Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν την Υεμένη, το Ιράκ για να δείξουν υποστήριξη στο Ισραήλ

Freepen.gr - Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις ενέργειες εναντίον των συμμάχων του Ιράν τόσο στην Υεμένη όσο και στο Ιράκ, προκειμένου να υποστηρίξουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 25.000 Παλαιστίνιους, γράφει το southfront.press.

Στις 23 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη άλλων συμμάχων, πραγματοποίησαν μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση κατά των Χούτι (Ansar Allah) στην Υεμένη. Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), χτυπήθηκαν οκτώ στόχοι των Χούτι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, ταξίαρχος Yahya Saree, δήλωσε πως περίπου 18 αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα έπληξαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, καθώς και τις επαρχίες αλ Χουντάιντα, Τάιζ και αλ Μπαϊντα. Ο εκπρόσωπος υποσχέθηκε ότι η επίθεση δεν θα μείνει "ατιμώρητη".

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο ότι η επίθεση ήταν απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις των Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Η ομάδα επιτίθεται μόνο κατά του Ισραήλ και των πλοίων που συνδέονται με τις ΗΠΑ ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα.

Στις 24 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν άλλο ένα κύμα επιδρομών κατά της Υεμένης, με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκτοξευτές πυραύλων των Χούτι.

Την ίδια ημέρα, η CENTCOM δήλωσε πως οι Χούτι εκτόξευσαν τρεις βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον ενός αμερικανικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, του M/V Maersk Detroit. Η διοίκηση υποστήριξε ότι δύο από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά πολεμικά πλοία και ο τρίτος δεν πέτυχε τον στόχο του. Ωστόσο, οι Χούτι ανακοίνωσαν αργότερα πως σε μια δίωρη μάχη έπληξαν με πυραύλους αμερικανικά πλοία και προκάλεσαν ζημιές σε ένα πολεμικό πλοίο.

Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν στις 24 Ιανουαρίου πλήγματα εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν Κατάιμπ Χεζμπολάχ, μιας φράξιας των επίσημα αναγνωρισμένων Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης και φερόμενου ως τμήματος της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ (ΙΡΙ).

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σε δύο τοποθεσίες στο δυτικό Ιράκ, μεταξύ των οποίων και η Αλ Κάιμ, καθώς και η Τζουρφ αλ Σακχάρ. Σύμφωνα με την CENTCOM, τα πλήγματα στόχευαν "τα αρχηγεία, τις αποθήκες και τις θέσεις εκπαίδευσης για τις δυνατότητες πυραύλων, πυραύλων και UAV μονόδρομης επίθεσης" της Kataib Hezbollah.

Ένας ιρακινός μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Ο εκπρόσωπος της Kataib Hezbollah, Jafar al-Hussaini, υποσχέθηκε ότι οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων θα συνεχιστούν.

Λίγες ώρες μετά τα πλήγματα, το ΙΚΙ επιτέθηκε σε αμερικανική βάση στη Συρία, στο εργοστάσιο φυσικού αερίου της Conoco και σε δύο άλλες βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, την αεροπορική βάση al-Asad και μια άλλη που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ερμπίλ.

Συνολικά, οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι πρόθυμες να κλιμακώσουν κατά των συμμάχων του Ιράν στην Υεμένη, το Ιράκ και οποιαδήποτε άλλη χώρα, προκειμένου να υποστηρίξουν τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα. Ωστόσο, οι παρατάξεις του "Άξονα της Αντίστασης" παραμένουν αμετάβλητες από τις αμερικανικές επιθέσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail