Οι Αμερικανοί καταναλωτές εμπλέκονται σε μια ιστορική υπερφαγία χρέους και οι καθυστερήσεις αυξάνονται δυσοίωνα…

pixabay
Οι Αμερικανοί χρεώνονται λες και το αύριο δε θα έρθει ποτέ, αλλά φυσικά το αύριο έρχεται πάντα τελικά. Αυτό που βλέπουμε αυτήν την στιγμή είναι πραγματικά μια ιστορική υπερφαγία χρέους και για πολλούς από τους ειδικούς φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέλος στις απεριόριστες δαπάνες που γίνονται. Αλλά οι Αμερικανοί καταναλωτές σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ χρέους επειδή αισθάνονται καλά με τα πράγματα ή επειδή προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα όλο και πιο σκληρό οικονομικό περιβάλλον; 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην Αμερική σήμερα, το κόστος ζωής έχει γίνει εξαιρετικά καταπιεστικό, οι εργοδότες απολύουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και η φτώχεια και η έλλειψη στέγης έχουν εκραγεί απολύτως σε όλη τη χώρα. Εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ μένουν μετά βίας από τα νύχια τους και πολλοί απελπισμένοι καταναλωτές συσσωρεύουν χρέη σε μια ξέφρενη προσπάθεια να αποτρέψουν το αναπόφευκτο.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Federal Reserve, ο καταναλωτικός δανεισμός αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το Δεκέμβριο:

Οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν περιόρισαν τις δαπάνες τους την περασμένη εορταστική περίοδο και τώρα έχουν να επιδείξουν ισοζύγια χρέους σχεδόν ρεκόρ, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Federal Reserve που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Ο καταναλωτικός δανεισμός εκτινάχθηκε κατά 23,75 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο, υπερδιπλασιάζοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στέλνοντας τα ανεξόφλητα πιστωτικά υπόλοιπα βόρεια από το όριο των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Fed για την Καταναλωτική Πίστη.

Η μηνιαία αύξηση κατά τον κρίσιμο μήνα των εορταστικών αγορών οφείλεται σε υψηλότερα ποσοστά ανακυκλούμενης πίστωσης (που περιλαμβάνει κυρίως πιστωτικές κάρτες), τα οποία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια - η τρίτη υψηλότερη μηνιαία αύξηση σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1943.

Για αρκετό καιρό, οι καταναλωτές των ΗΠΑ κατάφεραν να χειριστούν ταχέως αυξανόμενα επίπεδα χρέους, αλλά τώρα φαίνεται ότι φτάνουμε σε ένα σημείο θραύσης.

Μάλιστα, μας λένε πως «οι παραβατικότητα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012»:

Ωστόσο, η απότομη αύξηση των πιστωτικών υπολοίπων αρχίζει να προκαλεί ανησυχία, δήλωσε στο CNN μέσω email ο Ted Rossman, ανώτερος αναλυτής του κλάδου της Bankrate.

«Η χρήση της πιστωτικής κάρτας και το «Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», φαινομενικά αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών, πέρα ​​από τα ήδη μεγάλα χρέη», είπε ο Rossman. Τώρα, οι παραβάσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Το 2012, μόλις βγαίναμε από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ήταν πολύ επώδυνες μέρες.

Και στην πραγματικότητα το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών είναι ακόμη υψηλότερο από οτιδήποτε είχαμε δει τότε:

Το μέσο επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας είναι πλέον πάνω από 20%, κατά μέσο όρο - ένα υψηλό όλων των εποχών - αφού αυξήθηκε με τον πιο απότομο ετήσιο ρυθμό που έγινε ποτέ, σύμφωνα με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.

«Τα επιτόκια των περισσότερων κατόχων καρτών έχουν αυξηθεί κατά πέντε και τέταρτο ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος ως αποτέλεσμα των αυξήσεων επιτοκίων της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Rossman. «Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να κουβαλούν περισσότερα χρέη για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους».

Η συσσώρευση χρέους πιστωτικών καρτών μπορεί να είναι διασκεδαστική, αλλά τα υψηλά επιτόκια θα σας πνίγουν οικονομικά για πολλά χρόνια.

Δυστυχώς, μια πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε πως 56 εκατομμύρια κάτοχοι καρτών στις Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν υπόλοιπα «για τουλάχιστον ένα χρόνο»:

Σχεδόν οι μισοί ή 49% των κατόχων πιστωτικών καρτών έχουν χρέη από μήνα σε μήνα σε τουλάχιστον μία κάρτα, από 46% πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση, και 56 εκατομμύρια κάτοχοι καρτών έχουν χρέη για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Αποφύγετε το χρέος της πιστωτικής κάρτας αν μπορείτε, γιατί είναι κυριολεκτικά οικονομικό δηλητήριο.

Φυσικά πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν άλλη επιλογή. Περισσότερο από το 60 τοις εκατό του έθνους ζει από μισθό σε μισθό, και το να προσπαθείς να πληρώνεις τους λογαριασμούς από μήνα σε μήνα είναι πραγματικά ένας αγώνας για εκατομμύρια και εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι ηγέτες μας επιμένουν ότι έχουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, αλλά όλοι μπορούμε να δούμε πως αυτό δε συμβαίνει.

Αυτή την εβδομάδα, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου που χρεώνει 16 δολάρια για ένα σάντουιτς BLT έγινε πρωτοσέλιδο σε όλη τη χώρα, αλλά λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους βγάζει μόνο 2 δολάρια για κάθε σάντουιτς:

Ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου εξήγησε πώς ο μαινόμενος πληθωρισμός σημαίνει ότι πρέπει να χρεώσει 16 $ για ένα σάντουιτς BLT – ωστόσο βγάζει κάτω από 2 $ για το καθένα.

Ο Μπράιαν Γουίλ, αφεντικό και ιδρυτής της αλυσίδας αθλητικών μπαρ Central City Tavern, αποφάσισε να μιλήσει όταν ένας φίλος του αντέδρασε για τις τιμές του για τα σάντουιτς.

Τα συστατικά – μπέικον, μαρούλι, ντομάτα, μαγιονέζα και ψωμί – κοστίζουν 5 δολάρια, πάνω από ένα δολάριο από τρία χρόνια πριν.

Θυμάμαι ακόμα τις μέρες που ένα ταξίδι στο μπακάλικο μου κόστιζε περίπου 20 δολάρια.

Τώρα 20 δολάρια θα αγοράσουν ένα σάντουιτς.

Ωχ.

Δυστυχώς, οι οικονομικές προοπτικές για το επόμενο έτος δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρες.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο οικονομολόγος Cam Harvey είναι πολύ σίγουρος ότι μια ύφεση έρχεται το 2024

Ο Cam Harvey, ο οικονομολόγος που ανακάλυψε την ικανότητα της καμπύλης αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών να προβλέπει υφέσεις, επαναλαμβάνει την έκκλησή του πως είναι πιθανό να σημειωθεί ύφεση το 2024.

Το μοντέλο του Χάρβεϊ λέει ότι όταν οι αποδόσεις των γραμμάτων του Δημοσίου 3 μηνών παραμείνουν υψηλότερες από αυτές των 10ετών για τουλάχιστον τρεις μήνες - πυροδοτώντας μια επίσημη αντιστροφή - θα ακολουθήσει ύφεση. Ο δείκτης έχει προηγηθεί καθεμίας από τις οκτώ τελευταίες υφέσεις και δεν έχει δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Οι αποδόσεις των δύο κρατικών ομολόγων έχουν αντιστραφεί επίσημα εδώ και 12 μήνες.

Δεν μπορώ να διαφωνήσω με την ανάλυσή του.

Αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε μακροπρόθεσμα δεν είναι απλώς μια ακόμη οικονομική ύφεση.

Τελικά, αυτό που αντιμετωπίζουμε μακροπρόθεσμα είναι μια «τέλεια καταιγίδα» που θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση ολόκληρου του συστήματός μας.

Η τεράστια οικονομική αναταραχή που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι μόνο η αρχή.

Όλες οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν προς μια κατεύθυνση και οι συνέπειες δεκαετιών πολύ ανόητων αποφάσεων αρχίζουν να μας φτάνουν πολύ γρήγορα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail