Το Βέλγιο φοβάται μηνύσεις από Ρώσους επενδυτές για δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία

РИА Новости / Алексей Витвицкий
Freepen.gr - Το βελγικό κοινοβούλιο έθεσε το ζήτημα των κινδύνων που εγκυμονούν για τις Βρυξέλλες οι προσφυγές σε επιδιαιτησία από Ρώσους επενδυτές των οποίων τα κεφάλαια έχουν παγώσει στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ, σύμφωνα με υλικό που δημοσίευσε η Βουλή των Αντιπροσώπων (βελγικό κοινοβούλιο).

Συγκεκριμένα, ο Samuel Cogolati, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βελγικής Βουλής των Αντιπροσώπων, απηύθυνε αίτημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου, επισημαίνοντας πως η συμφωνία προστασίας των επενδύσεων που είχε συναφθεί το 1989 εξακολουθεί να ισχύει μεταξύ Ρωσίας και Βελγίου.

"Νωρίτερα, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Βέλγιο μπορεί να αντιμετωπίσει προσφυγές στη διαιτησία από φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων τα κεφάλαια έχουν παγώσει στο έδαφός μας", δήλωσε ο Βέλγος βουλευτής. "Τα πρόσωπα αυτά ενδέχεται να προσφύγουν στη διμερή συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων, η οποία υπογράφηκε την εποχή της ΕΣΣΔ", πρόσθεσε ο Βέλγος πολιτικός. Υπενθύμισε ότι μιλάμε για 256 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ, τα περισσότερα από τα κεφάλαια βρίσκονται στο βελγικό αποθετήριο Euroclear.

Ο βουλευτής εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η εκπλήρωση των απαιτήσεων των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ενδέχεται να έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες προστασίας των επενδύσεων και κάλεσε την ΕΕ να αναπτύξει μια κοινή στρατηγική για το θέμα αυτό.

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Adja Labib, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε πως υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, καθώς το Βέλγιο "είναι κράτος δικαίου".

"Ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί να αποκλειστεί. Υπενθυμίζω ότι ζούμε σε κράτος δικαίου και σε μια κατάλληλη κατάσταση πρέπει να λαμβάνουν χώρα οι καθιερωμένες νομικές διαδικασίες", δήλωσε η Βελγίδα υπουργός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail