Ξεχάστε τις εκλογές, η κρίση στα σύνορα ήδη διαλύει την Αμερική

Στο τελευταίο μου άρθρο για το 2023, που είναι πλέον ενός μήνα, υποστήριξα ότι η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευσή τους. Αν και η ιδέα αυτή φαινόταν τραβηγμένη και ακόμη και παράλογη σε ορισμένους από τους αναγνώστες μου, τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την ταχέως κλιμακούμενη κρίση στα νότια σύνορα της Αμερικής καθιστούν ακόμη και αυτή την εκτίμηση μάλλον αισιόδοξη. Με άλλα λόγια, το κομμάτι είναι τόσο περσινό (το λογοπαίγνιο είχε ως στόχο). Ωστόσο, για να λέμε την αλήθεια, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση και το τεράστιο μέγεθος της αμερικανικής επιθετικότητας εναντίον του κόσμου, σίγουρα δε θα υπάρχουν πολλές χώρες που θα χύσουν δάκρυα αν η κατάρρευσή της υλοποιηθεί ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα, αυτό θα έδινε επιτέλους λίγο χώρο για να αναπνεύσει το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο) του πλανήτη.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Και όμως, δεδομένης της στρατιωτικής ισχύος της Αμερικής, ιδίως του τεράστιου θερμοπυρηνικού οπλοστασίου της (δεύτερο μετά από αυτό της Ρωσίας), καθώς και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει, η κατάρρευση των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλά ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας, γι' αυτό είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως η διάλυσή της θα μοιάζει περισσότερο με ελεγχόμενη κατεδάφιση. Αν μη τι άλλο, η ίδια η Ουάσινγκτον έχει απαράμιλλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Πέρα από τα κακόβουλα αστεία, οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών στο Τέξας προκαλούν ήδη ένα ντόμινο.

Η κλιμάκωση φτάνει σε τέτοιο σημείο που ο διαφαινόμενος αυτονομισμός στη νότια πολιτεία είναι πλέον το μικρότερο πρόβλημα της προβληματικής κυβέρνησης Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, άλλες 25 πολιτείες (ή κυριολεκτικά η μισή Αμερική) έχουν προσφέρει πλήρη υποστήριξη στο Τέξας.

Στις 26 Ιανουαρίου, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε πως πρόκειται να "κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υψώσει περισσότερα φράγματα στα σύνορα και να αρνηθεί την παράνομη είσοδο" και πως "το κεφάλι μας είναι κάτω, εργαζόμαστε ανεξάρτητα από το τι κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν". Δήλωσε μάλιστα ανοιχτά ότι είναι "προετοιμασμένος" σε περίπτωση που τα ομοσπονδιακά όργανα προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς του Τέξας.

"Αυτό θα ήταν μια ανόητη κίνηση από την πλευρά [του Μπάιντεν], μια ολοκληρωτική καταστροφή. Είμαστε προετοιμασμένοι, σε περίπτωση που συμβεί αυτό το απίθανο γεγονός", δήλωσε ο Άμποτ, προσθέτοντας: "Έχουμε και άλλους ένοπλους κρατικούς υπαλλήλους στα σύνορα αυτήν την στιγμή που μιλάμε, και αυτό είναι το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, καθώς και άλλοι αστυνομικοί, καθώς και η Εθνική Φρουρά από άλλες πολιτείες. Και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν περισσότεροι Εθνοφύλακες από άλλες πολιτείες και περισσότεροι υπάλληλοι επιβολής του νόμου εντός της πολιτείας του Τέξας και άλλων πολιτειών". 

Η παντελής έλλειψη στοιχειώδους εθιμοτυπίας όταν μιλάμε για την επόμενη κίνηση του Τζο Μπάιντεν δείχνει πόσο λίγη εξουσία έχει ο εν ενεργεία υπουργός πάνω στη μισή χώρα. Η κατάσταση στο Τέξας είναι μόνο ένα σύμπτωμα αυτού του γεγονότος. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι πάνω από δύο δωδεκάδες άλλες πολιτείες είναι έτοιμες να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις και άλλο ένοπλο προσωπικό στα νότια σύνορα (σε ευθεία αντίθεση με τους ομοσπονδιακούς θεσμούς, μάλιστα) δείχνει πως αυτές οι αμερικανικές πολιτείες έχουν περισσότερο (γεω)πολιτικό σθένος και κυριαρχία από πολλές υποτιθέμενες "ανεξάρτητες" χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Ευρώπη. Ακόμα χειρότερα, ολόκληρη η ΕΕ έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι λιγότερο ανεξάρτητη από αυτή την άποψη από την Πολιτεία του Τέξας, για να μην αναφερθούμε σε μερικά από τα άλλα υποτελή και δορυφορικά κράτη της Αμερικής.

Σύμφωνα με το Zero Hedge, δέκα συνταξιούχοι αξιωματούχοι του FBI και εμπειρογνώμονες στην αντικατασκοπεία έστειλαν επιστολή στους ηγέτες του Κογκρέσου προειδοποιώντας ότι "οι πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν διευκολύνει μια ήπια εισβολή ανδρών στρατιωτικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από περιοχές του κόσμου που συνδέονται με την τρομοκρατία". Η επιστολή γράφτηκε στις 17 Ιανουαρίου, πριν ο Άμποτ επικαλεστεί τη ρήτρα εισβολής του αμερικανικού Συντάγματος. Υποδηλώνει ανοιχτά πως μια τρομοκρατική επίθεση είναι πιθανότατα επικείμενη.

"Η απειλή που καλούμε σήμερα είναι νέα και άγνωστη. Στη σύγχρονη ιστορία τους οι ΗΠΑ δεν έχουν υποστεί ποτέ εισβολή στην πατρίδα, και όμως, μια τέτοια εκτυλίσσεται τώρα", αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται περαιτέρω: "Άνδρες σε στρατιωτική ηλικία από όλο τον κόσμο, πολλοί από χώρες ή περιοχές που δεν είναι φιλικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποβιβάζονται κατά κύματα στο έδαφός μας κατά χιλιάδες - όχι εκτοξεύοντας στην ξηρά από ένα πλοίο ή πέφτοντας με αλεξίπτωτο από ένα αεροπλάνο, αλλά μάλλον με τα πόδια, διασχίζοντας ένα σύνορο που έχει διαφημιστεί με ακρίβεια σε όλο τον κόσμο ως σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο με εύκολη πρόσβαση που έχει παραχωρηθεί".

"Θα ήταν δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η παρουσία εντός των συνόρων μας ενός συγκριτικά πολυμελούς στρατού νεαρών ανύπαντρων ενηλίκων ανδρών από εχθρικά έθνη και περιοχές των οποίων το υπόβαθρο, η πρόθεση ή η υποταγή είναι εντελώς άγνωστα. Περιλαμβάνουν άτομα που συναντούν οι συνοριακοί υπάλληλοι και στη συνέχεια ενδεχομένως αφήνονται ελεύθερα στη χώρα, μαζί με την συγκλονιστικά υψηλή εκτίμηση των "φυγάδων", δηλαδή εκείνων που έχουν εισέλθει και έχουν αποφύγει τη σύλληψη", καταλήγουν οι συγγραφείς.

Αν και η επιστολή είναι αληθινή όσον αφορά τον κίνδυνο για τους πολίτες των ΗΠΑ, οι συντάκτες της απέτυχαν εντελώς να ασχοληθούν με το λόγο για τον οποίο υπάρχουν τόσες πολλές χώρες, ομάδες και άτομα "μη φιλικά προς την Αμερική". Και μόνο το γεγονός ότι η πολεμοχαρής θαλασσοκρατία πέρασε τα τελευταία 80 χρόνια ρίχνοντας βόμβες στον μισό πλανήτη θα έπρεπε να χρησιμεύει ως αρκετή "υπόδειξη". Αυτό είναι πραγματικά ένα διακομματικό ζήτημα στις ΗΠΑ, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν συμμετάσχει σε εισβολές και βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα εκατομμύρια θύματα και ζωές να καταστραφούν. Είναι αναμενόμενο αυτό να οδηγήσει σε έντονο αντιαμερικανισμό, για να μην αναφέρουμε πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στην προώθηση του λεγόμενου "ξύπνιου" υπερφιλελεύθερου εξτρεμισμού, τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των φυσιολογικών ανθρώπων στον κόσμο βρίσκει απολύτως αποκρουστικό.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail