Η Γαλλία λιώνει εκατομμύρια κέρματα

pixabay / 127071
Freepen.gr - Η Monnaie de Paris, το εθνικό νομισματοκοπείο της Γαλλίας, αναγκάστηκε να επαναλάβει την τήξη 27 εκατομμυρίων κερμάτων, αφού δε ζήτησε την έγκριση του σχεδίου τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εκτελεστικό όργανο απέρριψε τα νέα χρήματα αφού είχαν ήδη κοπεί, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα La Lettre στις αρχές της εβδομάδας.

Τα κέρματα των δέκα, 20 και 50 λεπτών παράχθηκαν με νέο σχέδιο τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο νομοθετικός βραχίονας του μπλοκ αποφάσισε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν απεικονιστεί σε αυτά τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν ήταν σύμφωνος με τις αυστηρές και ακριβείς απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το νομισματοκοπείο, τα 27 εκατομμύρια απορριφθέντα κέρματα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 2% των 1,4 δισεκατομμυρίων κερμάτων που παρήγαγε το 2023. Το σχέδιο φέρεται να απορρίφθηκε μόλις έξι ημέρες πριν από την παρουσίαση που είχε προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου, όταν ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του νομισματοκοπείου του Παρισιού. Η ανατροπή φέρεται να επιβάρυνε την εγκατάσταση με κόστος έως και 1,6 εκατ. δολάρια για την τήξη και την επανεκτύπωση των κερμάτων.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να αλλάζουν τον σχεδιασμό της εθνικής όψης των κερμάτων ευρώ κάθε 15 χρόνια. Ωστόσο, απαιτείται το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες πρέπει να ενημερωθούν και να έχουν επτά ημέρες για να προβάλουν αντιρρήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail