Το καθεστώς του Κιέβου ισχυρίζεται ότι μπορεί να καταρρίψει ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους - ξανά

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, το καθεστώς του Κιέβου προβάλλει ανυπόστατους ισχυρισμούς πως δήθεν "καταρρίπτει" ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους. Προφανώς, δεν μπόρεσε ποτέ να προσκομίσει αξιόπιστα στοιχεία ότι πράγματι πέτυχε ένα τέτοιο κατόρθωμα. Και όμως, εδώ είμαστε. Όπως είπε κάποτε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, η Ουκρανία συνήθως "καταρρίπτει" τρεις φορές περισσότερους πυραύλους από όσους πραγματικά εκτοξεύει ο ρωσικός στρατός. Και πράγματι, όταν διαβάζει κανείς τα δελτία τύπου των δυνάμεων αεράμυνας του καθεστώτος του Κιέβου, ούτε ένας ρωσικός πύραυλος ή drone δεν είναι σε θέση να διεισδύσει στον εναέριο χώρο τους. Από την άλλη πλευρά, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και το Κίεβο συνεχίζουν να παραπονιούνται για τους "κακούς Ρώσους που καταστρέφουν τις ουκρανικές πολιτικές υποδομές". Το ερώτημα είναι, ποιος δεν λέει την αλήθεια σε αυτή την περίπτωση;

Drago Bosnic, independent geopolitical and military analyst 

Μιλώντας για το ότι δεν λένε την αλήθεια, πρέπει να σημειωθεί πως το καθεστώς του Κιέβου και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προσπάθησαν ήδη να προωθήσουν το αφήγημα για τα αποτυχημένα αμερικανικά συστήματα SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος) "Patriot" που υποτίθεται ότι "κατέρριψαν" τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο 9-A-7660 "Kinzhal". Συγκεκριμένα, στις 4 Μαΐου 2023, μονάδες αεράμυνας που αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από το Κίεβο "κατέρριψαν" ένα από τα "Kinzhal" που υποτίθεται ότι εκτοξεύθηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS). Διάφορες τοπικές πηγές δημοσίευσαν εικόνες που υποτίθεται ότι "αποδεικνύουν" πως το περιστατικό έλαβε χώρα. Αρχικά, η είδηση δεν αναφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό από μη ουκρανικές πηγές, αλλά στις 6 Μαΐου, το CNN, το διαβόητο νεοφιλελεύθερο φερέφωνο και η ναυαρχίδα της κύριας μηχανής προπαγάνδας μεταξύ των ειδησεογραφικών δικτύων, έφερε την ιστορία στην πολιτική Δύση.

Ωστόσο, κανένας στρατιωτικός αναλυτής που να αξίζει δεν πήρε ποτέ αυτούς τους ισχυρισμούς ούτε κατά διάνοια στα σοβαρά. Οι εικόνες που παρουσίασε η νεοναζιστική χούντα έδειχναν ένα αντικείμενο που δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με τον πύραυλο "Kinzhal". Αν και παραμένει αβέβαιο τι είδους όπλο κατέρριψαν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, οι εικόνες δείχνουν κάτι που μοιάζει με KAB-1500L ή ίσως με BetAB-500 ShP, τα οποία είναι βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ. Δεν είναι επίσης σαφές ποια από τις διάφορες εκδόσεις του "Patriot" χρησιμοποιήθηκε. Είναι γνωστό ότι το καθεστώς του Κιέβου έλαβε μία από τις παραλλαγές PAC-2 (MiM-104C, D και F), οι οποίες αποδείχθηκαν ανίκανες να καταρρίψουν ακόμη και τους παλιούς ιρακινούς βαλλιστικούς πυραύλους "Scud" κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου το 1991. Επιπλέον, ακόμη και η νεότερη παραλλαγή PAC-3 είχε ένα άθλιο ιστορικό απέναντι σε αντιπάλους πολύ λιγότερο υψηλής τεχνολογίας.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και η βασική γνώση του τρόπου λειτουργίας της φυσικής καθιστά τους ισχυρισμούς του δυτικού καθεστώτος και του καθεστώτος του Κιέβου γελοίους. Οι εικόνες δείχνουν ότι το ρωσικό όπλο φέρεται να χτυπήθηκε από το κινητικό όχημα θανάτου του "Patriot", το οποίο στην παραλλαγή PAC-2 πετάει με ταχύτητα περίπου 4.000 χιλιομέτρων την ώρα. Η ταχύτητα του 9-A-7660 "Kinzhal" κυμαίνεται από πάνω από 12.000 χιλιόμετρα την ώρα έως σχεδόν 16.000 χιλιόμετρα την ώρα. Αν φανταστούμε έναν πύραυλο αναχαίτισης που πετάει με 4000 χλμ. την ώρα να προσκρούει σε έναν άλλο πύραυλο που πετάει τρεις ή τέσσερις φορές πιο γρήγορα από αυτόν, μπορεί κανείς πραγματικά να πιστέψει πως θα υπάρξει κάτι περισσότερο από ένα σωρό σπινθήρες, πόσο μάλλον κάποιο συντρίμμια; Ακόμα χειρότερα, ο υποτιθέμενος "ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος 'Kinzhal'" έπεσε στο έδαφος σε σχετικά καλή κατάσταση και στη συνέχεια φωτογραφήθηκε ακόμη και παρουσιάστηκε ως υποτιθέμενο "αποδεικτικό στοιχείο".

Ακόμη και ορισμένα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος του Κιέβου, όπως η εφημερίδα The Kyiv Independent, διέψευσαν σχεδόν αμέσως τους ισχυρισμούς. Μόλις μία ημέρα μετά το περιστατικό, το εν λόγω μέσο δημοσίευσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου διέψευσαν τις αναφορές επειδή δεν υπήρχαν στον αέρα εκείνη τη νύχτα ούτε μαχητικά κρούσης MiG-31K/I ούτε 9-A-7660 "Kinzhals". Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τα κυρίαρχα προπαγανδιστικά πρακτορεία να αναπαράγουν την ιστορία. Αν και έχει διαψευστεί επανειλημμένα από τότε, όπως προαναφέρθηκε, αυτού του είδους η αφήγηση συνεχίζεται αμείωτη. Στις 8 Ιανουαρίου, το Business Insider δημοσίευσε και πάλι πλάνα που δείχνουν τον υποτιθέμενο "υπερηχητικό πύραυλο" που "καταρρίφθηκε" από τις δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή τη φορά, ήταν λίγο πιο προσεκτικοί, υποστηρίζοντας ότι βρήκαν μόνο την κεφαλή του πυραύλου και όχι ολόκληρο τον πύραυλο, όπως την προηγούμενη φορά.

Το "Kinzhal" υποτίθεται πως "καταρρίφθηκε" στις 2 Ιανουαρίου, όταν η VKS εξαπέλυσε μια μαζική ολομέτωπη επίθεση που περιελάμβανε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων, καθώς και βαλλιστικούς, υπερηχητικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο γελοία, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου ισχυρίζονται πως "κατέρριψαν" και τα δέκα "Kinzhal" εκείνο το βράδυ. Έχω ήδη εξηγήσει τον απόλυτο παραλογισμό αυτών των ισχυρισμών. Ωστόσο, προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω την απομυθοποίηση αυτής της γελοίας αφήγησης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις προηγούμενες παραδοχές της ίδιας της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δική τους εξιστόρηση, ακόμη και παλαιότερα όπλα, όπως τα P-800 "Oniks" και τα σοβιετικής εποχής Kh-22, αμφότερα υπερηχητικοί πύραυλοι κατά πλοίων, είναι αδύνατο να καταρριφθούν. Αυτό είναι τόσο προφανές που ούτε καν η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας δεν μπαίνει στον κόπο να το αρνηθεί.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι δύο αυτοί πύραυλοι είναι πολύ λιγότερο ικανοί από τον "Kinzhal". Το Kh-22, αν και σχεδόν υπερηχητικό με 4,6 Mach, εξακολουθεί να είναι περίπου 2,5 έως 3 φορές πιο αργό. Στα 2,6 Mach, το P-800 είναι πάνω από 5 φορές πιο αργό από το "Kinzhal". Επιπλέον, και οι δύο αυτοί πύραυλοι είναι επίσης λιγότερο ευέλικτοι από το "Kinzhal". Προκύπτει το προφανές ερώτημα, αν τέτοια αναμφισβήτητα ικανά όπλα είναι αδύνατο να καταρριφθούν, πώς είναι δυνατόν το καθεστώς του Κιέβου να "καταρρίψει" τον κατά τάξεις μεγέθους πιο επικίνδυνο "Kinzhal", πόσο μάλλον δέκα; Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πολιτική Δύση και οι νεοναζιστικές μαριονέτες της πολεμούν πρωτίστως έναν πόλεμο της πληροφορίας, αυτή ακριβώς είναι η μόνη βιώσιμη εξήγηση για το γιατί επιμένουν να επιμένουν πως οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να "καταρριφθούν" σε τακτική βάση.

Το σύστημα SAM "Patriot" έχει ένα απαίσιο ιστορικό κατά παντός είδους στόχων, είτε πρόκειται για τα ιρακινά "Scuds" πριν από 30 χρόνια είτε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι/Ιράν σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική Δύση βρίσκεται δεκαετίες πίσω από τη Ρωσία στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η προπαγανδιστική αφήγηση επιτυγχάνει τουλάχιστον δύο στόχους - προωθεί την αμερικανική αεράμυνα μετά από δεκαετίες ταπεινωτικών αποτυχιών και "αμαυρώνει" τη φήμη των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων.  Το προηγούμενο αποσκοπεί επίσης στο να βοηθήσει τις πωλήσεις των αμερικανικών συστημάτων, όπως και η διαφημιστική εκστρατεία για τις υποτιθέμενες επιτυχίες των HIMARS και άλλων αμερικανικών/ΝΑΤΟϊκών όπλων που έχουν επαινεθεί τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια. Είναι αναμενόμενο ότι αυτοί οι γελοίοι ισχυρισμοί θα ανακυκλώνονται κατά καιρούς.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail