahuddin, 15 χιλιόμετρα έξω από την αστική περιοχή του Ερμπίλ και 300 μέτρα από τις πλησιέστερες αγροτικές κατοικημένες περιοχές.

Ήταν το βασικό αρχηγείο της Μοσάντ στο κυβερνείο του Ερμπίλ, κατασκευασμένο από πολλά στρώματα σκυροδέματος, και για το λόγο αυτό, το IRGC χρησιμοποίησε πολλαπλούς πυραύλους στο χτύπημα.

Το κεντρικό κτίριο, που προστατεύεται από σημεία ελέγχου και δύο περιμετρικούς φράχτες, χρησιμοποιούνταν ως χώρος συνεδριάσεων και αναψυχής από τη Μοσάντ και άλλες κατασκοπευτικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, το υπόγειό του χρησίμευε ως αρχηγείο για στρατιωτικές και κυβερνοεπιχειρήσεις κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δέκα πράκτορες και συνεργάτες της Μοσάντ σκοτώθηκαν στα χτυπήματα και σύμφωνα με πηγές των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, δεν υπήρχαν πολίτες στη συνάντηση κατά τη στιγμή του χτυπήματος.

Μεταξύ των νεκρών του χτυπήματος είναι και ο Peshraw Dizayee, ένας Κούρδος μεγιστάνας του πετρελαίου με δεσμούς με τη Μοσάντ του Ισραήλ, ο οποίος πλούτισε από τη συνεργασία αυτή και την παράνομη εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου στο Ισραήλ.

Η παρουσία του Dizayee και άλλων ατόμων δείχνει πως εκεί βρισκόταν σε εξέλιξη μια συνάντηση πληροφοριών μεγάλης σημασίας, η οποία αποκαλύφθηκε, εντοπίστηκε και τελικά εξουδετερώθηκε εγκαίρως.

Το IRGC σημείωσε ότι οι πύραυλοί του κατέστρεψαν ολοσχερώς το κέντρο της Μοσάντ και πως τα χειρουργικά χτυπήματα αποτελούν ένδειξη της πλήρους υπεροχής των πληροφοριών του σε σχέση με τις βάσεις και τις δραστηριότητες του σιωνιστικού καθεστώτος στην περιοχή.

Το πυραυλικό πλήγμα κατά του κέντρου της Μοσάντ, ανέφερε η ανακοίνωση του IRGC, ήταν αντίποινα για τις πρόσφατες δολοφονίες διοικητών του μετώπου αντίστασης, ιδίως εκείνων του IRGC, από το σιωνιστικό καθεστώς.

Διαβεβαίωσε επίσης "το μεγάλο έθνος του Ιράν" ότι θα βρει "τις κακόβουλες τρομοκρατικές ομάδες" που δραστηριοποιούνται εναντίον του ιρανικού έθνους "όπου κι αν βρίσκονται και θα τις τιμωρήσει για τις επαίσχυντες πράξεις τους".

Ποιοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν;

Ο ταξίαρχος Amir-Ali Hajizadeh, σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση που κυκλοφόρησε την Τρίτη, αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις πολύπλευρες πυραυλικές επιχειρήσεις εναντίον σιωνιστικών και τακφιρικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Hajizadeh δήλωσε ότι τέσσερις πύραυλοι Kheibar Shekan εκτοξεύθηκαν από τη νότια επαρχία Khuzestan κατά των στόχων των τρομοκρατών Takfiri στο Idlib της Συρίας, προσθέτοντας πως όλα κύλησαν ομαλά τα μεσάνυχτα.

Αυτός ο στρατηγικός πύραυλος είναι ένας τρίτης γενιάς πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από το IRGC με μεγάλες δυνατότητες, μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων με ακρίβεια ακριβείας και μπορεί να διαπεράσει τις ασπίδες των πυραύλων με μεγάλη ευελιξία.

Ο διοικητής αεροδιαστημικής του IRGC πρόσθεσε ότι άλλοι τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την επαρχία Κερμανσάχ και επτά πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την επαρχία Δυτική Αζαρμπαϊτζάν στα βορειοδυτικά της χώρας, με στόχο τη σιωνιστική βάση στην περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ.

Αναφορές από το έδαφος στο Ιράκ, βίντεο και φωτογραφικές αποδείξεις, επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του IRGC, καθώς ένα τεράστιο κτίριο από σκυρόδεμα ισοπεδώθηκε.

Στην τέταρτη και τελευταία ανακοίνωσή του την Τρίτη, το IRGC ανέφερε ότι συνολικά 24 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, οι οποίοι έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους.

Τέσσερις πύραυλοι Khaibar-Shikan από το Khuzestan εκτοξεύθηκαν κατά του αρχηγείου του ΙΚ στην περιοχή Idlib της Συρίας. Τέσσερις πύραυλοι από τα δυτικά και άλλοι επτά πύραυλοι από τα βορειοδυτικά της χώρας εκτοξεύθηκαν στο κατασκοπευτικό αρχηγείο της Μοσάντ στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Και άλλοι εννέα πύραυλοι διαφόρων τύπων σφυροκόπησαν τις τοποθεσίες άλλων τρομοκρατικών ομάδων σε άλλα κατεχόμενα συριακά εδάφη.

Τι μήνυμα στέλνει αυτό;

Οι ταυτόχρονες ιρανικές επιθέσεις αντιποίνων σε τοποθεσίες Takfiri και Σιωνιστών στη Συρία και το Ιράκ ήταν απάντηση στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν και σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καν'ανί, σε δήλωσή του την Τρίτη, δήλωσε πως τα χτυπήματα αποτελούν μέρος της δίκαιης τιμωρίας κατά των παραβατών της ασφάλειας του Ιράν, στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.

"Η ενέργεια έγινε για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ασφάλειας της χώρας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ήταν μέρος της δίκαιης τιμωρίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά των παραβατών της ασφάλειας της χώρας", δήλωσε.

Ο Kan'ani δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν προέκυψαν από έναν "λάθος υπολογισμό του εχθρού".

Απέρριψε επίσης τις δηλώσεις που εξέδωσαν οι αρχές του Ιράκ και του Κουρδιστάν, σημειώνοντας πως η Ισλαμική Δημοκρατία πάντα υποστήριζε την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και σεβόταν την κυριαρχία άλλων χωρών, αλλά έχει το νόμιμο και νόμιμο δικαίωμα να αποτρέψει όλες τις απειλές για την ασφάλεια.

"Η τρομοκρατία είναι μια παγκόσμια απειλή και το Ιράν είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στο πλαίσιο της κοινής περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας", πρόσθεσε ο Κανάνι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail