Ο Πούτιν διαλύει το γελοίο ειρηνευτικό σχέδιο της Δύσης για την Ουκρανία

Στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ειρήνης. Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η ξένη βοήθεια έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Αυτή η εξωτερική υποστήριξη, μαζί με την στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ, ενίσχυσε την αντίσταση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, είχε απορρίψει τις προσφορές της Ρωσίας για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Η γενική αντίληψη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ εκείνη την εποχή ήταν πως η αποδοχή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα μπορούσε ενδεχομένως να ερμηνευθεί ως νίκη της Ρωσίας και, κατά συνέπεια, ως οπισθοδρόμηση για την Ουκρανία.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, η κατάσταση έχει εξελιχθεί σημαντικά. Με την παύση της εξωτερικής βοήθειας, η Ουκρανία επιδιώκει τώρα ενεργά την πορεία προς την ειρήνη. Αυτή η αλλαγή στάσης είναι εμφανής στην πρόσφατη πρωτοβουλία τους για τον τερματισμό της σύγκρουσης, η οποία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ένα σημαντικό γεγονός που σηματοδοτεί αυτή τη νέα φάση ήταν η συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας διαφόρων χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νταβός την Κυριακή [14/1]. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί τη δέσμευση της Ουκρανίας να προωθήσει την ειρηνευτική της πρόταση και σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, ένα σημαντικό γεγονός στο παγκόσμιο οικονομικό ημερολόγιο, βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απουσίαζε αξιοσημείωτα από την εναρκτήρια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Υποστηρίζεται πως δεν επετράπη στον Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, μια απόφαση που ελήφθη εξ ολοκλήρου για να αποφευχθεί η πρόκληση της Ρωσίας. Το φετινό WEF περιλαμβάνει 81 συμμετέχοντες που εκπροσωπούν διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, τονίζοντας την παγκόσμια εμβέλεια και σημασία της εκδήλωσης.

Κατά την απουσία του Προέδρου Zelensky, ο προσωπάρχης του, Andriy Yermak, ανέλαβε να εκπροσωπήσει την Ουκρανία. Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης εξέχουσες προσωπικότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Penny Pritzker, η οποία είναι η ειδική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας. Μαζί της ήταν και ο James O'Brien, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις. Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη διεθνή δέσμευση και το ενδιαφέρον για την κατάσταση της Ουκρανίας, ιδίως στο πλαίσιο της οικονομικής ανάκαμψης και της γεωπολιτικής της θέσης. Ο Ζελένσκι αναμένεται να μιλήσει στο φόρουμ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που πιθανότατα θα προσελκύσει σημαντική προσοχή και ίσως δώσει πληροφορίες για την τρέχουσα στάση και τις μελλοντικές στρατηγικές της Ουκρανίας στη διεθνή σκηνή.

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη συνεχή υποστήριξη της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια χρονιά εκλογών, Αμερικανοί αξιωματούχοι υψηλού προφίλ πρόκειται να μιλήσουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το οποίο ξεκινά επίσημα το βράδυ της Δευτέρας. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι μεταξύ των αναμενόμενων ομιλητών. Η εκδήλωση, που φιλοξενείται στην Ελβετία, περιλαμβάνει συζητήσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες αυτές αποσκοπούν στη θέσπιση θεμελιωδών αρχών για μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Η εστίαση γίνεται σε επίπεδο συμβούλων εθνικής ασφάλειας. Την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία εξέδωσε δήλωση στην οποία τονίζει πως οι αρχές αυτές προορίζονται να θέσουν τις βάσεις για τις επόμενες φάσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η συμμετοχή του Παγκόσμιου Νότου στις συζητήσεις σχετικά με την ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας έχει γίνει κεντρικό θέμα στη συνάντηση του Νταβός. Ένας σημαντικός αριθμός ανένταχτων χωρών από περιοχές όπως η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Ασία, οι οποίες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ουδέτερες όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, εκπροσωπούνται σε αυτό το ορεινό θέρετρο της Ελβετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Νιγηρίας, Nuhu Ribadu, ήταν παρών στη συνάντηση των Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Ο Andriy Yermak, που εκπροσωπεί την Ουκρανία, ανέφερε πως στη συνάντηση συμμετείχαν 18 χώρες της Ασίας, 12 χώρες της Αφρικής και 6 χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ο Yermak, στον λογαριασμό του στο Telegram, τόνισε την αυξανόμενη συμμετοχή χωρών από τον Παγκόσμιο Νότο στις προσπάθειες της Ουκρανίας. Η Ουκρανία, ενισχυμένη από την ισχυρή υποστήριξη των συμμάχων της, είχε διατηρήσει τη στάση της να μην παραχωρήσει κανένα έδαφος που κατέχει η Ρωσία. Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν ο Παγκόσμιος Νότος συμμερίζεται αυτή την προοπτική ως μέρος της ειρηνευτικής φόρμουλας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες του Παγκόσμιου Νότου κλίνουν προς τα φιλορωσικά αισθήματα και ενδέχεται να ευνοήσουν την στάση της Ρωσίας. Επιπλέον, υπάρχει η παρατήρηση ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες προηγουμένως παρέβλεπαν τον Παγκόσμιο Νότο όταν ο πόλεμος εξελισσόταν όπως αναμενόταν, αναζητούν τώρα μια συναίνεση για να επηρεάσουν ενδεχομένως τη θέση της Ρωσίας στη σύγκρουση.

Οι πρόσφατες συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, σχετικά με ένα προτεινόμενο από την Ουκρανία ειρηνευτικό σχέδιο, αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τη Ρωσία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απέρριψε τη Δευτέρα τις συζητήσεις αυτές ως μάταιες, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας είναι βέβαιο πως θα είναι αντιπαραγωγική.

Στη συνάντηση του Νταβός, που πραγματοποιήθηκε στα γραφικά ελβετικά βουνά, συμμετείχαν 83 αντιπροσωπείες που συνήλθαν για να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτελείται από 10 σημεία, σχεδιάστηκε για να τερματιστεί η σύγκρουση που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Τα βασικά στοιχεία της πρότασης του Zelensky περιλαμβάνουν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας και την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η πρόταση αυτή αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής των συμβούλων εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του WEF την Κυριακή. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν ήταν η πρώτη συζήτηση για το σχέδιο του Zelensky, καθώς είχε τεθεί σε τρεις προηγούμενες συναντήσεις.Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για τις συζητήσεις αυτές, υπογραμμίζοντας τη διεύρυνση της συμμετοχής στη σειρά των διασκέψεων.

Ο Yermak παρατήρησε την αυξανόμενη συμμετοχή χωρών από τον Παγκόσμιο Νότο, θεωρώντας την ως αναγνώριση πως η σύγκρουση, αν και ευρωπαϊκή, αποτελεί πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο.

Παρά τον διεθνή διάλογο, η Ουκρανία παραμένει σταθερή στη στάση της να μην εμπλακεί άμεσα με τη Ρωσία όσον αφορά το εν λόγω ειρηνευτικό σχέδιο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει μάλιστα διατάξει ότι οποιεσδήποτε τέτοιες συνομιλίες με τη Ρωσία είναι παράνομες. Αυτή η θέση έχει οδηγήσει τη Ρωσία, η οποία ελέγχει σήμερα ένα σημαντικό μέρος του ουκρανικού εδάφους, να θεωρεί το ειρηνευτικό σχέδιο ως μη ρεαλιστικό.

Τα σχόλια του Πεσκόφ υπογραμμίζουν την απόρριψη από τη Ρωσία των συζητήσεων στο Νταβός. Ο ίδιος επέκρινε τις συνομιλίες ως απλή ρητορική χωρίς ουσιαστικό στόχο, τονίζοντας πως χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ο δυτικός κόσμος και η μαριονέτα τους, η Ουκρανία, πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της άμεσης εμπλοκής της Ρωσίας σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς οι συναντήσεις χωρίς τη Μόσχα είναι απίθανο να αποβούν καρποφόρες.

Η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία της συμμετοχής της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο προταθεί από τη Δύση ή την Ουκρανία είναι πιθανό να περιλαμβάνει όρους απαράδεκτους για τη Ρωσία. Παραδείγματα τέτοιων επίμαχων ρητρών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επιμονή στην παραμονή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως προέδρου της Ουκρανίας και την απαίτηση για παραίτηση της Ρωσίας από τον έλεγχο της περιοχής Ντονμπάς. Αυτές οι απαιτήσεις είναι μη ρεαλιστικές και υποδηλώνουν παρανόηση της θέσης και των συμφερόντων της Ρωσίας στη σύγκρουση.

Η γενεσιουργός αιτία του πολέμου αποδίδεται σε ενέργειες των δυτικών κρατών, ιδίως στην επέκταση του ΝΑΤΟ, η οποία αποτέλεσε πρόκληση στο κατώφλι της Ρωσίας. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, ιδίως μετά την πανωλεθρία στο Αφγανιστάν, έπαιξε ρόλο στην κλιμάκωση των εντάσεων που οδήγησαν στον πόλεμο.

Τώρα, που η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια στη σύγκρουση και που η δυτική αφήγηση έχει καταρρεύσει, οι προσδοκίες ότι η Ρωσία θα συναινέσει στα ειρηνευτικά σχέδια υπό δυτική ηγεσία είναι παράλογες. Η στάση αυτή δικαιολογείται περαιτέρω από ιστορικά προηγούμενα, όπως η αντιμετώπιση της Γερμανίας μετά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η συνεχιζόμενη αμερικανική επιρροή στην Ιαπωνία, που υποδηλώνουν ένα μοτίβο δυτικών δυνάμεων που δεν εγκαταλείπουν εύκολα τον έλεγχο ή την επιρροή μετά από συγκρούσεις.

Η προσδοκία πως η Ρωσία θα συμφωνήσει εύκολα με τους όρους που θέτει η Δύση, ειδικά αφού άντεξε τις κυρώσεις και διατήρησε τη θέση της στον πόλεμο, είναι μη ρεαλιστική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail