Η Δύση δεν αρκείται στις πολλές υποχωρήσεις του Βούτσιτς και θέλει τον πλήρη έλεγχο της Σερβίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς καταδίκασε την αποτυχημένη απόπειρα "Χρωματικής Επανάστασης" την Κυριακή από την υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολίτευση, της οποίας το πρόσχημα για την προσπάθεια κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων ήταν η οργή της για τις φερόμενες παρατυπίες στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ευχαρίστησε επίσης τις μη κατονομαζόμενες ξένες κατασκοπευτικές υπηρεσίες που τον ενημέρωσαν για το σχέδιο αυτό, τις οποίες η πρωθυπουργός Μπρνάμπιτς επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι ήταν της Ρωσίας. Αν και οι ζημιές στο κτίριο της διοίκησης του Βελιγραδίου κρίθηκαν από τον δήμαρχο Sapic ως ανεπανόρθωτες, το κράτος εξακολουθεί να στέκεται όρθιο.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Πολλοί εξεπλάγησαν από αυτό που μόλις εκτυλίχθηκε, δεδομένου πως ο Βούτσιτς έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις προς τη Δύση. Υπό την κυβέρνησή του, η Σερβία έκλεισε ένα "Ατομικό Σχέδιο Δράσης Συνεργασίας" με το ΝΑΤΟ, την ίδια συμμαχία που τη βομβάρδισε επί 78 ημέρες το 1999. Είναι επίσης επίσημος υποψήφιος για την ΕΕ και έχει αναγνωρίσει ανεπίσημα την αυτοανακηρυχθείσα "ανεξαρτησία" του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, κατόπιν προτροπής των Βρυξελλών. Επιπλέον, η Σερβία ψήφισε κατά του ιστορικού της Ρώσου συμμάχου στον ΟΗΕ για την Ουκρανία, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους νέους ευρωατλαντικούς εταίρους της.

Τα μόνα δύο θέματα στα οποία η Σερβία δεν έχει υποχωρήσει υπό την πίεση της Δύσης αφορούν τις απαιτήσεις της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να διακόψει την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μαζί της, αλλά το τελευταίο μπορεί να μην είναι τόσο στέρεο όσο πίστευαν κάποιοι νωρίτερα. Οι διαρροές του Πενταγώνου νωρίτερα φέτος ισχυρίστηκαν ότι η Σερβία συμφώνησε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, κάτι που ο Βούτσιτς αρνήθηκε, αλλά στη συνέχεια δήλωσε το καλοκαίρι πως δεν είναι αντίθετος στο να λαμβάνει η Ουκρανία σερβικά πυρομαχικά μέσω τρίτων. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν πράγματι τέτοιες γραμμές αρουραίων.

Από κάθε άποψη, η Σερβία του Βούτσιτς έχει αποδειχθεί λιγότερο αξιόπιστος πολιτικοστρατιωτικός εταίρος για τη Ρωσία από ό,τι πολλά κράτη του Παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι μη παραδοσιακοί εταίροι της, με τους οποίους οι σχέσεις επεκτάθηκαν μόνο τα τελευταία χρόνια. Θα περίμενε κανείς λοιπόν πως η Δύση θα ήταν ικανοποιημένη με τις πολλές παραχωρήσεις του προς το μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου, αλλά αντίθετα θέλει τον πλήρη έλεγχο της Σερβίας, όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα της Κυριακής το βράδυ.

Αυτή η ηγεμονική νοοτροπία είναι αντιπαραγωγική για τα αντικειμενικά της συμφέροντα, αφού το μήνυμα που στέλνεται στις άλλες χώρες είναι ότι κανένας αριθμός παραχωρήσεων δεν θα ικανοποιήσει τη λαχτάρα της Δύσης για πλήρη έλεγχο πάνω τους. Επομένως, μπορεί να είναι απρόθυμες να συμμορφωθούν με τις σχετικές πιέσεις, αφού δουν πως ακόμη και οι πιο δυσάρεστες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν ζημιά στα δικά τους συμφέροντα, δεν θα τις προστατεύσουν από τις απειλές της Χρωματικής Επανάστασης. Το μόνο που θα κάνουν είναι να τους αποδυναμώσουν περισσότερο πριν από μια επικείμενη συνωμοσία πραξικοπήματος.

Κοιτάζοντας μπροστά, θα ήταν σοφό για τον Βούτσιτς να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να επαναπροσδιορίσει την ομολογουμένως μονόπλευρη ισορροπία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Σερβία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση που περιορίζει σημαντικά την άσκηση της κυριαρχίας της, αλλά ακόμη και έτσι, θα μπορούσε τουλάχιστον να βάλει την κυβέρνησή του να εκδώσει μια επίσημη διαμαρτυρία προς εκείνους τους δυτικούς που υποστήριξαν την απόπειρα της έγχρωμης επανάστασης. Η αναστολή της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, έστω και εν μέρει, θα μπορούσε επίσης να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας.

Το πρόβλημα στο οποίο έχει περιέλθει ο Βούτσιτς, και είναι εξ ολοκλήρου δικό του δημιούργημα, είναι πως οι φιλελεύθεροι-παγκοσμιοποιητές της χώρας του ήθελαν να κάνει τις μέγιστες δυνατές παραχωρήσεις προς τη Δύση, ενώ οι συντηρητικοί-εθνικιστές της ήταν τρομοκρατημένοι με το πόσα έχει ήδη κάνει. Γι' αυτό ήταν σημαντικό να διευκρινιστεί το καλοκαίρι ότι "Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές της Σερβίας είναι ένα μείγμα από χρωματικούς επαναστάτες και πατριώτες". Χωρίς να το θέλει, εξόργισε και τις δύο ομάδες επιρροής, γεγονός που μείωσε τη δημόσια υποστήριξή του.

Αυτό που συνέβη την Κυριακή ήταν μια απόπειρα έγχρωμης επανάστασης, την οποία κανένας καλόπιστος πατριώτης δε θα μπορούσε να υποστηρίξει με καλή συνείδηση, αλλά κάποιοι αναμφίβολα βίωσαν το schadenfreude αφού προσπάθησε να τρέξει με τους λαγούς και να κυνηγήσει με τα σκυλιά, μόνο και μόνο για να στραφούν εναντίον του οι φιλελεύθεροι-παγκοσμιοποιητές. Ο Βούτσιτς δεν επρόκειτο ποτέ να τους ικανοποιήσει πλήρως, ωστόσο εξακολουθούσε να καταβάλλει σταθερά την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να το κάνει. Είναι απίθανο να πήρε το μάθημά του και να τους παρατήσει τελικά, αλλά αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail