Η καταδίκη της Ρωσίας για τις θαλάσσιες επιθέσεις των Χούτι δυσφημεί μια δημοφιλή αφήγηση

Οι θαλάσσιες επιθέσεις των Χούτι, οι οποίες έχουν διαταράξει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και αναμένεται να επιφέρουν οικονομικό κόστος στις ευρωπαϊκές χώρες, έχουν γίνει ευρέως αντιληπτές τόσο από τα μέλη των Mainstream Media όσο και από τα μη Mainstream Media, ότι φέρονται να γίνονται με τις ευλογίες της Ρωσίας. Το πρώτο υποδηλώνει πως το Κρεμλίνο θέλει να τιμωρήσει την ΕΕ για τις κυρώσεις της μέσω πληρεξουσίων μέσων, το δεύτερο υποστηρίζει πως αυτό γίνεται από αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη. Η Ρωσία μόλις απέδειξε ότι και οι δύο έχουν άδικο.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια είχε να πει τα εξής την Τετάρτη:

"Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις σε πολιτικά πλοία που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αλλά και τη ζωή και την υγεία των ναυτικών. Επιπλέον, δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους και αυξάνουν την αστάθεια στην περιοχή που ήδη "φλέγεται".

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία υποστήριξε τη δήλωση Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα αυτό που εγκρίθηκε την 1η Δεκεμβρίου.

Καλούμε την ηγεσία του κινήματος Ansar Allah να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να δημιουργήσει απειλές για τα εμπορικά πλοία και τα πληρώματά τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και υπεύθυνη συμπεριφορά. Το κίνημα θα πρέπει να σέβεται τις αρχές της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας".


Η Ρωσία κάθε άλλο παρά υποστηρίζει τους Χούτι, αλλά καταδικάζει τις ανεύθυνες και αποσταθεροποιητικές επιθέσεις τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απαξίωσε την άλλη παρόμοια δημοφιλή, αλλά ωστόσο ψευδή αφήγηση που διαδίδεται από πολλούς και στα δύο προαναφερθέντα στρατόπεδα των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία η χώρα του είναι εναντίον του Ισραήλ, αφού συνέκρινε την τελευταία σύγκρουσή του με τη Χαμάς με την ειδική επιχείρηση της χώρας του. Συνολικά, η τάση είναι ότι η Ρωσία ξεκαθαρίζει τις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την πολιτική της.

Για να λέμε την αλήθεια, το κάνει αυτό όλο αυτό το διάστημα, αλλά τα λόγια των αξιωματούχων της σχετικά με τη στάση της χώρας τους απέναντι στη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από τα δύο στρατόπεδα των μέσων ενημέρωσης, το καθένα επιδιώκοντας τα δικά του ιδεολογικά καθοδηγούμενα αφηγηματικά συμφέροντα. Και οι δύο την παρουσιάζουν ως απειλή για το Ισραήλ και τη Δύση, αλλά τα Mainstream Media την παρουσιάζουν αρνητικά, ενώ πολλοί από την κοινότητα των μη Mainstream Media την παρουσιάζουν θετικά. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν είναι ούτε αντι-ισραηλινή ούτε υπέρ των Χούτι.

Τα λόγια του Νεμπένζια αποτελούν την τελευταία διευκρίνιση σχετικά με τη θέση της απέναντι στην εν λόγω αντάρτικη ομάδα της Υεμένης. Πριν από αυτό, η Ρωσία ενέκρινε την ανακοίνωση Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία ανέφερε στην ομιλία του και η οποία ήταν επίσης υπερσυνδεδεμένη στο παρατιθέμενο κείμενο παραπάνω, ενώ πριν από αυτό, αποχώρησε διπλωματικά από τη Σαναά το 2017 και καταδίκασε τα σαουδαραβικά πλήγματα των Χούτι το 2018.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα προς επίρρωση του ισχυρισμού πως η Ρωσία δεν είναι υπέρ των Χούτι, παρά τα όσα ισχυρίζονται και τα δύο στρατόπεδα των μέσων ενημέρωσης για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους, αλλά αυτά τα δύο είναι μερικά από τα πιο γνωστά και συμπληρώνουν απόλυτα αυτό που μόλις είπε ο Nebenzia. Όσον αφορά το πρώτο, δείχνει ότι η Ρωσία κατέληξε να πιστεύει πως οι Χούτι δε θα προστάτευαν επαρκώς τους διπλωμάτες της, ενώ το δεύτερο δείχνει ότι θεωρεί την ομάδα αυτή ως δύναμη περιφερειακής αστάθειας.

Τούτου λεχθέντος, η Ρωσία επίσης δεν τους θεωρεί τρομοκράτες και ευνοεί τη συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία που αποσκοπεί στην επίλυση αυτής της πολύπλοκης διασυνδεδεμένης εγχώριας-διεθνούς σύγκρουσης μέσω μιας σειράς αμοιβαίων συμβιβασμών, οι οποίοι προϋποθέτουν την άποψη πως πρόκειται για μια νόμιμη ομάδα. Επομένως, θα ήταν ανακριβές να ισχυριστεί κανείς ότι οι επικρίσεις της Ρωσίας για τους Χούτι σημαίνουν πως είναι εναντίον αυτής της ομάδας, αλλά ότι απλώς έχει μια ισορροπημένη προσέγγιση απέναντί τους, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται και τα δύο στρατόπεδα των μέσων ενημέρωσης.

Ήταν επιτακτική ανάγκη για τη Ρωσία να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά τη θέση της εν μέσω της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτικοποίησης της Ερυθράς Θάλασσας που λαμβάνει χώρα ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούτι, τις οποίες ο Νεμπένζια περιέγραψε ως εν μέρει υποκινούμενες από την οργή των Αράβων για όσα κάνει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Η εξήγηση αυτών των ριζών της οργής δεν είναι το ίδιο με την υποστήριξή τους, ωστόσο, αν και οι κοινότητες των Mainstream και των μη Mainstream Media πιθανότατα θα διαστρεβλώσουν τη διορατικότητά του για αυτόν τον σκοπό.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι πως ο τελευταίος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς διαχέεται στην περιοχή του Κόλπου του Άντεν-Ερυθράς Θάλασσας (GARS) λόγω της αλληλεγγύης των Χούτι προς τους Παλαιστίνιους, και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί την αφορμή για τις ΗΠΑ να ηγηθούν εκεί διαδικασιών στρατιωτικοποίησης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ακόμη γύρο πολέμου στην Υεμένη. Θα μπορούσαν επίσης να επιδιωχθούν και άλλοι στόχοι, όπως η υποστήριξη μιας προτιμώμενης πλευράς στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν ή/και ο εκφοβισμός ορισμένων χωρών του Κέρατος στο πλαίσιο της ηγεμονικής της ατζέντας. 

Σίγουρα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν και τα τρία - να τροφοδοτήσουν έναν ακόμη γύρο πολέμου στην Υεμένη, να υποστηρίξουν μια προτιμώμενη πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν και να εκφοβίσουν ορισμένες από τις χώρες του Κέρατος - χωρίς το πρόσχημα των Χούτι, αλλά οι θαλάσσιες επιθέσεις τους εξυπηρετούν βολικά τη δικαιολόγηση της παρουσίας τους εκεί για την επιδίωξη αυτών των πιθανών στόχων. Η Ρωσία ανησυχεί πολύ γι' αυτό και θέλει να αντιστρέψει τη διολίσθηση της περιοχής GARS στον πόλεμο, γι' αυτό και καλεί τους Χούτι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους, ώστε να μην παρέχουν κάλυψη για περισσότερη ανάμειξη των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail