Η γερμανική οικονομία παραπαίει - στοιχεία

pixabay / FelixMittermeier
Freepen.gr - Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023, αφού επλήγη από τον υψηλό πληθωρισμό, την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την αδύναμη εξωτερική ζήτηση, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Η μείωση της οικονομικής παραγωγής αμβλύνεται στο 0,1% όταν προσαρμόζεται για ημερολογιακούς σκοπούς, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε τη Δευτέρα. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν πως το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, αλλά μια ανοδική αναθεώρηση του τρίτου τριμήνου σήμαινε ότι η Γερμανία απέφυγε ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης, που συνήθως ορίζεται από τους οικονομολόγους ως ύφεση.

"Η συνολική οικονομική ανάπτυξη παραπαίει στη Γερμανία το 2023 σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις", δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Ρουθ Μπραντ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

"Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών, οι τιμές παρέμειναν υψηλές σε όλα τα στάδια της οικονομικής διαδικασίας και επιβάρυναν την οικονομική ανάπτυξη", πρόσθεσε η Μπραντ. Η ίδια σημείωσε ότι "οι δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της ασθενέστερης εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης έφεραν επίσης το τίμημά τους".

"Ως εκ τούτου, η γερμανική οικονομία δεν συνέχισε την ανάκαμψή της από την απότομη οικονομική ύφεση που σημειώθηκε κατά το πανδημικό έτος 2020", δήλωσε ο Brand.

Η έκθεση υπογράμμισε ότι οι συνολικές οικονομικές επιδόσεις της γερμανικής βιομηχανίας (εξαιρουμένων των κατασκευών) μειώθηκαν σημαντικά πέρυσι, συρρικνούμενη κατά 2%. Αυτό αποδόθηκε κυρίως στην πολύ χαμηλότερη παραγωγή στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού.Η μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 85% της βιομηχανίας (εξαιρουμένων των κατασκευών), βρισκόταν επίσης σε αρνητικό έδαφος το 2023, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Στον κλάδο των κατασκευών, η επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης είχε "ιδιαίτερα αισθητό αντίκτυπο στην ανάπτυξη", παράλληλα με το επίμονα υψηλό κόστος κατασκευής και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail