Οι Αμερικανοί νεοναζί "εστιάζουν" εκ νέου στα αμερικανικά θέματα και μακριά από την Ουκρανία

pixabay / geralt
Πολλοί εντός του ακροδεξιού παράνομου κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τους οπαδούς τους να μείνουν μακριά από την Ουκρανία, καθώς αντ' αυτού "επαναπροσδιορίζουν" την εστίασή τους σε αμερικανικά ζητήματα, ανέφερε ο Guardian. Αυτό αποτελεί ένδειξη πως ο διεθνής νεοναζισμός έχει χάσει το ηθικό του εξαιτίας της αποφασιστικής επιτυχίας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) εξέδωσε δελτίο πληροφοριών που ανέφερε ότι οι Αμερικανοί ακροδεξιοί υποστηρικτές κατευθύνονταν προς τη ζώνη των συγκρούσεων και θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τις τρομοκρατικές τους δεξιότητες, φέρνοντάς τες πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά από έκκληση για διεθνείς εθελοντές και με την ενθάρρυνση των δυτικών μέσων ενημέρωσης, ο ουκρανικός στρατός προσέλκυσε σχεδόν 20.000 άτομα παγκοσμίως, όπως αναφέρει ο Guardian. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι Αμερικανοί "Boogaloo Bois", όπως αποκαλούνται οι υποστηρικτές ενός ακροδεξιού αντικυβερνητικού κινήματος, έφταναν στην Ουκρανία.

Ο πρώην πεζοναύτης Christopher Pohlhaus, ηγέτης του νεοναζιστικού δικτύου Blood Tribe, δήλωσε σε ηχητικό μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Telegram τον Νοέμβριο του 2023 ότι δε θα επιτρέψει στα "παιδιά" του να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Pohlhaus πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα για την Ουκρανία, πριν εξηγήσει πώς μια διαφωνία με τον προσωπικό του σύμμαχο και αρχηγό των νεοναζί Ρώσων που πολεμούν υπέρ του καθεστώτος του Κιέβου, Denis Nikitin, στον οποίο μάλιστα ο πρώην πεζοναύτης ορκίστηκε και αυτός πίστη, προκάλεσε τη διακοπή των σχέσεων της ομάδας.

Παρά το γεγονός ότι αρκετά από τα μέλη του ήταν "σούπερ ενθουσιασμένα και ετοιμάζονταν να πάνε στην Ουκρανία", σύμφωνα με τον Pohlhaus, θα αφιερώσουν τώρα όλα τα χρήματα και τους πόρους τους στο να επικεντρωθούν στον εγχώριο ακτιβισμό, καθώς δε βλέπουν κανένα όφελος από τον αγώνα για την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως ένα εξέχον ακροδεξιό δημοσίευμα το Σεπτέμβριο, το οποίο συνδέεται με τη διαλυμένη αμερικανική νεοναζιστική τρομοκρατική ομάδα Atomwaffen Division, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία "δεν έχει πια σημασία για εμάς" και, αντίθετα, θα ήθελαν να "επικεντρωθούν εκ νέου" σε αμερικανικά ζητήματα.

"Το να δημοσιεύουμε για έναν πόλεμο μισό κόσμο μακριά, ενώ έχουμε πιο επείγοντα θέματα στο σπίτι μας, ειλικρινά δεν είναι προς το συμφέρον μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Joshua Fisher-Birch, αναλυτής της ακροδεξιάς για το Counter Extremism Project, έχει παρακολουθήσει τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τις προσπάθειες και απόψεις τους στην Ουκρανία. 

"Η κουβέντα μεταξύ της αμερικανικής διαδικτυακής ακροδεξιάς σχετικά με το ταξίδι στην Ουκρανία για να πολεμήσει ενάντια στη ρωσική εισβολή έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο", είπε, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η συζήτηση για συμμετοχή στον πόλεμο "είτε δεν ήταν ποτέ σοβαρή" είτε ήταν μια απροκάλυπτη "προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα μέσω crowdfunding, είτε εγκαταλείφθηκε λόγω της βάναυσης πραγματικότητας της σύγκρουσης ή επειδή δεν έβλεπε πλέον στόχο για το αμερικανικό κίνημα".

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η απειλή της δίωξης λειτούργησε επίσης ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές που προσπάθησαν να συμμετάσχουν στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια.

"Είναι επίσης πολύ πιθανό πως οι προσπάθειες τόσο της αμερικανικής όσο και της ουκρανικής κυβέρνησης δυσκόλεψαν τα ταξίδια αυτών των ατόμων", δήλωσε ο Fisher-Birch.

Μεταξύ του 2014 και του 2022, στο πλαίσιο του πολέμου στο Ντονμπάς, το καθεστώς του Κιέβου ψήφιζε συνεχώς νόμους που εξυμνούσαν τους Ουκρανούς συνεργάτες των Ναζί, με αποκορύφωμα την καθιέρωση, το 2018, από τον τότε πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, εθνικής εορτής για τον Στέπαν Μπαντέρα, έναν συνεργάτη των Ναζί, οι στρατιώτες του οποίου δολοφόνησαν έως και 100.000 Πολωνούς, Εβραίους και άλλους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ο Ποροσένκο κατέστησε μάλιστα ποινικό αδίκημα τη δυσφήμιση της οργάνωσης του Μπαντέρα, της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών.

Με την αποκατάσταση της μνήμης των Ουκρανών συνεργατών των Ναζί στην κυρίαρχη κοινωνία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ακροδεξιές μαχητικές οργανώσεις, όπως το Τάγμα Αζόφ, εμφανίστηκαν και δημιούργησαν δεσμούς με τους εξτρεμιστές ομολόγους τους στη Δύση.

Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός πως το Τάγμα Αζόφ τελικά απαγορεύτηκε από το Facebook για ρατσιστικό και αντισημιτικό περιεχόμενο, όπως ο τίτλος μιας σελίδας "Θάλαμοι αερίων", περιγράφηκε από τον Ποροσένκο ως "οι καλύτεροι πολεμιστές μας" και ο Vadim Troyan, βετεράνος του Τάγματος Αζόφ και Πατριώτης της Ουκρανίας, αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, θέτοντας έτσι ουσιαστικά ένα νεοναζί επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας της Ουκρανίας.

Δεν είναι να απορεί κανείς, με μια τέτοια εξύμνηση και εξομάλυνση του ναζισμού, που άνθρωποι όπως ο Pohlhaus, γεννημένος στο Τέξας, γοητεύτηκαν από την Ουκρανία και θέλησαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ναζί εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, λόγω της τεράστιας επιτυχίας των προσπαθειών αποναζιστικοποίησης της Μόσχας, είναι προφανές ότι ο διεθνής ναζισμός έχει χάσει το ηθικό του και έχει συνειδητοποιήσει πως η μάχη στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο.

Ακριβώς όπως το καθεστώς του Κιέβου υποφέρει από έλλειψη χρημάτων και ντόπιου εργατικού δυναμικού, είναι προφανές ότι υπάρχει πλέον έλλειψη ξένων εθελοντών, με ακόμη και τα πιο ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά στοιχεία να αποτρέπονται πλέον από το να θέλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Αυτός είναι άλλος ένας παράγοντας που δείχνει την ταχεία αποσύνθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail