Πούτιν: "Η Οδησσός είναι μια ρωσική πόλη"

Στη συνέντευξη Τύπου για το τέλος του έτους, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέβη σε ορισμένες βασικές παρατηρήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι οποίες ρίχνουν φως στην πιθανή πορεία του πολέμου μέχρι το 2024. Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία δε θα δεχθεί μια "παγωμένη σύγκρουση" που δε θα υλοποιεί τους στόχους που είχε θέσει ο Πούτιν κατά την έναρξη των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων τον περασμένο Φεβρουάριο.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πούτιν είχε δηλώσει: "Θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας... Τώρα ας επιστρέψουμε σε αυτούς τους στόχους - δεν έχουν αλλάξει. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πώς τους διατυπώσαμε: αποναζιστικοποίηση, αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία".

Ο ίδιος διευκρίνισε την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση ως έργο σε εξέλιξη, ενώ άφησε έξω το κρίσιμο ζήτημα ενός ουδέτερου καθεστώτος για την Ουκρανία, μια έννοια που η συλλογική Δύση απορρίπτει κατηγορηματικά, ενώ προωθεί την επέμβασή της με νεότερες μορφές, παρά την αποτυχία της πολύμηνης αντεπίθεσης του Κιέβου. Κατά ειρωνικό τρόπο, η έμφαση στο αναθεωρημένο δυτικό αφήγημα είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ανθεκτικής αμυντικής βιομηχανίας στην Ουκρανία τελικά με δυτική τεχνολογία και κεφάλαια για να αποκρούσει τυχόν ρωσικές στρατιωτικές απειλές στο μέλλον.

Ειδικά για την αποναζιστικοποίηση, ο Πούτιν είπε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι τον Μάρτιο, το Κίεβο έδειξε δεκτικότητα απέναντι στην ιδέα της νομοθέτησης κατά της εξάπλωσης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας, αλλά αυτό βρίσκεται θαμμένο στο παρελθόν. Όσον αφορά την αποστρατιωτικοποίηση, η ιδέα αυτή επίσης δεν έπιασε ποτέ τόπο, καθώς η Ουκρανία άρχισε να λαμβάνει οπλισμό "ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε υποσχεθεί η Δύση".

Ως εκ τούτου, η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να καταστρέφει την ουκρανική στρατιωτική ικανότητα ως πυρήνα της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης. Όμως ο Πούτιν πίστευε πως ορισμένες παράμετροι μπορούν ακόμη να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και, μάλιστα, "στην πραγματικότητα, συμφωνήσαμε σε αυτές [με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές] κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης- αν και αυτές απορρίφθηκαν αργότερα, καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία". Η εναλλακτική λύση στην επίτευξη συμφωνίας για την αποστρατιωτικοποίηση είναι η "επίλυση της σύγκρουσης με τη βία. Αυτό είναι που θα επιδιώξουμε". Ωστόσο, για τον σκοπό αυτό, ο Πούτιν απέκλεισε μια νέα επιστράτευση, καθώς ήδη "θα υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι [στην εμπόλεμη ζώνη] μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους".

Οι παρατηρήσεις αυτές φέρουν τη σφραγίδα ενός πολιτικού άνδρα που μιλάει από θέση ισχύος και έχει και συνείδηση αυτής. Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις "βελτιώνουν τη θέση τους σχεδόν σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής. Σχεδόν όλοι τους συμμετέχουν σε ενεργό μάχη. Και η θέση των στρατευμάτων μας βελτιώνεται κατά μήκος [ολόκληρης της γραμμής επαφής]." Ο Πούτιν δε μετέφερε καμία προθυμία συμβιβασμού με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Πούτιν δήλωσε πως το νότιο τμήμα της Ουκρανίας "ήταν πάντα ρωσικό έδαφος... Ούτε η Κριμαία ούτε η Μαύρη Θάλασσα έχουν καμία σχέση με την Ουκρανία. Η Οδησσός είναι μια ρωσική πόλη". Πρόκειται για μια δυσοίωνη δήλωση που υπονοεί ότι η ρωσική επιχείρηση μπορεί τελικά να επεκταθεί στην Οδησσό που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Δνείπερου και ακόμη πιο δυτικά κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας προς τη Μολδαβία που καθιστά την Ουκρανία μια χώρα χωρίς στεριά. Μια παρατεταμένη σύγκρουση είναι στα χαρτιά.

Αντιθέτως, οι αναφορές από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους μεταφέρουν την εντύπωση πως δεν υπάρχει διάθεση να πετάξουν λευκή πετσέτα στην παρούσα φάση. Αυτό βέβαια βασίζεται στην πεποίθηση ότι η Ρωσία θα δυσκολευτεί να υλοποιήσει τους στόχους της και πως μέχρι το τέλος του 2024, η παλίρροια του πολέμου μπορεί να αλλάξει και η Ρωσία να αναγκαστεί να συμβιβαστεί. Έτσι, επεξεργάζεται μια νέα στρατηγική μεταξύ των ΗΠΑ και του ουκρανικού στρατού, η οποία μπορεί να εκτελεστεί μέχρι τις αρχές του 2024, με την αμερικανική έμφαση να κρατήσει τα εδάφη που ελέγχει από τώρα η Ουκρανία και να οχυρωθεί.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο ουκρανικός στρατός ασπάζεται μια "εμπροσθοβαρή πολιτική". Το Πεντάγωνο τοποθετεί έναν στρατηγό τριών αστέρων στο Κίεβο με σκοπό να "εντείνει τις προσωπικές στρατιωτικές συμβουλές που παρέχει στην Ουκρανία". Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή της ανάπτυξης αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στην Ουκρανία για την επίβλεψη του πολέμου, γεγονός που θα θέσει το Πεντάγωνο σε άμεσο ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεων τόσο από τακτική όσο και από στρατηγική άποψη.

Εν τω μεταξύ, δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη από την αμερικανική Γερουσία σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης για 61 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετα κονδύλια για την Ουκρανία. Το πιθανότερο είναι πως η Γερουσία θα περάσει τελικά το νομοσχέδιο, καθώς υπάρχει μεγάλο κύμα υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών βουλευτών για την πολεμική προσπάθεια. Η Κυβέρνηση τονίζει ότι η Ρωσία έχει μια "αυτοκρατορική" ατζέντα απέναντι στις χώρες του ΝΑΤΟ και πως διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ για να αποτραπεί η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο.

Είναι ενδιαφέρον ότι, σε μια σχετική εξέλιξη πριν από δύο ημέρες, το Κογκρέσο ενέκρινε νομοθεσία που θα εμποδίζει οποιονδήποτε πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση της Γερουσίας ή νόμο του Κογκρέσου. Εξίσου, η Ευρώπη κάνει επίσης κύκλους και υιοθετεί μια μακροπρόθεσμη άποψη ότι η αύξηση της παραγωγής όπλων από τη Ρωσία για τη διατήρηση των επιχειρήσεών της στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή για την Ευρώπη, ιδίως για τις χώρες της Βαλτικής, τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως "αν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η επιθετικότητά του να μην σταματήσει εκεί".

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επανέλαβε αυτό το συναίσθημα όταν δήλωσε το Σάββατο ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητες ασφαλείας και άμυνάς της για να ανταποκριθεί στην απειλή που συνιστά η Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ πιθανότατα θα μειώσουν την εμπλοκή τους στην Ήπειρο τα επόμενα χρόνια και θα στρέψουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στην περιοχή του Ειρηνικού την επόμενη δεκαετία. Όπως το έθεσε, "δεν πρόκειται απλώς για σαμποτάζ. Κίνδυνοι μπορεί να ελλοχεύουν στο τέλος αυτής της δεκαετίας".

Το μήνυμα από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή είναι επίσης ότι, παρακάμπτοντας την αντίθεση της Ουγγαρίας, οι ηγέτες της ΕΕ προσανατολίζονται σε μια οδό για να διασφαλίσουν πως η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να λαμβάνει το πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την κούφια οικονομία της - αν χρειαστεί, κάνοντας το ριζοσπαστικό βήμα να θυσιάσουν την ενότητα της ΕΕ και να παράσχουν τα χρήματα σε διμερή βάση. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συνέλθουν εκ νέου στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου για να ξεκλειδώσουν το θέμα.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκωμίαζε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ και εξέφραζε αισιοδοξία για το πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες. Παρά τα σκληρά λόγια, και η Ρωσία πρέπει να διαισθάνεται ότι η ΕΕ θα βρει τελικά έναν τρόπο να λύσει με κάποιον τρόπο το οικονομικό ζήτημα. Προς το παρόν, όμως, το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον σχετικά με τη βοήθεια έχει δημιουργήσει έναν αέρα αβεβαιότητας, ο οποίος είναι κακός οπτικά για το Κίεβο και παίζει στο ρωσικό αφήγημα.  

Συνολικά, οι σκληρές παρατηρήσεις του Πούτιν την Πέμπτη συντείνουν στο ότι οι ΗΠΑ δεν πάνε πουθενά, αλλά παραμένουν στην Ουκρανία και το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να αναθεωρήσει την πολεμική στρατηγική, ώστε να τη θέσει σε ισχυρότερη βάση και να την καταστήσει βιώσιμη για το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024.

Η ελπίδα του Κρεμλίνου πως η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει μειωθεί φαίνεται άστοχη. Κατά περίεργο τρόπο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε με την ευκαιρία σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι ο Πούτιν θα προτιμούσε έναν Αμερικανό πρόεδρο που θα είναι "πιο εποικοδομητικός" απέναντι στη Ρωσία και θα κατανοεί τη "σημασία του διαλόγου" μεταξύ των δύο χωρών. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με "οποιονδήποτε θα καταλάβει πως από εδώ και στο εξής πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός με τη Ρωσία και να λαμβάνεις υπόψη τις ανησυχίες της".

Μεταξύ τώρα και των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου στη Ρωσία, η εσωτερική πολιτική θα φουντώσει. Μετά την επανεκλογή του Πούτιν για μια νέα 6ετή θητεία στην προεδρία, η οποία αναμένεται ευρέως, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, η εκστρατεία για τις αμερικανικές εκλογές θα έχει επιταχυνθεί και είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, με την προτεραιότητα να βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αποφυγή οποιασδήποτε σοβαρής αμηχανίας στην προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν.

Αρκεί να πούμε πως η αποτροπή μιας στρατιωτικής ήττας στην Ουκρανία και η διατήρηση του αδιεξόδου σε τροχιά θα είναι ο μοναδικός στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν μέχρι το 2024. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Πούτιν θα "συνεργαστεί" ή αν θα επιφυλάσσει κάποιες εκπλήξεις. Ο Πεσκόφ έχει αρχίσει να κοιτάζει πέρα από την προεδρία Μπάιντεν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail